Duhovnost

SMJEROKAZ

Kako čitati Bibliju Riječ Božju shvatit ćemo i poželjeti tek onda kad se nađemo među obilnim valovima milosti i pustoši grijeha suhog pijeska

Sam Bog nas poučava kako čitati Bibliju

Foto: Unsplash, Aaron Burden 

 

Unatoč mnogim poukama Biblije i mnogih sati koje smo proveli nad njom, neprestano tražimo upute kako bismo se morali s njom suočiti, kako ju čitati. Sama nas Biblija neposrednim primjerom našega Gospodina poučava kako je nikako ne bismo trebali shvaćati. To je jedan od takvih ulomaka, u kojem se kazuje da je Isus čitao i tumačio riječ Božju.

…nakon krštenja i iskustva u pustinji, Isus došao u svoj rodni grad i uzeo u ruke svitak Svetog pisma

Taj je primjer za nas poučan upravo u tom smislu, jer nas nitko ne može poučiti kako čitati Bibliju kao što to može sam autor – Bog! Tako je, nakon krštenja i iskustva u pustinji, Isus došao u svoj rodni grad i uzeo u ruke svitak Svetog pisma. Svratimo pozornost na činjenicu da to čini nakon dva potpuno suprotna iskustva – krštenja, koje se povezuje s obiljem vode, i kušnje u pustinji, koja je mjesto na kojem nema nimalo vode. To su dvije posve oprečne struje u koje je Isus zaronio, ne bi li nad njime odjeknuo glas Oca i ukazao mu se Duh Sveti.

To povezivanje tih toliko suprotnih iskustava, koje se u evanđelju nalazi neposredno prije nego što je Isus posegnuo za biblijskim svitkom, za nas je smjerokaz

U vodama Jordana Isus je doživio da se na njega spustio Duh Sveti! To povezivanje tih toliko suprotnih iskustava, koje se u evanđelju nalazi neposredno prije nego što je Isus posegnuo za biblijskim svitkom, za nas je smjerokaz: za Biblijom trebamo posegnuti između dviju spoznaja – spoznaje Duha Svetoga i zloduha. Biblija se može shvatiti tek nakon susreta s Duhom Svetim, ali i nakon što smo iskusili napasti zla. Može nam zvučati neobično, ali tek u opasnosti od grijeha uviđamo potrebu za izbavljenjem.

… nikad nismo toliko svjesni potrebe da potražimo pomoć u riječi Božjoj i u samom Kristu kao tada kad se nađemo oči u oči s kušnjom ili, nažalost, sa samim grijehom

Tek nakon što su skinuli jabuku sa stabla spoznaje, Eva i Adam „otvorili su oči“ i uvidjeli svoju nagost. Ne želim time kazati da je grijeh nešto dobro, nego samo naglašavam da nikad nismo toliko svjesni potrebe da potražimo pomoć u riječi Božjoj i u samom Kristu kao tada kad se nađemo oči u oči s kušnjom ili, nažalost, sa samim grijehom. Riječ Božju shvatit ćemo i poželjeti tek onda kad se nađemo među obilnim valovima milosti i pustoši grijeha suhog pijeska.

Iz knjige „Valovi milosti“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Društvo Kristofori organizira , u brojnim hrvatskim gradovima, i šire te online, „Školu molitve” kojom želimo pomoći pojedincima u izgradnji osobne i zajedničke (grupne) molitve.
Može se prijaviti svatko tko želi upoznati Gospodina, graditi osobni odnos kroz molitvu (bez obzira na stupanj duhovnosti i/ili obrazovanja) te doživjeti snagu i obećanja Božje Riječi za svakodnevni život

Na ovom linku možete pronaći sve informacije i prijaviti se na tečaj.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh