Roditelji i djeca

Možemo li sada prestati razgovarati, molim te? – recenzija iz knjige “Majke i sinovi”

majke i sinovi knjiga recenzija josip lončar

Većina žena zna da mnogi muškarci ne vole odgovarati na njihova „ženska“ pitanja, no malo koja zna da se to odnosi i na njihove male sinove. Ta nezainteresiranost za odgovaranje na pitanja može biti dobar znak da je s njima „sve u redu“.

Mnoge mi majke pišu i traže savjet nakon što njihovi sinovi navrše četiri godine, čudeći se što se dogodilo s njihovim mališanima. Jedna mi je mama napisala:


Nakon Konferencije o ljubavi i poštovanju vratila sam se kući k svojoj dvanaestogodišnjoj kćeri i četverogodišnjem sinu. Odmah sam navalila ispitivati Johnnyja što je radio s dadiljom koja ga je čuvala. Jeste li se igrali? Da, mama. Čega ste se igrali? Skrivanja. Što ste sakrivali? Igračke. Koje igračke? Moje igračke. Je li se i seka igrala? Da, mama. Jeste li pronašli sve igračke? Da, mama… Možemo li sada prestati razgovarati, molim te?

Mnogi su sinovi majkama izgovorili ovu rečenicu: „Možemo li sada prestati razgovarati, molim te?” Što se to događa s dječacima? Oni, jednako kao i odrasli muškarci, manje razgovaraju o temama o kojima bi mame rado raspravljale. Mama voli znati što se događalo dok nje nije bilo i zato sinu postavlja bezbroj pitanja. Ona želi prelaziti preko prošlih događaja, ali njezin sin to ne želi. On je već spreman prebaciti se na sljedeću aktivnost. Zašto pričati o prošlosti?

Iako ima dječaka, kao i muževa, koji ne prestaju pričati, istraživanja pokazuju da su muškarci šutljiviji u odnosu na žene. Sin tako ostaje šutljiviji usprkos upornim maminim potpitanjima, a ona ostaje zbunjena kako to da ga mrzovolja hvata upravo onda kada bi ona htjela da njih dvoje popričaju.

Kada je naš sin David imao deset godina, Sarah i ja nikako nismo mogli shvatiti zašto je on tako nezainteresiran za razgovor s nama. Sarah se sjeća kako ga je na putu do kuće nakon prvog dana škole pitala: „Kako je bilo u školi?”

„Dobro.”

„Što ste radili?”

„Ništa.”

„Je li bilo što zanimljivo?”

„Ne.”

Nakon drugoga dana ponovio se isti razgovor:

„Kako je bilo u školi?”

„Dobro.”

„Što ste radili?”

„Ništa.”

„Je li bilo što zanimljivo?”

„Ne.”

Trećega dana uslijedio je isti niz njezinih pitanja, i isti niz njegovih odgovora.

Četvrtoga dana David ju je nježno pogledao odlučno joj rekavši: „Mama, reći ću ti nešto. Meni je svaki dan u školi isti. Ako se išta promijeni, obavijestit ću te o tome.” Tako je Sarah odlučila prestati ga gnjaviti tim svojim pitanjima, ali ponekad bi pokleknula pred napasti da nešto sazna. Međutim, jedva da je iz njega izvukla koju informaciju.

Ponekad mi je znala reći: „Zaista ne razumijem zašto David neće sa mnom razgovarati kako bih ja željela”. U to nam vrijeme još nije bilo jasno da sinovi i kćeri drugačije komuniciraju sa svojim roditeljima. Primjerice, žene općenito više govore o svojim osjećajima. One mogu do detalja prepričati kako su provele dan i kako su se pritom osjećale. Primijetio sam da one to čine već u ranoj dobi. Dječaci obično ne pamte događaje na taj način i zato o tome ne pričaju s takvim žarom kao djevojčice. Sarah je bilo potpuno prirodno postavljati sinu pitanja poput „Kako si proveo dan?”, a Davidu je bilo potpuno prirodno ne željeti odgovarati na takva pitanja. Sarah često kaže: „Da sam barem toga bila svjesna dok je on još bio malo dijete”.

Kasnije, kada je David već ušao u tinejdžerske godine i kada smo krenuli držati Konferencije o ljubavi i poštovanju, Sarah je otkrila da je ključ njezina odnosa s Davidom u tome da bude uz njega dok on radi nešto što voli umjesto da mu dosađuje svojim propitkivanjem.

Sa sinovima treba više biti, a manje im govoriti!

O knjizi “Majke i sinovi”

„Nikada nije ni prerano ni prekasno da majke počnu primjenjivati ovu poruku poštovanja, a njihovi sinovi za to nikada nisu ni premladi ni prestari!”

Sarah Eggerichs

Dr. Emerson Eggerichs je također autor uspješnice New York Timesa Ljubav i poštovanje, prodane u više od 1,6 milijuna primjeraka.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh