Razno

SV. MARKO KRIŽEVČANIN

Rekonstrukcija povijesnog izgleda: Pogledajte kako je izgledao hrvatski svetac Košička nadbiskupija je na nedavnoj konferenciji predstavila rezultate antropološkog i forenzičkog istraživanja relikvija trojice svetaca, među kojima i Hrvata Marka Križevčanina, na temelju kojih su znanstvenici rekonstruirali njihov povijesni izgled u vrijeme pogubljenja

Je li ovako izgledao sv. Marko Križevčanin?

Sv. Marko Križevčanin (u sredini)/ foto: isusovci.hr

 

Ove godine obilježava se 400. godišnjica mučeništva svećenika Zagrebačke biskupije sv. Marka Križevčanina (Hrvata), te dvojice isusovaca sv. Stjepana Pongracza (Mađara) i sv. Melkiora Grodzieckoga (Poljaka). Glavna proslava bit će 7. rujna 2019. u Košicama (Slovačka), a istoga će se dana svečanim misnim slavljem obilježiti u Križevcima.

Košička nadbiskupija je na nedavnoj konferenciji predstavila rezultate antropološkog i forenzičkog istraživanja relikvija spomenutih svetaca, na temelju kojih su znanstvenici rekonstruirali njihov povijesni izgled u vrijeme pogubljenja.

Silvia Bodoriková (Sveučilište u Bratislavi) donijela je rezultate antropološke analize relikvija u Trnavi i Ostrogonu. Usporedila je povijesne zapise s tragovima mučenja na svakoj kosti. Jiří Šindelář i Martin Frouz (Sveučilište u Brnu) predstavili su forenzičke metode rekonstrukcije stvarnog oblika lica od ostataka lubanje, usko surađujući s brazilskim stručnjakom Cicerom Moraesom.

Marko Križevčanin

Foto: isusovci.hr

 

Rezultate njihovih istraživanje možete pogledati na sljedećim linkovima:

 

MARCUS KRIZIN.mp4

MELICHAR GRODECKY.mp4

STEPHANUS PONGRAC.mp4

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh