Obitelj

IZ ISKUSTVA JEDNOG OCA

Savjeti koji vam mogu olakšati odlazak na Misu s djecom Djeca su predivan blagoslov roditeljima, ali su predivan blagoslov i Crkvi. Ako Crkva ne plače, ona umire. Ima onih koji misle da djeca ili dojenčad ne trebaju dolaziti na Misu, da je ona vrijeme u kojem bi odrasli trebali biti u tišini pred Bogom. Ali to je pogrešno

Savjeti koji vam mogu olakšati odlazak na Misu s djecom

Foto: Shutterstock

 

Odlazak na Misu s djecom čini se kao nemoguć zadatak. Kako možemo očekivati da će biti mirni i tihi sat vremena ili više? Trebamo li supruga i ja odvojeno ići na Misu? Hoće li ostali župljani biti uzrujani zbog moje glasne djece?

„Ako Crkva ne plače, ona umire“

Zanemarimo ta pitanja na trenutak i pogledajmo činjenice. Djeca su predivan blagoslov roditeljima, ali su predivan blagoslov i Crkvi. Ako Crkva ne plače, ona umire. Ima onih koji misle da djeca ili dojenčad ne trebaju dolaziti na Misu, da je ona vrijeme u kojem bi odrasli trebali biti u tišini pred Bogom. Ali to je pogrešno.

Thomas Olmsted, biskup Phoenixa, napisao je u svojoj posljednjoj enciklici Complete My Joy: „Vi, mama i tata, imate Božji dar i odgovornost da budete autoritet na korist svojoj djeci“ (Complete My Joy, 42).

Dalje lijepo i snažno poručuje: „Vaša obiteljska crkva, kako nastavite rasti, imat će velik utjecaj na obrazovanje vaše djece. To počinje kad roditelji upoznaju svoju djecu s Isusom u Euharistiji. Želim vas posebno ohrabriti da dovodite svoju djecu na Misu. Želimo da budete prisutni i trebamo vas u Crkvi. Iako se vrpoljenje ili plakanje djece može činiti napornim, ono vas ne sprječava da primite Božju milost. ‘Ako Crkva ne plače, ona umire.’ Kad su prisutna na Misi u toj ranoj dobi, vaša će se djeca povezati s Gospodinom i njegovom Crkvom“ (Complete My Joy, 81).

Vi ste obitelj, djeca trebaju biti s vama na Misi.

Znamo što je idealno. I znamo da djeca trebaju biti na Misi. Ali kako ćemo to postići? Ovi savjeti ispod (prikupljeni iz različitih izvora) mogu vam poslužiti kao upute. Molim se da vam budu korisni.

Nahranite ih prije Mise

Mala djeca se ne moraju brinuti o postu prije Euharistije, pa ih je najbolje nahraniti prije dolaska na Misu. Potrudite se da im ne kruli u želudcu. Majke kojima je neugodno dojiti dijete u klupi ispod nekog zaklona, mogu otići u ispovjedaonicu ako se ne koristi za vrijeme Mise.

Posebna odjeća i stvari

Točnost i konkretan raspored pomažu djeci u sazrijevanju. Također, određene predmete povezuju s određenim postupcima. Dobra je ideja oblačiti ih u posebnu odjeću koja je samo za crkvu. Ta bi odjeća trebala biti ljepša od ostale, ali pripazite da bude udobna.

Dobra je ideja imati i posebnu torbu samo za Misu. U nju možete staviti manju igračku ili knjigu koja je samo za nedjeljnu Misu, napravljenu od meka materijala. O tome je li potrebno nositi grickalice, roditelji su podvojeni. Ako ste za grickalice, možete uzeti one koje ne prave mnogo nereda, poput smokića ili voća, sve naravno uz kontrolu odraslih.

Ostanite svježi

Ako vaša djeca još nose pelene, stavite novu prije nego li krenete ili čim dođete u crkvu. Ako više ne nose pelene, neka idu do toaleta, ili barem pokušaju, kad dođete.

Očekivanja

Podsjetite dijete da idete na Misu i da je važno da budu mirni i tihi. To se očekivanje vjerojatno neće svaki put ispuniti. Svejedno, budite strpljivi i uporni. Očekivanja bi trebala biti jednostavna. Na primjer, ostati u klupi, tiho pričati i ne lupati. Podsjetite ih dan prije, noć prije, ujutro, u automobilu i u klupi.

Ako ste u klupi, znači da mogu stajati na podu, klecalu ili klupi – ako imaju godinu dana. Prije druge godine, šapat označava tiho postavljanje pitanja. Nakon druge godine, cilj je tišina. Nema lupanja po klecalu, klupama ili knjigama.

Budite im primjer

Ovo nije samo jedna od redovitih aktivnosti. Vaše dijete treba znati da je riječ o nečem važnom, promatrajući vas i govor vašega tijela. Vi postavljate granice. Ako ste mirni i fokusirani, bez obzira na ono što rade, veća je šansa da će razumjeti vašu poruku.

Sjednite naprijed

Možda mislite: „Nema šanse da idem naprijed sa svojim jednogodišnjakom.“ I shvaćam vas. Čini se nelogično. Ali većinom se savjetuje da sjednete naprijed. Djeca će moći vidjeti što se događa i veća je vjerojatnost da će se usredotočiti ako mogu vidjeti. Čak možete i potiho šaptati što se događa tijekom Mise kad ih držite.

Izmjenjujte se

Ako imate supružnika ili stariju djecu koji mogu pomoći, onda koristite pomoć. Izmjenjujte se tko drži dijete. Kad držite dijete, možete lakše usmjeravati njegovu pažnju. Možete im istaknuti neke stvari ili pokušati preusmjeriti njihovu pažnju. Ako je potrebno, možete se potiho igrati da vam pokazuju križ, svijeće, oltar, itd. Odlazak na Misu s malom djecom nije lak; potrebno je mnogo truda. Ali, to je dio katoličkog odgoja.

Malo buke je u redu, ali stalno bučenje prekinite

Ne brinite se ako vaše dijete šuška. Nemojte se usredotočavati na sebe. Sve će biti u redu. Župljani će vam oprostiti, a ako i neće… to nije vaš problem, nego njihov. Ipak, ako vaše dijete stalno stvara buku, trebate ga upozoriti. Možete otići do ulaza u crkvu ili čak izaći van, ali pokušajte se vratiti unutra što je prije moguće.

Ako napustite lađu crkve, nemojte ostaviti dijete da se igra jer će se naučiti da smije. Otići i vratiti se nekoliko puta manje ometa nego dijete koje plače. Ipak, nemojte misliti da vas svi gledaju. Djeca trebaju biti na Misi.

Odgovarajte na pitanja o Misi

Vi ste glavni kateheta svog djeteta. Vi ste njihova najveća prilika da upoznaju vjeru i prihvate ju. To je aktivan proces. Što više vaše dijete zna o Misi, veće su šanse da će moći sudjelovati i uživjeti se. Dopustite da vam vaše dijete postavlja pitanja svojim tihim glasom (čak i ako nije tako tih). Ako vam postavlja pitanja tijekom pretvorbe, možete reći: „Sad molimo, ali možeš me ponovno pitati nakon Mise.“

Razgovarajte o čitanjima nakon Mise i tijekom tjedna. Razgovarajte o Misi u automobilu. Neka vaša djeca tijekom tjedna znaju da je Misa najvažnija stvar u danu. Također, potaknite dobro ponašanje tako da ih pohvalite za to nakon Mise.

Budite strpljivi i ustrajni

Ove bi vam strategije trebale pomoći i nadam se da hoće. Čak ako i ne daju učinka odmah, budite ustrajni. Ponašanja se oblikuju vremenom i zahtijevaju ustrajnost i rad. Ne gubite nadu.

Bog želi djecu na Misi. Na kraju, moramo upamtiti: Bog voli vašu djecu beskonačno više nego li vi. On voli i vas više nego što mislite. Dakle, On želi da uspijete. Molite i pokušavajte. Strpljivost i ustrajnost dovode do pobjede.

Izvor: Catholic link

Prevela Ana Marija Lončar; Book.hr

Razumijete li što se događa na Misi? Znate li kako ju prikazati na određenu nakanu? O svemu tome čitajte u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara, glavnog urednika mjesečnika „Book“, koji možete kupiti na svim kioscima.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh