Osobni razvoj

NAŠ NAS JEZIK ODAJE

Reći ili šutjeti? Tri pitanja koja nam mogu pomoći da procijenimo Svi se katkada nađemo u situaciji kada nismo sigurni trebamo li nešto reći, ili ipak ne. Ova nam tri pitanja mogu pomoći u tome

Reći ili šutjeti? Tri pitanja koja nam mogu pomoći da procijenimo trebamo li nešto reći

Foto: Shutterstock

 

Prije mnogo godina jedna mi je osoba otkrila kako procijeniti trebam li nešto reći. Prije nego li išta kažem, trebam si postaviti tri pitanja: Je li ono što želim reći istinito? Je li dobro? Je li potrebno? Da je spomenuta svekrva komentar o snahinoj debljini provukla kroz ova tri filtera, izbjegla bi brojna zamjeranja koja su nastala zbog njega.

Preko jezika naše riječi prenose poruku našega srca

Naš nas jezik odaje. Preko jezika naše riječi prenose poruku našega srca. Isus nas na to upozorava u Matejevu evanđelju (15, 18): Što iz usta izlazi, iz srca izvire, i to onečišćuje čovjeka. Također u Mt 12, 34-36 kaže: Ta iz obilja srca usta govore! Dobar čovjek iz riznice dobre vadi dobro, a zao čovjek iz riznice zle vadi zlo. A kažem vam: za svaku bezrazložnu riječ koju ljudi reknu dat će račun na Dan sudnji.

Čula sam usporedbu koja naše riječi poistovjećuje s perjem. Zamislite da pernati jastuk stavite na vrh planine. Rasporite jastuk i pustite da vjetar raznese perje. Kada izgovaramo riječi koje drugoga ranjavaju, one su poput tog perja koje raznosi vjetar. Tako razasuto, to se perje više ne može skupiti. Možemo reći da nam je žao, ali teško je povući jednom izgovorene riječi. Najbolji način na koji ćemo spriječiti neželjenu štetu nastalu zbog riječi koje smo izgovorili jest da ih ne izgovaramo.

Iz knjige „Svekrve i snahe“ autorice Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh