Duhovnost

SREĆU NE TREBAŠ TRAŽITI

Gdje se sreća stvarno nalazi Iako smo bezbroj puta doživjeli da nas novi automobil, više vremena za hobi i sl. nije trajno usrećilo, ipak i dalje tražimo nove stvari. Ali gdje se sreća stvarno nalazi?

Gdje se sreća stvarno nalazi

Čovjek ima neobičnu ili čudnu sposobnost da traži pogrešnu stvar na pogrešnom mjestu. Vjeruje da će biti zadovoljan ako nabavi novi automobil, kućicu za odmor, i ako dobije malo više vremena za svoj hobi. Unatoč tome što je bezbroj puta iskusio da ove stvari ne mogu zadovoljiti njegovo srce, nastavlja traganje za novim stvarima. Stalno budi nove nade koje ga ipak samo vode u razočaranje.


Čovjekova pogreška je što misli da se sreća nalazi izvan njega, dok se sreća zapravo nalazi u njegovoj nutrini.

„Kraljevstvo je Božje među vama” (Lk 17,21). Stvari nas ne mogu učiniti sretnima. Naprotiv, sprečavaju nas da otkrijemo kraljevstvo Božje u nama.

„Vaše svjetlo neka svijetli ljudima” (Mt 5,16). Da bi svjetlo moglo svijetliti drugima, mora ponajprije svijetliti nama samima. Budi svjestan da je duboko u tebi hram Presvetog Trojstva, gdje Otac, Sin i Duh prebivaju, gdje si okružen ljubavlju. Ne trebaš „tražiti” sreću. Dovoljno je samo postati svjestan blaga koje u sebi nosiš. Ono što nas kršćanska vjera uči, da Bog prebiva u nama, potvrđuje ono što je zapravo čovjek uvijek znao i velike religije naviještale: izgubljeni se raj nalazi u nama. To smo zaboravili. Uvijek iznova možemo biti svjesni da se nalazi i gdje se nalazi. Svoje bogatstvo možemo ponovno izvan nas samih naći kada smo sami s Bogom i kada prestanemo tražiti sreću.

Iz knjige „Ovo je dan što ga učini Gospodin” autora Wilfrida Stinissena, OCD. Izdavač: Naklada sv. Antuna.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh