Aktualnosti

JOŠ JEDAN SLUČAJ NAKON CHARLIEJA GARDA

Roditelji iz Ujedinjenoga Kraljevstva bore se sa sudovima za živote svojih beba Nakon što se priča malenog Charlieja Garda, dječaka iz Velike Britanije, proširila svijetom, pojavio se još jedan gotovo identičan slučaj…

Roditelji iz Ujedinjenoga Kraljevstva bore se sa sudovima za živote svojih beba

Foto: Shutterstock

 

„Svaki ljudski život vrijedan je poštovanja“, stoga bi se trebalo načelno zalagati za mogućnost izbora roditelja djece. Pitanje je koliko je opravdano pacijenta podvrgnuti različitim tretmanima za koje i sami liječnici znaju da im neće pomoći. Štoviše, nerijetko su pacijenti ti koji još k tomu trpe i bol, patnju… Liječnici su zabrinuti, pacijenti su zabrinuti, roditelji su zabrinuti.

Riječ je o 20-mjesečnom dječaku Alfiju Evansu, kojemu je dijagnosticirano degenerativno neurološko stanje. Liječnici su potvrdili da daljnje liječenje neće biti korisno, što pokazuju brojni nalazi. Otac djeteta, smatra da se zdravstveno stanje dječaka može poboljšati, te da mi se treba dopustiti putovanje u bolnicu u Rimu.

Odvjetnik koji zastupa bolnicu, Michael Mylonas, rekao je da je nekoliko liječnika na zahtjev stručnjaka postavilo istu dijagnozu, tj. utvrdilo da neće doći do ublažavanja njegova stanja. Talijanski stručnjaci bili su spremni operacijom pomoći Alfiju, kako bi mogao normalno disati i hraniti se, no to će biti više “vegetiranje”. Dr. Martin Samuels takve operacije smatra neprimjerenima.

S takvim slučajevima bori se još nekolicina roditelja, koji smatraju da je njihovoj djeci potrebno pružiti pomoć, a bolnica zauzima stav da to nije u najboljem interesu djeteta, koje bi trebalo biti na prvom mjestu. Takve etičke dileme postojale su i postojat će. Do sukoba roditelja i liječnika dolazi zbog toga što se roditelji žele boriti za djetetov život, a liječnici smatraju da se zdravstveno stanje ne može poboljšati.

Stručnjaci poručuju da će sudovi i dalje imati posla s ovakvim slučajevima zbog zaštite interesa djece.

Dvojba oko toga treba li ljudsko biće umrijeti prirodnom smrću ili treba prekinuti agoniju otvara brojna etička pitanja. Jedni se zalažu za prirodnu smrt, dok drugi smatraju da treba zadovoljiti roditeljsku želju i boriti se za živote njihove djece. Ako su roditelji izgubili povjerenje u liječnike bolnice kojoj pripadaju, ili čak u državu, trebaju imati pravo na mišljenje drugih liječnika i pokušaj liječenja u inozemstvu.

U slučaju Alfija Evansa se ne zna, odnosno, ne može se potvrditi, produbljuje li nastavak liječenja njegovu patnju i može li on uopće osjetiti dodir ruke svojih najmilijih. Nijedan život nije bezvrijedan i ne bi trebalo odustati od njega, a od liječenja se može odustati iz pravnih razloga. Primjerice, ako neće pomoći djetetu i ako ga se dodatno i nepotrebno opterećuje u odnosu na korist koju pruža, prenosi Aleteia.

Lucija Fosić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh