Duhovnost

OD DUHA DO UHA

Recept za preživljavanje teških trenutaka

Recept za preživljavanje teških trenutaka

Foto: Shutterstock


 

Bog ti daje sljedeći recept za dobro proživljavanje teških trenutaka: ako želiš biti sretan, iako te netko dovodi do očaja, ne obraćaj na to pozornost. Obrati pozornost na Boga i slavi ga, a on će ti poslati svojeg Duha Tješitelja, koji će doći k tebi. Poslije Isusove smrti apostoli u dvorani bijahu udareni čekićem križa, sablažnjeni svrdlom muke, uništeni trenutnim porazom. Izgledalo je to kao katastrofa. Netko tko je bio temelj njihova života iznenada je postao njihov – križ! To više nije bio temelj, to je bilo truplo. On je visio na križu – strašno je bilo to gledati!

Napuštaš Isusa tada kad se predaješ kušnji

Bijahu utučeni. Ali skupili su se u toj dvorani i molili se, nije bilo nikakvih optužujućih riječi. Nisu napisali peticiju caru da bi se žalili na Židove, ništa slično tomu. Nisu optuživali nikoga osim sebe samih. Osjećali su se krivi jer su napustili Isusa u njegovim najtežim trenucima i udarali su se u vlastita prsa. Napuštaš Isusa tada kad se predaješ kušnji. Uvijek je jedan i taj isti izbor: kušnja ili pokora. Prije nego su ga izgubili, Isus je tri puta pozivao učenike na borbu s kušnjom. Govorio im je u Maslinskom Vrtu: „Bdijte i molite da ne padnete u napast. Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo.“ (Mk 14, 38) Molite se, vršite pokoru. Na taj način je zauvijek povezao taj trenutak sa svakom kušnjom. Trenutak kušnje uvijek je takav trenutak kad si kušan da izdaš Isusa, da ga izgubiš, da ga napustiš.

Ulomak iz knjige „Od Duha do uha“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh