Duhovnost

ANTUN PADOVANSKI

Savjeti sv. Antuna Padovanskog: Načini pomoću kojih molitva ima ploda Sveti Antune, moli za nas, da ljubimo Krista kao što si ga ti ljubio! 🙏

molitva, zahvala

Foto: Javier Cruz Acosta, Shutterstock

 

Iako je nama vjernicima vrhunac da svetog Antuna molimo za pomoć u traženju izgubljenih stvari, on je puno zanimljiviji svetac.

…što jedino omogućuje da se sluša i vidi Boga

U njegovim „Propovijedima“ nalazimo kratke, jednostavne ulomke koji nam mogu pomoći da bolje razumijemo molitvu, tu važnu dimenziju kršćanskog života. Sv. Antun uporno naglašava važnost udaljavanja od buke, smirenost, samoću i šutnju, što jedino omogućuje da se sluša i vidi Boga.

Ako želiš vidjeti Kristovo lice, zaustavi se, saberi svoje misli u šutnji, zatvori vrata svoje duše buci vanjskih stvari

»Gospodin objavljuje samoga sebe onima koji se na kraće vrijeme zaustavljaju u miru i poniznosti srca. Ako gledaš u mutne i uzburkane vode, ne možeš u njoj vidjeti svoju sliku. Ako želiš vidjeti Kristovo lice, zaustavi se, saberi svoje misli u šutnji, zatvori vrata svoje duše buci vanjskih stvari.

Pozdrav anđela i blagoslov Božji nisu za one koji žive na javnom trgu, tj. izvan sebe, uznemireni i rastreseni. Mili „Zdravo“ bio je upravljen Djevici Mariji kada je bila uronjena u molitvu, u samoću svoje kuće. Bog vodi dušu u samoću, odjeljujući je od briga zemaljskih stvari, da bi joj mogao govoriti i ispuniti spoznajom svoje ljubavi. On govori uhu onih koji su šutljivi i čini ih sudionicima svojih tajna.«

Molitva znači i zahvaljivanje, tj. priznanje za primljena dobročinstva

»Molitva znači usmjeriti naša čuvstva prema Bogu; ona je pobožni i prijateljski razgovor s Bogom. Mir je uma prosvijetljenog odozgora.

Molitva je također molba da bi se zadobila vremenita dobra, potrebna za ovaj zemaljski život. No oni koji mole, mole od Gospodina s vjerodostojnim kršćanskim duhom tako da svoju volju podlože njegovoj: samo nebeski Otac zna što nam doista treba na ovoj zemlji.

Napokon, molitva znači zahvaljivanje, tj. priznanje za primljena dobročinstva, i prikazivanje svega našeg zalaganja Bogu, tako da ona može biti trajna.«

Često su jednostavne i ponizne osobe one koje bolje nego mudri i veliki znaju naći put do Gospodina

Padovanski narod je Antuna jednostavno zvao „Svetac“. Bio je skroz prožet žarkom ljubavlju prema Gospodinu, uronjen u Evanđelje, koje je i propovijedao i osobno živio, tako da ga je Crkva nazvala „Evanđeoskim naučiteljem“. Iako je sv. Antun povremeno poučavao na sveučilištima, njegove su propovijedi bile tako jednostavne (i u isto vrijeme toliko duboke) da ga je svatko mogao razumjeti!

Neraspadnut jezik

Svečev jezik ostao je neraspadnut što svjedoči o njegovu gorljivu propovijedanju Evanđelja. Jezik, uz relikvije svečeve čeljusti, jezične kosti, habita te sanduka, čuva se u Bazilici u Padovi.

U ovoj tamnoj dolini sveci blistaju kao zvijezde

Razmišljajući o mjestu i ulozi svetaca, sveti je Antun zapisao:

»U ovoj tamnoj dolini sveci blistaju kao zvijezde na nebeskom svodu. Sveci su zaista zvijezde i Krist ih drži pod pečatom svoje providnosti da se ne pojave kada sami zažele, već da budu spremni na trenutak koji je on predodredio. I kada čuju da u njihovu srcu odzvanja glas njegove zapovijedi, onda s tajnovitih područja kontemplacije prelaze na djela koja Krist od njih zahtijeva.«

Pred svakim od nas vjernika nalazi se poziv da dođemo Bogu. A veoma često su jednostavne i ponizne osobe one koje bolje nego mudri i veliki znaju naći put do Gospodina.

Sveti Antune, moli za nas, da ljubimo Krista kao što si ga ti ljubio! 🙏

 

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

 

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh