Aktualnosti

HRANA, VODA I LIJEKOVI ZA DJECU VENEZUELE

s. Ljilja Lončar: Hvala svima koji su se uključili u akciju, evo što je napravljeno s prvim donacijama s. Ljilja: „Prenosim svima Vama koji ste se uključili u ovu akciju, zahvale i molitvu blagoslova djece i obitelji, kao izraz priznanja i radosti zbog Vaše novčane pomoći…“

s. Ljilja Lončar: Hvala svima koji su se uključili u akciju, evo što je napravljeno s prvim donacijama

Foto: Siromašna djeca u Venezueli (privatna arhiva)

 

Sestra Ljilja Lončar, misionarka Milosrđa koja trenutno djeluje u Venezueli, javila nam se nakon nedavno objavljenog apela za pomoći kako bi zahvalila svima koji su svojim donacijama podržali rad udruge „Zdenac“.

Pismo s. Ljilje prenosimo u cijelosti:

„Kako smo već spominjali, Punta de Piedra najsiromašniji je grad na otoku Margareta u Venezueli. Djeca u tom gradu žive na ulici, bez hrane, vode, odjeće i obuće. Otpadne vode prelijevaju se ulicom, djeca gaze po njima i tako obolijevaju.

Pokrenuli smo akciju pod nazivom ‘Hrana, voda i lijekovi za djecu Venezuele’. Hvala svima koji su brzo reagirali i pomogli, kao i onima koji će nastaviti pomagati ovoj djeci. Evo što smo učinili prvim donacijama.

Jučer smo (30. ožujka) podijelili hranu i vodu u 110 kuća. U svakoj kući živi više obitelji. Pomoć je primilo 1 100 osoba. Njihova zabrinuta lica zablistala su od sreće. Taj sjaj plod je materijalne pomoći svih darovatelja.

Kada smo podijelili vodu i hranu, krenuli smo prema crnom kanalu iz kojeg se je voda prelijevala. Na naše iznenađenje, kanal je bio očišćen. Okružio nas je veliki broj odraslih ljudi i djece. Pitala sam tko je očistio kanal. Doveli su starca koji je jedva hodao. Uz njega je stajala njegova starija kćer i unuci. Rekla je da je ona, sa svojim starim roditeljima, skupila smeće na hrpe.

Zaključila sam da to smeće ne može ostati na tom mjestu. Odmah sam krenula animirati ljude; tko ima kolica i lopatu neka ih donese da to odvezemo izvan mjesta. Gledali su me i nitko nije rekao ni riječi. Nekoliko njih donijelo je lopate, a kolica nitko nije imao. Potom sam rekla da donesu što imaju da bismo mogli odvesti to smeće. Djeca su otrčala svojim kućama i donijela gajbe, stare kante, što je već tko imao. Svi su radili. Djevojčice su donijele metle. Za pola sata ulica je bila čista.

Upozorila sam ih da čuvaju plastične vrećice od riže i brašna, jer ćemo ih učiti raditi lijepe stvari od toga. Ulijevala sam im samopouzdanje, poticala budu primjer jer su oni nova generacija koja će promijeniti život u svom gradu – svojom marljivošću i zajedničkim radom.

Naučila sam ih ‘misionarski pozdrav’, kojim se pozdravljaju djeca i mladi u ‘Zdencu’. Obećali smo vratiti se sljedeći tjedan s vodom i hranom. Blizu obale čekale su nas dvije mame s toplim pogačicama) Pripremile su ih od dva kilograma kukuruznog brašna koje smo im dali.

U grupi volontera posebno se, svojom velikodušnošću i radošću, ističe naša Verica Mimica, koja 25 godina živi na Margariti. Ona brine za zdravlje i liječenje malih i velikih bolesnika.

Prenosim svima Vama koji ste se uključili u ovu akciju, zahvale i molitvu blagoslova djece i obitelji, kao izraz priznanja i radosti zbog Vaše novčane pomoći.

Djeca i dalje trebaju hranu, vodu i lijekove. Dok traje ova velika humanitarna kriza u Venezueli, budite milosrdni.

Svoj doprinos možete uplatiti na žiro račun ‘Zdenca’, sa naznakom ‘za hranu, vodu i lijekove djeci Venezuele’.

 

Podaci za uplatu:

PRIMATELJ: Zdenac, I.G. Kovačića 39, 10 370 Dugo Selo

IBAN: HR9023400091110984714

MODEL: HR00

POZIV NA BROJ: 30

SWIFT (za uplate iz inozemstva): PBZGHR2X

 

Potičem Vas da Vaš doprinos bude za određeni broj obroka koji sami odredite, prema Vašim mogućnostima. Kako bi Vaša pomoć bila dugotrajnija, najbolji je način napraviti trajni nalog u banci.

 

Vaša radost neka bude potpuna i nagrađena stostruko: vjerom, ufanjem i ljubavlju.“

 

s. Ljilja Lončar,

Misionarka Milosrđa

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh