Aktualnosti

SEKULARIZACIJA EUROPESud u Francuskoj naredio uklanjanje križa sa spomenika sv. Ivanu Pavlu II. Spomenik Ivanu Pavlu II, koji je bio papa od 1978. do svoje smrti 2005. godine, rad je ruskog kipara Zuraba Tseretelija, a Bretanja je tradicionalno uporište katolika u Francuskoj.

Zakon o odvajanju Crkve i države

Državno je vijeće donijelo odluku da kip poljskog Pape podignutog 2006. u gradu Ploermelu ostaje na mjestu, no da se križ koji stoji na luku iznad spomenika treba ukloniti zbog strogog francuskog zakona o sekularnosti. Francuski zakon o odvajanju Crkve i države iz 1905. godine zabranjuje postavljanje religijskih znakova ili simbola na javnim mjestima. Iznimke su mjesta štovanja, groblja i muzeji. Sam luk nije religijski simbol i također može ostati, odlučio je sud.

Reakcija poljske premijerke

Spomenik Ivanu Pavlu II, koji je bio papa od 1978. do svoje smrti 2005. godine,  rad je ruskog kipara Zuraba Tseretelija, a Bretanja je tradicionalno uporište katolika u Francuskoj. Poljska premijerka Beata Szydlo izjavila je da će Poljska pokušati spasiti kip od cenzure.

„Naš veliki sunarodnjak, veliki Europljanin, simbol je ujedinjene kršćanske Europe. Diktat političke korektnosti, laiciziranje države, ostavljaju mjesto vrijednostima koji su nam kulturno strane i vode u teroriziranje svakodnevnog života Europljana”, izjavila je poljska premijerka.

Izvor:  Narod.hr (HINA); Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh