Roditelji i djeca

JEZIK LJUBAVI

Roditelji, uvjetna ljubav stvara nesigurnu, tjeskobnu i djecu s niskim samopoštovanjem Ako ih budemo voljeli samo kada ispunjavaju naše zahtjeve ili očekivanja, osjećat će se nesposobnima i počet će vjerovati da nema smisla davati sve od sebe kada to ionako nije dovoljno. Uvijek će ih moriti nesigurnost, tjeskoba, nisko samopoštovanje i ljutnja. Ako ih želimo od toga sačuvati, trebamo se često podsjećati da smo odgovorni za njihov cjeloviti razvoj

Roditelji, uvjetna ljubav stvara nesigurnu, tjeskobnu i djecu s niskim samopoštovanjem

Foto: Pixabay

 

Ako budemo voljeli djecu samo kada smo s njima zadovoljni (uvjetna ljubav) i ako im samo u tim trenucima iskazujem ljubav, neće se osjećati istinski voljenima. To će narušiti sliku koju imaju o sebi, učiniti ih nesigurnima i spriječiti ih da steknu bolju samokontrolu i zrelije ponašanje. Stoga su njihov razvoj i ponašanje koliko njihova toliko i moja odgovornost.

Foto: Instagram, uzviseno.majcinstvo

Ako ih budemo voljeli samo kada ispunjavaju naše zahtjeve ili očekivanja, osjećat će se nesposobnima i počet će vjerovati da nema smisla davati sve od sebe kada to ionako nije dovoljno. Uvijek će ih moriti nesigurnost, tjeskoba, nisko samopoštovanje i ljutnja. Ako ih želimo od toga sačuvati, trebamo se često podsjećati da smo odgovorni za njihov cjeloviti razvoj.

Ako budemo voljeli našu djecu i onda kada su krivi, neraspoloženi i kada se ne znaju nositi sa emocijama možemo biti sigurni da će ubrzo naučiti kontrolirati emocije i biti manje neraspoloženi.

Iz knjige „Pet jezika ljubavi”, Garyja Chapmana.

Izvor: uzviseno.majcinstvo; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh