Mudrost dana

MUDROST DANA, 7. 2. 2023.

Ribar i nevjerna žena

Foto: Shutterstock 

U jednom malom selu na otoku živjeli su ribar i njegova žena. Ribareva je žena s nekim mornarom počinila preljub i pritom je bila zatečena. Prema mjesnom običaju takav je nemoralni prijestup bio kažnjavan smrću. Preljubnica će sa stijene biti bačena u more. 

Glas se o tome brzo pronio selom.

Sljedećeg dana cijelo se selo okupilo kako bi gledalo izvršenje kazne. Nedostajao je jedino suprug. Osuda je izvršena: žena je strovaljena u duboko more. Svjetina je zadovoljna: Sada u selu opet vladaju običaji i pravo. 

Ipak, u podne, kao da se dogodilo čudo. Ljudi nisu mogli vjerovati svojim očima – ulicom prolaze ribar i njegova žena! Kako je to moguće?! Što se to dogodilo?!

U noći, prije izvršenja kazne, prevareni se muž spustio niz stijenu. Nad ponorom je razapeo mrežu spletenu od jakih užadi i začepio je travom, slamom i jastucima. Kada je ujutro osuda bila izvršena, žena bačena sa stijene u more zaustavila se na mreži i tako se spasila.

Muž ju je zamolio da skrušeno ispovijedi sve svoje grijehe i neka odluči s Božjom pomoću više ne griješiti. Ona je to i učinila.

Fra Petar Ljubičić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh