Duhovnost

BORBA PROTIV OGOVARANJA

Kako se možemo suprotstaviti tračev/rima Dva dana kasnije, ogovaranje je napravilo pun krug i trač je došao do mene. Jedan mi se je župljanin unio u lice…

Kako se možemo suprotstaviti tračev(r)ima

Foto: Shutterstock

Glavni razlog zbog kojeg je ogovaranje glupo jest taj da se gotovo uvijek bavi poluistinama. Osoba čuje jednu stranu priče i dio istine, izvuče pogrešan zaključak i zatim prenosi tu priču dalje. S vremenom se lažna priča i preuveliča, svatko nešto nadoda. Uskoro se nevini ljudi nađu u vrtlogu trača, besmislica i čistih laži.

„Čujem da namjeravate posjeći sva stabla…! Kako se usuđujete?”

Jednog sam dana hodao po dvorištu župe i upitao jednu osobu što misli o planovima za izgradnju nove crkve. Razmišljao sam gdje bismo mogli smjestiti parkiralište.

„Moglo bi biti ovdje”, rekao sam pokazujući na zemljište u blizini. „Ali onda bismo morali posjeći drveće!” „Da, vjerojatno”, odgovorio sam.

Dva dana kasnije, ogovaranje je napravilo pun krug i trač je došao do mene. Jedan mi se je župljanin unio u lice i rekao: „Čujem da namjeravate posjeći sva stabla u dvorištu! Kako se usuđujete?”

„To što mi govoriš je prljavi, destruktivni trač; odbijam vjerovati u to!”

Ogovaranje uništava reputaciju ljudi, uništava brakove, potkopava Gospodnje djelo, širi strah i mržnju. Ogovaranje je poput groznog tumora – ‘izrežete’ ga na jednom mjestu, on naraste na drugom. Ovi nam savjeti u nastavku mogu pomoći u borbi protiv ogovaranja.

  1. Ne vjerujte nikome i vjerujte svima. Vjerujte u ono što vam je netko rekao – ta osoba to doista misli; iz njezine je perspektive to istina. No sjetite se da uvijek postoji i druga strana priče. Zato ne vjerujte.
  2. Prikupite sve činjenice, otkrijte što se zaista dogodilo od što je moguće većeg broja ljudi.
  3. Idite do ‘izvora’. Imajte hrabrosti i pitajte izravno.
  4. Dajte svakome priliku, vjerujte najbolje, a ne najgore. Ako čujete nešto loše o nekome, zapitajte se zašto je ta osoba to napravila, ako je to uopće i uradila.
  5. Šutite. Ne morate svakome sve reći. I budala ispadne mudra ako šuti. Govorite upola manje nego što čujete.
  6. Nemojte vjerovati tračevima. Osobu koja ogovara upitajte: „Znaš li pouzdano da je to istina?”
  7. Recite osobi koja ogovara: „To što mi govoriš je prljavi, destruktivni trač; odbijam vjerovati u to!” (To joj se neće svidjeti.)
  8. Usredotočite se na istinu. Zašto biste trošili svoje vrijeme na glupo, besmisleno ogovaranje?
  9. Usredotočite se na druge. Zašto vole ogovaranje? Zato što se zbog njega osjećaju superiornima. Pričaju negativno o drugima i žele im zatrovati živote kako bi se oni osjećali bolje. Fuj.
  10. Molite za osobe koje su žrtve ogovaranja, ali i za one koji ogovaraju. Samo recite: „Gospodine, smiluj se”.

Neka nas Gospodin izbavi od ogovaranja. Amen.

Autor: o. Dwight Longenecker (National Catholic Register)

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh