Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Samo Božja riječ može rasvijetliti srce čovjeka Ako Božja riječ ne vrijeđa, iz usta onoga koji propovijeda izaći će samo ljudske riječi koje nemaju moć da rasvijetle srce čovjeka.

Samo Božja riječ može rasvijetliti srce čovjeka

Foto: Shutterstock


 

(Lk 11,42-46)

 

„Učitelju, ti nas vrijeđaš“, gnjevno kažu Isusu neki pismoznanci i farizeji. Njihov gnjev proizlazi iz činjenice da je Isus javno razotkrio njihovo licemjerje. Glagol „vrijeđati“ znači „nanijeti štetu“. Zato su se oni osjećali oštećeni, jer ih ljudi više nisu cijenili ni slušali zbog njihova licemjerja. Ako Božja riječ ne vrijeđa, iz usta onoga koji propovijeda izaći će samo ljudske riječi koje nemaju moć da rasvijetle srce čovjeka.

Don Puglisi, kojeg je mafija ubila, bio je svećenik koji je mafiji nanosio ekonomsku štetu. Budući da je privlačio mlade ljude Kristu, tržište droge postalo je manje uspješno

Tko živi u grijehu i ne želi se obratiti, osjeća se oštećen i uništen od Evanđelja. Don Puglisi, kojeg je mafija ubila, bio je svećenik koji je mafiji nanosio ekonomsku štetu. Budući da je privlačio mlade ljude Kristu, tržište droge postalo je manje uspješno. U mnogim našim crkvama svećenici jako paze da ne uvrijede nikoga iz straha da vjernici više neće dolaziti u crkvu. A kad više ne bi dolazili u crkvu, ekonomija župe bila bi oštećena. Zato je bolje šutjeti o nekim temama koje bi mogle uvrijediti neke od prisutnih, koji nemaju nikakvu namjeru prihvatiti Isusa. Stoga se uvijek govori da je Bog milosrđe te da se stoga ne trebamo bojati da ćemo završiti u paklu. Tako se izbjegava reći da Isus iskazuje milosrđe samo onima koji su odlučili poroku reći dosta.

Proroku koji naviješta istinu zlikovci nanose štetu, ali ga Bog proslavlja. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh