Poučne priče

RODITELJI KOJI SVOJU DJECU ODGAJAJU „SLOBODNIM ODGOJEM” NISU SPREMNI NA NJEGOVE POSLJEDICE // Najbolji odgoj „Starija se gospođa okrene prema njegovoj majci: „Zar ne možete narediti svome sinu da me ne udara?” „Ne. Moja metoda odgoja dopušta mu slobodu da radi što god želi, sve dok do njegove svijesti ne dođe da...”

Najbolji odgoj

Učinkovita metoda?

Starija gospođa čeka u redu na blagajni velike samoposluge. Iza nje stoji mlada žena i njezin nestašni sin od 9-10 godina.


Dječak neprestano gura majčina kolica i njima je već nekoliko puta udario stariju gospođu u noge. Ona se napokon – već pomalo nervozna – okrene prema djetetu i kaže mu neka je prestane udarati.

Međutim, mali nastavlja pa se starija gospođa okrene prema njegovoj majci i reče joj: „Zar ne možete narediti svome sinu da me ne udara?” A mlada joj žena odgovori: „Ne. Moja metoda odgoja dopušta mu slobodu da radi što god želi, sve dok do njegove svijesti ne dođe da to što radi šteti drugima. Ta je metoda mnogo učinkovitija…”

Stavite tu teglu džema na moj račun!”

U redu iza dame s djetetom stoji mladić od 19-20 godina koji sve ovo pažljivo sluša. U ruci mu tegla sa džemom od crvenih ribizla. Nakon što je dama završila svoje objašnjenje metode odgoja, on otvori teglu i mirno joj istrese džem na glavu.

Dama se, šokirana, okrene prema mladiću, uputi mu bijesan pogled, i otvori usta spremna da ga oštro opomene… No on joj hladnokrvno reče: „Znate, gospođo, ja sam odgajan u slobodi. Na isti način kao i Vaš sin. A ovo je rezultat…”

Stara gospođa se pak veselo okrene prema blagajnici i kaže joj: „Molim Vas, stavite tu teglu džema na moj račun!”

*

Nismo zagovornici batina niti teških kazni, no smatramo da je djeci prijeko potreban zdrav autoritet da ih usmjeri i pripremi za zdrave odnose s bližnjima. Tzv. „slobodan odgoj” samo je drugi naziv za nedostatak autoriteta i odgovornosti, koje roditelji trebaju preuzeti kako bi svoju djecu dobro pripremili za život.

Mudrost odgoja savršeno je sažeta u ovome svetopisamskom retku: „A vi, očevi, ne srdite (ogorčujte) djece svoje, nego ih odgajajte stegom i urazumljivanjem Gospodnjim!” (Efežanima 6,4)

Autor nepoznat

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh