Roditelji i djeca

PUT U NEBO

Roditeljstvo nas treba činiti svetima Tri su načina na koji roditelji postaju sveti...

Roditeljstvo nas treba činiti svetima

Foto: Shutterstock


 

Dok sam prošle nedjelje na misi držao sina u naručju, a leđa su me počela boljeti od tereta, shvatio sam da će mi biti teško kleknuti za vrijeme podizanja. Osjećao sam se zbilja mučno. Onda mi je postalo jasno: ja doslovce nosim svoj križ.

„Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“ (Mt 16, 24)

1. Odricanje sebe

Biti roditelj i odgajati djecu samo po sebi znači odreći se od samog sebe. Vaš život više nije usmjeren samo na vaše sebične, egoistične žele. A ako jest, to je onda loše. Roditeljstvo je savršena mogućnost da naučimo živjeti s drugima. Iskreno rečeno, odreći se sebe nije nimalo ugodno. Ni roditeljstvo nije uvijek ugodno. Ima teških trenutaka, kad se pitate zašto vam je to trebalo. Ali ne bi trebalo tako biti. Roditeljstvo nije lako, jasno, ali potiče na promišljanje, na borbu, na rast i učenje. Bog ga je zamislio s određenom svrhom.

Njegov plan za vaš život jest da postanete sveti, da naučite po iskustvu svakodnevnog života kako voljeti kao što Bog voli. Najposlije, to su naučili svi svetci u nebu. A ako se vi i ja nadamo provesti vječnost s Bogom, onda upravo to trebamo od njega naučiti. Zato, dobrodošli u roditeljstvo, Božji cjeloživotni tečaj umiranja sebi. Krenuli ste na put u nebo ako pravo iskoristite dar koji je stavljen pred vas – da budete roditelj.

2. Uzimanje svojeg križa

Križevi se pojavljuju u svim veličinama, oblicima i bojama. Neki su teži, a neki lakši. Neki previše žuljaju. Neki se zabodu poput trna. Ali vjerujem da vam je Bog dao upravo onaj križ koji vam treba. To nije slučajnost ili stjecaj okolnosti. Bog ne djeluje tako. On čini sve sa svrhom u vašem životu.

To znači da je Bog osobno izabrao vašu djecu. On ih je stvorio s razlogom. I zna da ćete se često morati nositi s otporom i neposlušnošću. Sve mu je to dobro poznato. On je i sam iskusan otac. Zar se nije bavio i vama kad ste se bunili i odupirali? On zna da vam nije lako nositi križ i da vaša djeca možda neće ispasti savršeni anđeli, kako ste očekivali. Također zna da ćete po nošenju križa ne samo biti primjer svojoj djeci, već i sami rasti u svetosti, dublje upoznajući koliko vas on ljubi.

3. Hod za Isusom

Što zapravo znači hoditi za Isusom? Recimo odmah da je to više od odlaska na misu nedjeljom. Naravno, Bog želi da sudjelujete u nedjeljnoj misi, ali ne bi vas htio viđati samo jednom tjedno. Slijediti Isusa način je života, putovanje, ljubavna pustolovina. Zvuči li vam to kao vaš odnos s Isusom? Ako ne, nije važno, još uvijek to može postati.

Ako se sjetite svih onih koji su išli za Isusom, bit će vam jasnije što znači ići za njim. U evanđeljima čitamo kako je Isus pozvao svoje sljedbenike i kako su oni ostavili sve da bi ga slijedili. Nisu mu postavljali pitanja. Nisu htjeli više ostati ono što su bili prije susreta s njim. Nije bilo ako ili ali. On ih je pozvao i oni su pošli za njim. I njihovi životi više nikada nisu bili isti.

Kao roditelju, najvažnija stvar u vašem životu jest voditi svoju djecu k Isusu. Vaš je prvotni cilj, vaše poslanje i svrha kao roditelja dovesti svoju djecu u nebo. Konačna odluka je njihova, ali vi imate velik utjecaj na njih kao njihov roditelj i nadam se da to uzimate ozbiljno. Najvažnije je da zapamtite da nije najbitnije ono što im govorite, već ono što činite i što i tko jeste.

Svakodnevno si postavite ova pitanja: Jesam li svojoj djeci uzoran primjer Isusova sljedbenika? Mogu li oni u meni vidjeti odraz Isusa Krista? Vode li ih moje današnje riječi i djela bliže k Isusu ili ih odvode od njega?

Autor: Ricky Jones (Catholic link)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh