Duhovnost

IZ KATEKIZMA

Sedam plodova pričesti Pričest nas odvaja od grijeha. Tijelo Kristovo koje primamo u pričesti »predano je za nas« i Krv koju pijemo »prolivena je za mnoge na otpuštenje grijeha«. Zato nas euharistija ne može sjediniti s Kristom a da nas u isto vrijeme ne čisti od počinjenih grijeha i ne čuva od budućih

Sedam plodova pričesti

Foto: Unsplash, Tim Wildsmith 


1. Pričest povećava naše sjedinjenje s Kristom. Glavni je plod primanja euharistije u pričesti tijesno sjedinjenje s Isusom Kristom.

2. Što je tvarna hrana za naš tjelesni život, to na čudesan način čini pričest u našem duhovnom životu. Pričest Tijelom uskrslog Krista, oživljenog i oživljavajućeg po Duhu Svetom, čuva, povećava i obnavlja život milosti primljen u Krstu.

3. Pričest nas odvaja od grijeha. Tijelo Kristovo koje primamo u pričesti »predano je za nas« i Krv koju pijemo »prolivena je za mnoge na otpuštenje grijeha«. Zato nas euharistija ne može sjediniti s Kristom a da nas u isto vrijeme ne čisti od počinjenih grijeha i ne čuva od budućih.

4. Kao što tjelesna hrana služi da se obnove izgubljene snage, Euharistija učvršćuje ljubav koja se u svakodnevnom životu iscrpljuje i lako slabi; i ta oživljena ljubav briše lake grijehe.

5. Snagom iste ljubavi koju zapaljuje u nama, euharistija nas čuva od budućih smrtnih grijeha.

6. Jedinstvo otajstvenog Tijela: euharistija stvara Crkvu. Koji primaju euharistiju s Kristom se tješnje sjedinjuju. Krist ih pak sjedinjuje sa svim vjernicima u jedno tijelo – Crkvu. To pritjelovljenje Crkvi, već ostvareno po krštenju, pričest obnavlja, učvršćuje i produbljuje.

7. Euharistija obvezuje u prilog siromašnih. Da bismo istinski primili Tijelo i Krv Krista, predanog za nas, moramo u siromasima, našoj braći prepoznavati Krista.

(Iz Katekizma Katoličke Crkve, br. 1391 – 1401)

YoucatKKC ZA Mlade; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh