Razno

SANTAREM (PORTUGAL), 1247. GODINE

Sakrila svetu hostiju kako bi je odnijela vračari, ali u tome ju je spriječilo čudo! Žena, pogođena raznim životnim problemima, odlučila je pomoć potražiti kod vračare. Za rješenje problema, rekla joj je vračara, mora donijeti posvećenu hostiju. Hostiju je žena ukrala tijekom pričesti, ali kada ju je zamotala u rubac i krenula vračari, iz nje je počela kapati krv. Uznemirena, krenula je svojoj kući i sakrila hostiju u drveni kovčežić. Tijekom noći, nju i supruga, probudili su čudni zvuci, i svjetlost koja je dopirala iz kovčega…

Foto: Shutterstock

 

Santarem je glavni grad portugalske regije Ribatejo, poznat kao portugalska gotička prijestolnica zbog crkava, samostana i drugih umjetničkih spomenika. Jedna od njih, Sv. Stjepan, zove se još „crkva čuda” jer se u njoj čuva relikvija euharistijskog čuda koje se dogodilo 1247. godine. Događaj koji neki smještaju u 1266. godinu sličan je onome koji se dogodio u Alatriju.

Jedna žena koju je muž prevario obratila se za pomoć vračari. Ispričala joj je svoju priču rekavši kako želi ponovno osvojiti ljubav svoga muža. Vračara joj reče da je za to potrebna jaka čarolija. „Spremna sam na sve”, odgovorila je žena. Vračara je dodala da je za siguran rezultat potrebna posvećena hostija.

Tada je žena primijetila da kapi krvi dolaze iz rupca s hostijom…

Žena, vjernica, isprva je zbunjeno oklijevala, ali su njene boli bile tolike da se naposljetku odlučila na taj svetogrdni čin. Otišla je na svetu pričest u crkvu sv. Stjepana te sakrila hostiju u rubac i uputila se vračari. Putem je iz rupca u kojoj se nalazila hostija, potekla krv. Žena to nije primijetila, ali su drugi prolaznici zamijetili te je pitali zašto krvari. Tada je žena primijetila da kapi krvi dolaze iz rupca s hostijom. Preplašila se te, od straha da se ne otkrije što je učinila, umjesto vračari pobjegla kući.

Muž ustane i otiđe otvoriti sandučić te primijeti da svjetlo dolazi upravo iz zamotane hostije…

Muž je bio na poslu te žena sakrije rubac s krvarećom hostijom u drveni kovčežić. Navečer se muž vratio, po običaju, nervozan i loše volje.

Tijekom noći supružnike su probudili čudni zvuci i svjetlost koja je dopirala iz kovčežića u koji je žena sakrila hostiju. Svjetlost je bila toliko jaka da je osvjetljavala cijelu sobu. Tada žena, sva uzrujana, prizna što je učinila. Muž ustane i otiđe otvoriti sandučić te primijeti da svjetlo dolazi upravo iz zamotane hostije. Ganut, zajedno sa ženom klekne ispred čuda i ostane u štovanju.

I danas hostija se čuva u zagonetnoj i neobjašnjivoj ampuli od puhanog stakla

Rano ujutro muž je otišao obavijestiti župnika. Ovaj je došao do kuće i također vidio tu prekrasnu svjetlost. Došli su i susjedi te također postali svjedocima čuda. Svećenik je rasvijetljenu hostiju odlučio izložiti u svojoj crkvi. Prijenos je svečano izvršen u nazočnosti velikog mnoštva ljudi koji su bili duboko ganuti i začuđeni.

Hostiju su smjestili u svetohranište, u voštanu kutiju. Kad je sljedeći dan otišao provjeriti, svećenik je pronašao raskomadanu voštanu kutijicu, a hostiju smještenu u staklenoj ampuli uskog otvora kroz koji cijela hostija nikako nije mogla proći. Međutim, ona je bila savršeno netaknuta. Kako je potom ustanovljeno, ta tanka posuda od puhanog stakla čudom je stvorena oko hostije. I danas hostija se čuva u zagonetnoj i neobjašnjivoj ampuli od puhanog stakla.

Iz knjige „Krv Kristova” autora Renza Allegria. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh