Brak i odnosi

SAMOĆA – MILOSNO VRIJEME

Još se nisi oženio? Kako se osjećate kada čujete pitanje 'još se nisi oženio'?

Još se nisi oženio?

Neki će se spremno, čak i rado poistovjetiti s ‘etiketom’ samca. Već neko vrijeme želite biti u braku i ne smeta vam što drugi znaju za vašu želju. Osjećate da vas Bog poziva da budete muž ili žena, iako taj poziv danas nije potvrdan. Vaš život se ne svodi samo na pronalaženje „pravog/prave“, jer ste predali svoj život Isusu, ali biste voljeli dijeliti taj život s nekim i slijediti ga zajedno. Ne znate što će Bog učiniti i hoćete li se ikada oženiti, ali je jasno da što god (ili tko god) se može dogoditi, trenutno se još ništa ne događa.


Drugi će se odmah uvrijediti na isto pitanje. Znam, jer sam čitao i odgovarao na brojne poruke. Možda čitate ovaj članak kako biste potvrdili svoje krajnje nezadovoljstvo takvim plitkim pogledom na samački život. Zašto bi nas definirala odsutnost braka, pogotovo ako smo djeca živoga Boga, otkupljena po beskonačnoj cijeni, puni božanske sile i obećani su nam vječni život i sreća? Nisam „samac“, možda ćete reći. Savršeno sam sretan kakav jesam – moj raspored, moja karijera, moja služba, moja sloboda.

Često sam na taj način odgovarao, savjetovao i ohrabrivao druge tijekom mojih samačkih godina – „Prestanite me definirati prema činjenici da sam samac!“. No, počela mi se sviđati fraza „još uvijek neoženjen“ barem iz četiri velika razloga.

Neki od vas žele biti u braku

Prvo, mnogi kršćani imaju duboku i trajnu želju za brakom. Njihova srca žude za pronalaskom muža ili žene. To je poziv koji vjeruju da je Bog stavio u njihov život, a ipak je još uvijek nerealiziran i nepotvrđen poziv.

Mnogi od njih pokušavaju pravilno težiti za brakom, a ne naglo uskočiti, pazeći na postavljanje jasnih standarda i granica i oslanjajući se na savjete dobrih prijatelja i savjetnika. Ali im ne uspijeva. Datumi koje su postavili ne prolaze dobro ili nitko nikada ne pokazuje nikakav interes.

Drugi ulaze iz jedne veze u drugu, privučeni svojim željama za intimnošću i dovode se do seksualne nemoralnosti i žaljenja. Rečeno im je da je želja za brakom dobra, ali ne znaju kako poduzeti sljedeći korak, ili kako se nositi sa slomljenošću i usamljenošću svih tih mjeseci, čak i godina. To možda ne opisuje vas, ali opisuje mene, i barem nekoliko vaših kršćanskih prijatelja.

Bez obzira na vašu prošlost, želim vas potaknuti da vaše čekanje i čežnju za brakom usmjerite prema onom što nam je Isus već dao i obećao; onim što vam je već davao u svakoj fazi života, bez obzira na vaš bračni status.

Većina vas će se vjenčati

Drugo, većina od vas ući će u brak. Neki od vas pozvani su cijeli život ostati samci, i lijepo je gledati kako uživate u Kristu i služite drugima kao samac ili samica. Zapanjujuće je da svijet vidi nekoga tko žrtvuje užitak bračne ljubavi i seksualne intimnosti za cjeloživotnu samačku predanost Bogu i polaže svoj život kako bi druge doveo k njemu. Ali većina će se vas oženiti, čak i ako to danas nije prioritet na popisu.

Ako se nastave trendovi posljednjih par stotina godina, prosječni će se vjernik oženiti u određenom trenutku svoga života. Stoga, čini se prikladnim razgovarati s većinom vjernika u njihovim dvadesetim ili tridesetim godinama, jer bi jednog dana mogli ući u brak. Ne bi nas trebala okupirati ta stvarnost; naš bračni status ne definira naš napredak ili zadovoljstvo. Nećemo davati sve od sebe u traganju za brakom. Međutim, trebamo se pripremati kako bismo bili spremni i vjerni ukoliko nas Bog pozove da volimo i služimo mužu ili ženi.

Neki su od vas odustali od braka

Drugi nisu sigurni. Još uvijek ste skeptični i uvrijeđeni. Ironično, to je još jedan razlog zbog kojeg mi se svidjela fraza „još uvijek neoženjen“. Sve više i više mladih danas, barem u Americi, razočarano je i pesimistično kada se govori o braku.

Siguran sam da na to utječe nekoliko čimbenika. Bol razvoda može biti najveći. Sve manje sinova i kćeri vide kako njihovi očevi i majke ispunjavaju zavjete i ustraju u ljubavi. Drugo, većina nas je, tijekom djetinjstva, iz prve ruke ‘okusila’ razvod, ili smo gledali kako naši prijatelji pate zbog toga. Zašto bih mislio da će moj brak preživjeti? Zašto bih se podvrgnuo takvoj žalosti i boli?

Ali Bog nam daje nadu. On je taj koji spaja muškarca i ženu, i on može sačuvati njihovo jedinstvo i učiniti da sazrije. S Bogom možete ponovno vjerovati u brak. Jedna od najradikalnijih stvari, koja se protivi našoj kulturi, a koju danas možemo učiniti i tako pokazati svoju vjeru u Isusa, jest da se oženimo s nekim i ostanemo mu vjerni do svoje smrti.

Svaki će se kršćanin oženiti

Na kraju, na ovoj strani neba, svi smo „još uvijek neoženjeni“ u najvažnijem smislu. Svaki dan vjenčanja u ovom vremenu ukazuje na budući dan vjenčanja, kada ćemo biti zauvijek vraćeni  našem Spasitelju i Kralju. U onaj ćemo dan pjevati: „Radujmo se i kličimo i slavu mu dajmo! Jer dođe svadba Jaganjčeva i žena se njegova pripravi!“ (Otk 19,7). Bog je svaki brak učinio filmskom najavom braka koji dolazi – braka kojeg će svatko tko vjeruje u Isusa uživati jednoga dana i zauvijek.

Način na koji ljubimo muža ili ženu, iako ih ljubimo nesavršeno, govori svijetu o vrsti ljubavi koju Bog ima za nas. Ipak, ništa se ne može usporediti s pravom stvari: vječnošću mira, radošću i životom kojeg je otkupio naš Zaručnik na križu. Jednog ćemo ga dana susresti licem u lice. Bit će to najveće obiteljsko okupljanje svih vremena – vjenčanje za okončanje svih vjenčanja – kad nas Bog primi širom otvorenih ruku, unatoč svoj našoj slomljenosti, koja je postala predivna zbog Isusove krvi.

U Kristu ćemo svi biti u braku i taj će budući brak oblikovati svaku drugu želju i čežnju u ovom životu – osobito našu želju za brakom.

Mobilizacija „samaca“

Biti „samac“ nije nešto loše. Ako ste u Kristu, nikad se nećete definirati prema onome što niste. Imate previše toga u njemu da se obeshrabrite time što nemate nešto drugo – čak i ono što je važno u ovom životu kao što su posao, supružnik ili djeca. Ono što ispunjava naše živote i čini nas sretnima ovdje jednostavno su zrnca pijeska u usporedbi s beskrajnim plažama poznavanja Krista.

Uostalom, upravo je neoženjeni muškarac rekao: „Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem“ (Fil 3,8-9).

Biti „samac“ ne znači čekati tiho u kutu svijeta kako bi nam Bog dao supružnika. Radi se o vašoj ‘akciji’ – rastućoj generaciji i pokretanju samaca, muškaraca i žena – dalje od srama, sebičnosti i samosažaljenja, u dublju razinu ljubavi prema Kristu i dosljednijem i kreativnijem služenju drugima.

Autor: Marshal Segall (Novizivot.net; Book.hr)

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh