Duhovnost

RAZMIŠLJANJE O FATIMSKIM UKAZANJIMA

„Skandalozno zatajenje” sestre Lucije? Donosimo tekst koji se na prvi pogled može učiniti provokativan, sličan mnogima na kakve smo se već navikli. Međutim to je zapravo duboko i poticajno razmišljanje o značenju „uspjeha” i „neuspjeha”, ovisno o tome gleda li se očima svijeta ili Božjim očima. Ono što se čini „zatajenjem” gledano iz ljudske perspektive, može biti najveća pobjeda u Božjim očima, jer samo Bog vidi cijelu istinu.

Foto: Pixabay

 

Blažena Djevica: „Ti ćeš ostati malo duže. Isus te želi uporabiti … On želi raširiti pobožnost prema mojemu Bezgrešnomu Srcu po svem svijetu”

Kako je nedokučiva tišina kojom je obavijeno sjećanje zadnje fatimske vidjelice, kojoj se je povjerila „gospođa sjajnija od sunca”, kad je više nego očito da nije ispunila ono što se je od nje očekivalo!

Činjenice su dobro poznate. Za drugog ukazanja na polju Cova da Iria, Lucija je izrekla zajedničku želju sve troje pastira: „Molim vas da nas uzmete u nebo”. Marijin odgovor na tu molbu bio je izravan: „Da, Jacintu i Franju ubrzo ću uzeti. No ti ćeš ostati malo duže. Isus te želi uporabiti da me ljudi upoznaju i zavole. On želi raširiti pobožnost prema mojemu Bezgrešnomu Srcu po svem svijetu”.

Ustvari, 4. travnja 1919., manje od dvije godine nakon Marijinih ukazanja, sv. Franjo Marto „umro je nasmiješen”, kako je prenio njegov otac. Njegova sestra, sv. Jacinta, umrijet će za manje od godinu dana nakon brata, 20. veljače 1915., u Lisabonu, nakon dugotrajne patnje, koju je podnosila s izvanrednim duhom pokore.

No to nije bio slučaj s njihovom sestričnom Lucijom, koja je bila starija od njih i koja je, kako je Gospa i najavila, ostala „malo duže”. Budući da Marija živi s Bogom u vječnosti, tih 97 godina, koliko je Lucija živjela na zemlji, iz njezine perspektive samo je „malo” vremena. Ali, budući da ona nije slijedila svoje rođake u brzu odlasku u nebo, njezina je zadaća bila, kao što znamo, širiti poznavanje i ljubav prema Majci Božjoj, kao i pobožnost prema Bezgrešnu Srcu Marijinu po svem svijetu.

Kako je onda Lucija ispunila taj zadatak koji joj je povjeren? Što je ona učinila da se pobožnost prema Mariji proširi cijelim svijetom?

„Bilo bi logično da se je posvetila pisanju knjiga; da je stalno na televiziji i radiju…”

Da vidimo! Ona se je zatvorila u samostan, živjela u potpunoj anonimnosti, u redovničkoj zajednici u kojoj nije mogla nikomu povjeriti poruke koje je dobila, čak ni drugim redovnicama. A najgore od svega je bilo to što je nekoliko godina kasnije, nezadovoljna nedovoljno strogim uvjetima života u klauzuri, zatražila i primila milost da bude premještena u samostan sa strožim pravilima, gdje se je potpuno i zauvijek zatvorila i izolirala od svih i gdje joj je bilo striktno zabranjeno imati bilo kakvu komunikaciju s vanjskim svijetom, osim u vrlo rijetkim prigodama.

Međutim Gospa joj je pri ukazanju u Fátimi dala zadaću širiti pobožnost Bezgrešnomu Srcu po svem svijetu. Iz toga bi se moglo zaključiti da će se Lucija posvetiti turnejama i putovanju po cijelom svijetu, nastupajući u medijima i govoreći o porukama čiji je bila jedini preživjeli svjedok. Očekivalo bi se da se koristi svim mogućim sredstvima društvenog priopćivanja, poput suvremenih društvenih mreža na internetu, da promovira marijansku pobožnost. Razumljivo bi bilo da je stalno na televiziji i radiju, tako da ju mogu čuti milijuni slušatelja i gledatelja diljem svijeta. Bilo bi logično da se je posvetila pisanju knjiga s jasnim porukama današnjemu svijetu: „Vidjela sam pakao!”, ili: „Gospini vidjeoci otkrivaju cijelu istinu!”, ili: „Fatimske tajne razotkrivene!”, ili čak možda: „Konačno sve ono što ste htjeli znati o obraćenju Rusije!”

Iz tih zaključaka možemo nedvosmisleno zaključiti, ljudski govoreći, da ona nije izvršila svoju zadaću.

Ali…

Hodočasnici su objektivan pokazatelj nevjerojatna trijumfa s. Lucije

Stotine i tisuće hodočasnika iz godine u godinu hodočaste u Covu da Iriju, u Fátimi, odazivajući se Gospinu pozivu!

Bez promidžbe i javnog nastupanja, bez reklamiranja ili posebnih ponuda, ti hodočasnici su, nakraju, objektivan pokazatelj nevjerojatna trijumfa s. Lucije. Drugim riječima, oni su vidljivi dokaz nadnaravne djelotvornosti njezine ljudske neučinkovitosti.

Tko zna, nije li ta demonstracija snage molitve i žrtve – nekima tako skandalozne – možda četvrta i najmoćnija tajna fatimskih poruka?

Autor: Gonçalo Portocarrero  (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh