Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Razumiješ li kršćanski smisao križa? Svijet odbacuje križ. Svjetsko zalaganje nije za dobrotu, nego za komoditet. Bez križa se ne dolazi u Raj

osoba se raduje križu

Foto: Art Stocker, Shutterstock

 

Ima ih, kršćana, što ne razumiju kršćanski smisao križa

Ima nekih prijatelja koji nas žele uvjeriti da ne zagrlimo svoj križ svagdanji, zato što ne razumiju kršćanski smisao križa, iako vele da su kršćani, kao što je Petar rekao Kristu kad se ovaj uputio u Jeruzalem da bi ga usmrtili. Želim ti navesti neke primjere da bi ti bolje razumio ovo što sam napisao.

„Nosi se od mene, Sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!“

Evo ih: trudna si, tek si napravila amniocentezu i rekli su ti da ćeš roditi dijete s Downovim sindromom. Jedna tvoja prijateljica, koja te voli, želi te uvjeriti da abortiraš. Što ćeš reći ovoj svojoj prijateljici? Ako si uvjerena kršćanka, reći ćeš joj ono što je Isus rekao Petru: „Nosi se od mene, Sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!“

Drugi primjer: tvoja te žena prevarila, a tvoj prijatelj, iako kaže da je kršćanin, jer te voli uvjerava te iz petnih žila da ostaviš svoju ženu. Što ćeš reći tom svom prijatelju? Ako si uvjereni kršćanin, nećeš se kolebati reći mu: „Nestani mi ispred očiju, Sotono, jer ti nije na pameti ono što je Božje, nego što je ljudsko!“

Još jedan primjer: imaš priliku dobiti državni posao, ali treba diploma više škole koju, nažalost, nemaš. Prijatelj, koji te jako voli, kaže da se diploma može kupiti. A ti, uvjereni kršćanin ćeš mu reći: „Prijatelju, odlazi jer ti razmišljaš kao sotona…”

Koji je tvoj križ kojeg danas odbijaš nositi krotko i ponizno?

Konačno još jedan primjer: tvoj brat te prevario i uzeo sebi svu baštinu. Tvoja žena ne podnosi ovu nepravdu i huška te da se više ne obraćaš svojemu bratu. Ti, uvjereni kršćanin, ćeš joj reći: „Odlazi Sotono, jer ne razmišljaš po Božju!“

Svijet odbacuje križ. Svjetsko zalaganje nije za dobrotu, nego za komoditet. Bez križa se ne dolazi u Raj. Od početka svojega apostolskog poslanja, Isusov govor je uvijek bio jasan i čvrst: „Tko želi biti moj učenik neka uzme svoj križ i slijedi me“.

Koji je tvoj križ kojeg danas odbijaš nositi krotko i ponizno?

 

Izvor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva, Facebook Sjeme

Za Book.hr odabrala A. P.

 

Preporuka!

 

Knjiga  Krist prikovan na križ – spasitelj svijetaautora fra Bonaventure Dude. U  knjizi se nalazi izvanredna propovijed, koju je autor održao na brdu Križevcu ponad Međugorja 1988. godine, pred preko 50.000 nazočnih. Bilo je to u vrijeme pred Domovinski rat, a središnja tema je bio križ, simbol drveta križa, te Isusova muka i uskrsnuće. U knjizi je objavljen i esej o križu, kojeg je autor napisao drugom prigodom.

Knjigu možete nabaviti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

Podatci za plaćanje nalaze se na ovoj poveznici.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh