Duhovnost

MARY REED NEWLAND

SAVJET MAJKE SEDMERO DJECE Kako motivirati dijete na molitvu krunice U kojoj dobi dijete može početi moliti krunicu? Djeca uče oponašajući starije, stoga u obiteljima koje mole krunicu, novorođenče već od svoje najranije dobi promatra što čine stariji. Ako mu date krunicu u ruke, ono će vjerojatno promrmljati nešto znano samo njemu i Bogu, uvjereno da moli krunicu zajedno s ostatkom obitelji.

SAVJET MAJKE SEDMERO DJECE Kako motivirati dijete na molitvu krunice

Foto: Shutterstock

 

Ono što je najljepše kod krunice…

Sve i da djeca znaju kako moliti krunicu i što moliti na svakom zrncu, to i dalje nije jamstvo da će voljeti moliti. Zato u našoj obitelji prije početka krunice zamolimo Marijin zagovor: „Blažena Djevice, pomozi nam voljeti krunicu i moliti je s ispravnim stavom”. Tada nam samo preostaje primiti i služiti se tom milošću moleći krunicu s predanjem i pouzdanjem. Kada molimo uredno i disciplinirano, za krunicu nam je potrebno petnaest do dvadeset minuta te se djeci u konačnici takva molitva ne čini beskonačnom.

Ako je molitva krunice u vašoj obitelji već uvriježena i prilično skladna, možete u to ozračje donijeti već tako maleno dijete

Ono što je najljepše kod krunice jest priča o Isusu i Mariji. Kroz molitvena otajstva krećemo od trenutka kada je anđeo navijestio Mariji da će začeti i roditi Isusa, a u posljednjem se otajstvu spominjemo Marijina krunjenja za Kraljicu neba. Otajstva sažimaju cijelo evanđelje, Kristov život, smrt i uskrsnuće. Sve su to veliki događaji za Crkvu koji su povezani logičkim slijedom, a Crkva ih obilježava i slavi kroz liturgijsku godinu. Ne postoji ni jedan događaj ili situacija u našem životu, nijedna radost i nijedna tuga, koja ne nalazi svoj odraz u krunici. Kada ta otajstva razmatramo svakodnevno, to je jedan od najboljih načina promatranja Kristova života izbliza.

Naš petogodišnjak zna već vrlo dobro moliti krunicu i to čini zajedno s nama, osim iznimno, onih večeri kada je preumoran i kada mu je pažnja potpuno raspršena te ranije krene na počinak

U kojoj dobi dijete može početi moliti krunicu? Djeca uče oponašajući starije, stoga u obiteljima koje mole krunicu, novorođenče već od svoje najranije dobi promatra što čine stariji. Ako mu date krunicu u ruke, ono će vjerojatno promrmljati nešto znano samo njemu i Bogu, uvjereno da moli krunicu zajedno s ostatkom obitelji. Barem na minutu, dvije, možda sve dok ne potrga malo nježniju nisku krunice. Dakle, ako je molitva krunice u vašoj obitelji već uvriježena i prilično skladna, možete u to ozračje donijeti već tako maleno dijete. U dobi od tri, četiri godine djetetova je pažnja još vrlo raspršena i kada počne moliti s ostatkom obitelji, vjerojatno će se već nakon nekoliko minuta zaigrati nečim drugim. Tada ga pustite da se igra u vašoj blizini i tako, pasivno prateći molitvu sa strane, gleda kako „veliki” u njegovoj obitelji zajedno mole svake večeri. Naš petogodišnjak zna već vrlo dobro moliti krunicu i to čini zajedno s nama, osim iznimno, onih večeri kada je preumoran i kada mu je pažnja potpuno raspršena te ranije krene na počinak. Ostala djeca, a najstarijemu je deset godina, već su stekla naviku zajedničke molitve krunice u obitelji i u njoj aktivno sudjeluju.

Nakon što smo razbili prvu barijeru, a to je dosada, objasnili djeci kako je krunica nastala i poučili ih kako moliti za milost da zavole krunicu, trebamo ih naučiti kako se njome služiti i kako je uistinu moliti, a ne samo izgovarati. (…)

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland, koja izlazi uskoro!

www.figulus.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh