Duhovnost

'ŽENSKI PELANOWSKI'

S. Bogna: „Ovo je jedina stvar koju možemo i trebamo raditi da bismo se približili Bogu” Isus je rekao: „Bez mene ne možete učiniti ništa” (Iv 15,5). Unatoč tome tako često pokušavamo sami. Rezultat tih naših napora je samo umor, frustracija i nemir. U ovome ulomku iz knjige „Bog traži čovjeka“ časna sestra Bogna Mlynarcz otkriva jedini ispravan način da se približimo Bogu, da živimo s pravim mirom i radošću

S. Bogna: „Ovo je jedina stvar koju možemo i trebamo raditi da bismo se približili Bogu”

Foto: Shutterstock


 

Bog daje 99 %, a mi jedva 1 %. Ali samo zajedno ostvarujemo stopostotnu djelotvornost.

To me razmišljanje snažno prati posljednjih mjeseci. Kad sam se nakon posljednjih duhovnih vježbi zamislila nad svojim duhovnim životom, došla sam do zaključka da sam već neko vrijeme zapela u mrtvoj točki. Razbijam se o nekakav stakleni strop i ne mogu ga probiti. Jednostavno, došla sam do granica svojih mogućnosti. Tijekom gotovo 25 godina redovničkog života pokušala sam se približiti Bogu, postati sveta, na razne načine. I blago govoreći, ništa od toga. Što činiti?

Pokazalo se je da jedina stvar koju mogu i trebam raditi da bih postala sveta, prema Božjoj zamisli, jest… moliti da Bog to u meni ostvari

Svjetlo na kraju tunela pokazalo mi se je u meditaciji nad Poslanicom sv. Pavla Rimljanima. Rješenje je bilo tako jednostavno. Pokazalo se je da jedina stvar koju mogu i trebam raditi da bih postala sveta, prema Božjoj zamisli, jest… moliti da Bog to u meni ostvari. To i ne izgleda kao neko otkriće, zar ne? Ali koliko se čovjek mora namučiti da bi na kraju shvatio da je kršćanski život, život iz milosti. Koliko kombiniranja, trčanja za vlastitom svetošću kao pas za svojim repom. A rješenje leži nadohvat ruke. Dovoljno je Bogu reći: „Želim. Čeznem!“ i u tome ustrajati.

Ako pokušamo voditi kršćanski život vlastitim snagama, naše razočaranje, frustracije i umor pod jarmom duhovnog života postat će nam deprimirajuće. Takav umoran kršćanin nije uvjerljiv svjedok vjere

I tad sam si izmislila devetnicu o djelovanju milosti u mojem životu. Ona traje devet mjeseci, jer toliko je vremena prošlo od Marijina da Bogu do Isusova rođenja. Odlučila sam za to vrijeme pozivati Duha Svetoga da bi u meni začeo život po Duhu, odnosno ostvario u meni ono što je ljudski nemoguće. (…)

 

 

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice časne sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUST! Do 31. prosinca 2019. knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 50 umjesto 70 kuna!
Besplatna dostava za narudžbe iznad 200 kn (više na www.figulus.hr).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh