Duhovnost

SMJEROKAZ

Sam Bog nas poučava kako čitati Bibliju Riječ Božju shvatit ćemo i poželjeti tek onda kad se nađemo među obilnim valovima milosti i pustoši grijeha suhog pijeska

Sam Bog nas poučava kako čitati Bibliju

Foto: Unsplash, Aaron Burden 

 

Unatoč mnogim poukama Biblije i mnogih sati koje smo proveli nad njom, neprestano tražimo upute kako bismo se morali s njom suočiti, kako ju čitati. Sama nas Biblija neposrednim primjerom našega Gospodina poučava kako je nikako ne bismo trebali shvaćati. To je jedan od takvih ulomaka, u kojem se kazuje da je Isus čitao i tumačio riječ Božju.

…nakon krštenja i iskustva u pustinji, Isus došao u svoj rodni grad i uzeo u ruke svitak Svetog pisma

Taj je primjer za nas poučan upravo u tom smislu, jer nas nitko ne može poučiti kako čitati Bibliju kao što to može sam autor – Bog! Tako je, nakon krštenja i iskustva u pustinji, Isus došao u svoj rodni grad i uzeo u ruke svitak Svetog pisma. Svratimo pozornost na činjenicu da to čini nakon dva potpuno suprotna iskustva – krštenja, koje se povezuje s obiljem vode, i kušnje u pustinji, koja je mjesto na kojem nema nimalo vode. To su dvije posve oprečne struje u koje je Isus zaronio, ne bi li nad njime odjeknuo glas Oca i ukazao mu se Duh Sveti.

To povezivanje tih toliko suprotnih iskustava, koje se u evanđelju nalazi neposredno prije nego što je Isus posegnuo za biblijskim svitkom, za nas je smjerokaz

U vodama Jordana Isus je doživio da se na njega spustio Duh Sveti! To povezivanje tih toliko suprotnih iskustava, koje se u evanđelju nalazi neposredno prije nego što je Isus posegnuo za biblijskim svitkom, za nas je smjerokaz: za Biblijom trebamo posegnuti između dviju spoznaja – spoznaje Duha Svetoga i zloduha. Biblija se može shvatiti tek nakon susreta s Duhom Svetim, ali i nakon što smo iskusili napasti zla. Može nam zvučati neobično, ali tek u opasnosti od grijeha uviđamo potrebu za izbavljenjem.

… nikad nismo toliko svjesni potrebe da potražimo pomoć u riječi Božjoj i u samom Kristu kao tada kad se nađemo oči u oči s kušnjom ili, nažalost, sa samim grijehom

Tek nakon što su skinuli jabuku sa stabla spoznaje, Eva i Adam „otvorili su oči“ i uvidjeli svoju nagost. Ne želim time kazati da je grijeh nešto dobro, nego samo naglašavam da nikad nismo toliko svjesni potrebe da potražimo pomoć u riječi Božjoj i u samom Kristu kao tada kad se nađemo oči u oči s kušnjom ili, nažalost, sa samim grijehom. Riječ Božju shvatit ćemo i poželjeti tek onda kad se nađemo među obilnim valovima milosti i pustoši grijeha suhog pijeska.

Iz knjige „Valovi milosti“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu na LJETNOM POPUSTU od 70 kuna možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh