Roditelji i djeca

DJECA NA MISI

Roditelje male djece i župljane u crkvenim klupama dočekalo pismo svećenika U želji da olakša uvjete nedjeljne mise roditeljima, ali i drugim vjernicima, jedan američki svećenik poduzeo je zanimljiv potez

Foto: Pixabay

 

Kako je posvjedočio za portal Aleteia, prenosi Bitno.net, o. Nicholas Fleming htio je pružiti dobrodošlicu parovima s djecom koji su počeli sve češće dolaziti u njegovu župu na Rhode Islandu.

Ideju je dobio od jedne mlade majke iz druge župe koja je na svom Twitter profilu objavila fotografiju pisma mladim obiteljima koje je u crkvenim klupama ostavio njihov župnik, a u kojem je pisalo kako su djeca radost i budućnost župe te da bi župljani trebali biti obazrivi prema njima.

O. Fleming odlučio je prekopirati tu ideju te je vjernike na idućoj svetoj misi u klupama dočekalo pismo koje je na stražnjoj strani sadržavalo sliku za bojanje namijenjenu djeci.

Vjerujemo, kao i kolege s portala Bitno.net, kako bi nešto slično mogli napraviti i župnici u Hrvatskoj, stoga donosimo pismo u cijelosti:

 

Dragi roditelji male djece,

dobrodošli! Zahvalni smo što ste nam se pridružili na misi u župi. Nadamo se da će vaši maleni izrasti u vrijedne i važne članove naše župne obitelji. Zahvalni smo da ste započeli ovo putovanje s nama.

Molim vas, opustite se! Znamo da nije jednostavno dovesti cijelu obitelji na misu, a još teže može biti zadržati malene mirnima tijekom trajanja liturgije. No vaša djeca trebaju znati da je crkva njihov dom te da smo svi, tj. ova zajednica, braća i sestre. Trebaju se osjećati dobrodošlo i kao kod kuće u ovom bogoslužnom prostoru, u kući Božjoj.

Pozivamo vas da pjevate, molite, poučavate, odgovarate i objašnjavate vašoj djeci što se događa na misi. Naša liturgija puna je života i naši maleni uče slaviti kroz nas i naše sudjelovanje. Djeca uče primjerom i vaša predanost dolasku na misu i pozornost bit će im najbolja lekcija.

Također, svi znaju da djeca ponekad plaču, buče te pobjegnu vašoj budnoj pažnji. Nemojte se time opterećivati i ne bojte se pitati za pomoć. Mi smo jedna obitelj te nas kršćansko milosrđe poziva da pomažemo svojoj braći i sestrama.

Dragi župljani,

prisutnost djece na svetoj misi dar je našoj crkvi i znak da rastemo! Trebamo se radovati što su djeca s nama i da naša župa prihvaća novi život. Molim vas da ne zaboravite ohrabrivati naše obitelji, pružati im pomoć te im biti podrška kako najbolje znate.

Nato će im Isus: “Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!” (Mt 19, 14)

Kako je o. Nicholas Fleming zaključio u svom tekstu: „Budućnost Crkve neće biti novac koji se čuva u obveznicama i fondovima niti zgrade koje su rijetko kada ispunjene. Budućnost Crkve moraju biti naša djeca i moramo učini sve kako bi mladim roditeljima pomogli oploditi tu nadu.”

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh