Duhovnost

DREVNI POPIS

Svetice koje se spominju tijekom mise Ovo su žene koje je Crkva odlučila spomenuti za vrijeme mise…

Sedam žena koje se spominju za vrijeme svete mise

Nakon posvećenja svećenik često spominje imena ovih žena. Kada izabere euharistijsku molitvu, svećenik može navesti kratki popis svetaca prije i poslije izricanja riječi posvećenja. To je drevni popis, koji se tijekom stoljeća malo promijenio.


Prvi popis uključuje blaženu Djevicu Mariju, sv. Josipa, 12 apostola i 12 svetaca iz rane Crkve. Zatim, nakon posvećenja, svećenik će navesti još jedan popis od 15 svetaca, uključujući sedam žena.

Tko su te žene koje je Crkva odlučila spomenuti za vrijeme mise?

Sveta Felicita

Rimljani su u 2. stoljeću progonili mladu, trudnu ropkinju Felicitu zbog njezine katoličke vjere. Bila je osuđena na smrt, zajedno sa svetom Perpetuom, u amfiteatru na javnim igrama.

Sveta Perpetua

Perpetua je bila kartaška plemkinja, bačena u istu tamnicu kao i Felicita, jer se odbila odreći katoličke vjere. Zabilježila je svoje iskustvo u dnevniku, koji je pisala sve do svoje smrti.

Sveta Agata (od Sicilije)

Agata je uhićena i zatvorena zbog svoje vjere u 3. stoljeću. Preživjela je razna mučenja prije smrti. U ranoj Crkvi bila je jako poštovana. Smatra se da su zahvaljujući njenim moćima, stanovnici Katanije uspjeli pobjeći lavu iz Etne.

Sveta Lucija

Lucija je također pogubljena u 3. stoljeću jer se odbila odreći kršćanstva. U ranoj dobi posvetila je svoju nevinost Kristu, ali njezina majka toga nije bila svjesna i dogovorila je da se uda. Lucija je odbila, a muškarac za kojeg se trebala udati prijavio ju je. To je dovelo do teškog mučenja, gdje su joj iskopali oči prije smrti. Odanost ovoj svetici brzo se proširila Europom, posebno Skandinavijom.

Sveta Agneza Rimska

Agneza je bila kći bogatih i utjecajnih roditelja, u Rimu, tijekom 4. stoljeća. Također se posvetila Bogu i odbila se udati. Sa samo 12 godina je zbog toga pogubljena. Njezino ime znači „janje“, a svake godine, na njezin dan, Papa blagoslivlja dva janjeta, od čije se vune prave paliji za nadbiskupe iz cijelog svijeta.

Sveta Cecilija

Cecilija je također posvetila nevinost Bogu. Bila je prisiljena udati se, ali ju je zaštitio anđeo čuvar koji je pomogao da očuva čistoću. Na kraju je smrtno stradala zbog svoje kršćanske vjere. Poznata je kao zaštitnica glazbenika zbog svojih glazbenih sposobnosti. Također se vjeruje da je često čula melodije s neba.

Sveta Stošija

Ova rimska udovica iz 4. stoljeća, nakon smrti muža, posvetila je život kršćanstvu. Tijekom Dioklecijanova progona, ubijena je zbog svojih uvjerenja. Njen dan prvotno se slavio 25. prosinca.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia)

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh