Vijesti

11. TRAVNJA – 9. LIPNJA

Rim: Prvi put nakon 300 godina vjernici koračaju stubama koje je dodirivao Isus „Svete stube“ kojima je prema vjerovanju koračao Isus kada ga je Pilat izveo pred narod, otvorene su za hodočasnike prvi put nakon 300 godina!

Foto: Daniel Ibanez/CNA

 

„Svete stube“ po kojima je prema vjerovanju hodao Isus onoga dana kada ga je Poncije Pilat izveo pred narod, otvorene su za javnost! To je prvi put u 300 godina da se njima hodočasnici mogu slobodno penjati.

Ovih 28 mramornih stuba, koje su od 18. stoljeća bile pokrivene drvenim pokrovom, bit će otvorene za javnost od 11. travnja do blagdana Duhova, 9. lipnja. Hodočasnici će se stubama moći uspinjati na koljenima.

Njima se je uspinjao Isus

„Ovo je nesvakidašnja prilika“, smatra Paolo Violini, voditelj restauracije stubišta. Na ideju da se „Svete stube“ otvore za javnost došlo se je kada su, radi restauracije, uklonjeni drveni paneli. Tada su restauratori ispod drvenog pokrova otkrili prekrasne bijele mramorne stube.

„U trenutku kad smo postali svjesni što se nalazi ispod, rodila se je ideja da stube otvorimo za hodočasnike, barem na kratko vrijeme i na način koji neće štetiti mramoru. Cijelo vrijeme restauracije drvenog pokrova vjernici će se sve do vrha stuba moći uspinjati na koljenima.

Vjeruje se da su ove stube vodile do glavnog ulaza u pretorij Poncija Pilata u Jeruzalemu i da se je njima uspinjao Krist kad ga je Pilat izveo pred narod, na suđenje prije razapinjanja na križ.

Prema tradiciji stube su u Rim prenesene u 4. stoljeću po naredbi svete Jelene, majke Konstantina Velikog, za koju se vjeruje kako je obnovila mnoga sveta mjesta u Svetoj zemlji i pronašla upravo križ na kojem je Isus bio raspet.

Stube, koje se nalaze u zgradi nedaleko bazilike sv. Ivana Lateranskog, prvi je put za javnost otvorio papa Siksto V. prije više od 400 godina.

1724. papa sluga Božji Benedikt XIII. dao je stube prekriti drvenim pokrovom radi zaštite jer su brojni posjeti hodočasnika nanijeli ozbiljnu štetu mramoru.

Mramorne stube nisu bile otkrivene sve od tada i ovo njihovo ponovno otkrivanje pred kraj korizme, uoči Uskrsa zaista je veličanstven događaj.

11. stuba

„Svete stube“ bile su zatvorene više od godinu dana zbog restauracije fresaka koje okružuju stube i protežu se sve do crkve sv. Lovre, nekada privatne papinske kapele.

Obnova drvenog pokrova bio je završni korak u tom procesu restauracije. Ali kad su restauratori uklonili drveni pokrov, otkrili su brojna oštećenja na sredini stuba. Mramor je na jednoj stubi bio toliko oštećen da je rupa dosezala do samog dna stube. Violini je objasnio da je do oštećenja došlo zato što su na tom mjestu hodočasnici duže klečali želeći poljubiti stubu koja se nalazi odmah ponad nje. Radi se o 11. stubi na kojoj se nalazi metalni križ koji označava mjesto na kojem je Isus pao.

Prije nego što je drveni pokrov bio uklonjen, u njemu su restauratori izrezali otvore kroz koje su hodočasnici mogli dodirnuti mramor. Dijelovi stuba na kojima se prema vjerovanju nalaze krvavi otisci Isusovih stopala bili su zaštićeni staklom.

Potpuni i djelomični oprost

Hodočasnici će se stubama moći uspinjati na koljenima u znak poštovanja. Vjernici koji se ne mogu penjati na koljenima mogu kleknuti na prvoj stubi, a zatim se do vrha popeti jednim od pokrajnjih stubišta.

Također, vjernici koji se u ovom razdoblju budu uspeli „Svetim stubama“ moći će primiti oprost od vremenitih kazni. Uvjeti za to su kao i obično: vjernik treba biti u stanju milosti, izmoliti neku molitvu na nakanu Svetog Oca, ispovjediti se i pričestiti se 20 dana prije ili poslije.

Djelomični oprost hodočasnik može dobiti svakim korakom dok se uspinje „Svetim stubama“ meditirajući o Kristovoj muci.

Izvor: CNA; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh