Vijesti

Sadržajan i znakovit natpis na Papinim vratima // Papa postavio natpis „zabranjeno žaliti se“ na vrata svojeg ureda Nitko drugi na planetu ne nosi tolik teret – molimo za Papu!

Svaki roditelj na svijetu može savršeno razumjeti zašto je papa Franjo, duhovni otac cijelog svijeta, ukrasio vrata svojeg ureda šaljivim natpisom koji je dobio na općoj audijenciji.

„ZABRANJENO ŽALITI SE“, piše na natpisu velikim slovima, a nastavlja se malim slovima:

Prekršitelji pate od sindroma žrtve, čiji su simptomi smanjeni smisao za humor i smanjena sposobnost rješavanja problema.

Kazna se udvostručuje ako se prekršaj počini pred djecom.

Da biste izvukli najbolje iz sebe, morate se usmjeriti na svoj vlastiti potencijal a ne na svoja ograničenja.

Stoga:

Prestanite se žaliti i potrudite se da svoj život učinite boljim.

Razumijemo te, papa Franjo. O, itekako te razumijemo. Ako se ja s četvero djece ne prestajem žaliti (zajedno sa svojim mužem, jasno), kakav je tek onda osjećaj kad se nosi teret cijelog svijeta na leđima, dan za danom?

Trebamo si samo zamisliti kako to izgleda kad ste duhovni otac opće, katoličke Crkve. Od silnih problema koji se iznose pred papu sigurno mora zaboljeti glava.

To me podsjeća na priču koju je ispričao Ivan Pavao II. kad ga je pozdravio dječak koji mu je rekao: „Kada odrastem, želim biti papa!“ Papa ga je pogledao u oči i rekao mu da ne zna što želi.

Prema Vatican Insideru, papa Franjo je dobio taj ukras za svoj ured od talijanskog psihologa Salva Noéa. 14. srpnja Noé je imao prigodu kratko pozdraviti Papu na kraju opće audijencije. Dao  mu je knjigu, narukvicu i ukrasni zidni natpis, za koji je Papa odmah pokazao veliko zanimanje, rekavši: „Stavit ču ga na vrata svojeg ureda, u kojem primam ljude.“

Za to što je natpis dospio u javnost zaslužan je talijanski svećenik koji je Papin dugogodišnji prijatelj. Papa mu ga je pokazao sa smiješkom izlazeći iz svojeg ureda. Svećenik se je veoma razveselio i zamolio Papu da ga fotografira i objavi.

Neka nam to bude poticaj da se nasmiješimo i pomolimo za Petrova nasljednika, da mu Bog da snagu i pomogne mu nositi teret cijelog svijeta, koji mora nositi svaki dan.

Autor: Kathleen N. Hattrup (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh