Brak i odnosi

7 POSLJEDNJIH ISUSOVIH RIJEČI NA KRIŽU

RAZMIŠLJANJA I MOLITVE SAMACA Pogledaj moju samoću, oslobodi me za ljubav, Gospodine Donosimo vam razmišljanja i molitve samaca iz zajednice „Prilika za Susret“, koja okuplja mladiće i djevojke u zreloj životnoj dobi. Razmišljanja i molitve nadahnute su Isusovim posljednjim riječima na križu: »Koliko često i mi sami vičemo: „Bože, zašto si nas ostavio“? Zašto još nisam našao djevojku/dečka, hoću li se ikada oženiti/udati? Taj vapaj usamljenosti, ostavljenosti prati nas često u životu, a pogotovo kada se nađemo u situaciji u kakvoj smo danas…«

Foto: Shutterstock

 

PRVA RIJEČ: Iz Evanđelja po Luki (Lk 23,34)

Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!

Koliko puta smo bili povrijeđeni, koliko muke u svim tim ranama. Svako odbijanje, svaki ne, svaka prekinuta veza, svaki put sve ispočetka. Koliko puta smo ostali sami i nakon lošeg iskustva bili ostavljeni na milost i nemilost vremenu ispred nas. Hoću li moći sve to ponovno, hoću li biti spreman trpjeti novo poniženje, hoću li ikada pronaći srodnu dušu koja će me razumjeti, a ne ponižavati? Bezbroj puta smo se to pitali. Ima li kraja ovoj muci? Ima li sve ovo smisla? Kako da oprostim kad me boli, a ne mogu? Kako da se pripremim na novu bol, kako?

Pomolimo se!

Oče, predajem ti sve osobe koje su me povrijedile, ranile, ponizile, ostavile, sve one koji su iskoristile moju iskrenost i dobrotu, koje su mi davale lažnu nadu. Oče, opraštam svima koji su ostavili neizrecivu bol u mojem srcu, jer znam da si ti uz mene i vjerujem da ćeš me osloboditi svih lažnih očekivanja i svih boli koje me prate kroz život. Vjerujem da u ovoj muci križa koji nosim kroz život ti donosiš svjetlo Uskrslog Krista.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

DRUGA RIJEČ: Iz Evanđelja po Luki (Lk 23,43)

Zaista, tebi kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!

Svaki put razmišljamo ima li sve što radimo smisla, kad će sve to više završiti, hoću li ikada imati svoju obitelj? Isus na križu donosi svjetlo, predokus raja, On obećava da nas neće napustiti, da će biti uz nas do kraja. Koliko samo nade ima u ovim riječima, koliko ohrabrenja i milosti. No ulazak u vezu i brak donosi novi put; jesmo li spremni za njega? Kraj Isusa su bila dva razbojnika na križu, svaki je izabrao svoj put. Koji je moj put, pitamo se često. Isus na križu nudi odgovor što je ljubav – davanje, odricanje, žrtvovanje. Jesmo li spremni davati se bez očekivanja i ljubiti svojega supruga svoju djecu, jesmo li spremni ući u nešto nepoznato, koliko zaista vjerujemo? Je li ta vjera jaka kao i kod svetog Gizme na križu, da zaista iskreno vjerujemo da je Isusu sve moguće?

Pomolimo se!

Isuse moj, gledam te na križu i molim te da me oslobodiš od svega što me sprječava da s radošću nosim svoj križ života i spasenja. Pomozi mi da naučim trpjeti s osmjehom na licu, pomozi mi da u svojoj supruzi/budućem suprugu i u svojoj djeci vidim put do raja, put k Ocu. Pomozi mi, Isuse, da bol pretvorim u radost i u njoj vidim Tebe uskrsla u sjaju i svjetlu. Neka se to svjetlo prelije u moje srce i donese mi nadu, spasenje i mir. Gledam te, Isuse, sa svojega križa i vjerujem ti, vjerujem da znaš što je meni potrebno i kada, vjerujem ti da osjećaš sa mnom i da me ljubiš.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

TREĆA RIJEČ: Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 19,26)

Ženo, evo ti sina; Sine, evo ti majke!

Isuse, kada su te razapeli na križ, uz tebe su ostali samo tvoja Majka i učenik kojega si ljubio. I mene ljubiš, ali jesam li ja uz tebe, pod tvojim križem? Tu sam negdje jer sam ja taj učenik kojeg ljubiš i koji ljubi Tebe. Čujem li riječi koje govoriš: „Ženo, evo ti sina“? Primjećujem li tvoj pogled pun ljubavi upućen meni dok mi govoriš: „Evo ti majke“?

Pomolimo se!

Hvala Ti, Isuse, što i u najtežim trenucima misliš na mene dok sam ja većinu vremena usmjerena na sebe i svoje probleme i muke. Hvala Ti što mi daješ svoju Majku Mariju da bude moja Majka; savršenu Majku koja iscjeljuje sve rane i nedostatke ljubavi nastale od moje majke; savršenu Majku i Ženu, koja me uči i pokazuje mi kako biti prava žena i majka. Hvala Ti, Isuse, na ovim riječima ljubavi i brige za mene. Hvala Ti za tvoju i našu Majku Mariju.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen

4. ČETVRTA RIJEČ: Iz Evanđelja po Mateju (Mt 27,46)

Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?

O devetoj uri povika Isus iza glasa: »Eli, Eli, lema sabahtani?« To će reći: »Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?«

U Isusovim riječima: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ iščitavamo Isusovo čovještvo, u tome je trenutku izrekao svoje najljudskije riječi. Koliko često i mi sami vičemo: „Bože, zašto si nas ostavio“? Zašto još nisam našao djevojku/dečka, hoću li se ikada oženiti/udati? Taj vapaj usamljenosti, ostavljenosti prati nas često u životu, a pogotovo kada se nađemo u situaciji u kakvoj smo danas.

Ova pandemija nam još više pritišće tu ranu usamljenosti jer uz sve još moramo i ostati doma kako bismo zaštitili sebe od te bolesti, a i kako ju ne bismo prenijeli drugima. Time kao da još više Bog udara po nama. Teško nam je naći nekoga da osnujemo obitelj u normalnim uvjetima, a kako tek sada ovako u izolaciji?

No jesmo li zaista sami? Je li nas Bog zaista ostavio i udara po našim ranama? Ne, On nas ljubi i sada je uz nas još više nego ikada! Dao nam je priliku da se približimo Njemu, kako se nikada prije nismo mogli, a to i jest bit. Stavimo Njega na prvo mjesto, tražimo najprije Kraljevstvo Nebesko i sve drugo će nam se nadodati!

Pomolimo se!

Gospodine, Bože! Danas, na spomen Muke i Križa tvoga Sina, molimo te da se u ovim danima ne osjećamo sami. Utješi nas i izliječi našu usamljenost u ovim danima. Pokaži nam koliko nas ljubiš jer smo te sada potrebni više nego ikada! Nauči nas prihvaćati Tvoju svetu i istinsku volju kako bismo mogli ljubeći Tebe, dobiti sve što nam je u životu potrebno, znajući da nismo sami te da si uvijek s nama. Amen.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

PETA RIJEČ Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 19,28-29)

Nakon toga, znajući da je sve dovršeno, Isus reče, da bi se ispunilo pismo: „Žedan sam“. A ondje je stajala posuda puna octa. I natakoše na izopovu trsku spužvu natopljenu octom pa je primakoše njegovim ustima.

Čujem li Isusov poziv na ljubav? Pozivaju li me Njegove riječi „Žedan sam“ na ljubav prema Njemu, prema sebi i prema bližnjima? Prepoznajem li u Njegovim riječima poziv na brak i obitelj? Isus je žedan naše otvorenosti za ljubav, za služenje i darivanje drugima. Pati zbog naše zatvorenosti i nepovjerenja u Njegovu ljubav, pomoć i snagu.

Ponašam li se ponekad kao vojnici i bližnjima darujem ocat umjesto pitke vode? Je li u mojim riječima, mislima i djelima ogorčenost zbog neispunjenog poziva na brak ili je Isus na prvom mjestu u mome srcu i svima nosim Njegovu ljubav koja oprašta, razumije patnju i suosjeća s patnicima?

Pomolimo se!

Isuse, naš jedini Spasitelju, molim Te da iscijeliš naše rane negativnih iskustava iz prošlosti. Vjerujem da si Ti svemoguć i da liječiš naša negativna sjećanja i razočaranost iz prošlih ljubavnih veza. Daj nam povjerenje da Tvoja ljubav i dobrota stanuje u srcima ljudi, kako bismo bili otvoreni za bračnu ljubav. Molim Te da uvijek čeznemo i žeđamo za Tvojom bezuvjetnom ljubavlju kako bismo mogli ljubiti sebe i svoje bližnje.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

6. ŠESTA RIJEČ: Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 19,30)

Svršeno je!

Isuse, ovaj ti se put obraćam kao samac samcu. U svome samaštvu često se osjećam kao nesvrstani. Zapravo ljudi me trpaju u onu kategoriju koja nikada nema briga, ima vremena na pretek, samo misli na sebe i udovoljava si, a s druge strane ne ostavlja vidljivi trag (dijete) za sobom. Jedna od tvojih posljednjih riječi na križu jest: Svršeno je! Plaćeno je! Sjetim se svojih susreta s muškarcima. Često ponude da plate na kraju susreta kavu ili jelo. Ponekad prihvatim jer mi žele iskazati svoju dobrotu, poštovanje. Nekad mi teško pada jer se osjećam manje vrijednom i ne želim da me netko „kupi“, da se osjećam „dužnom“, pa ih preduhitrim i platim prije njih. Ti si platio apsolutno sve kako nitko od nas ne bi morao. Otišao si na križ i radi mene. Ne praviš razliku niti daješ prednost trudnicama, rodiljama, parovima, starijima, invalidima… Platio si unaprijed za sve moje promašaje, prijestupe, zlodjela kojima sam ranila Tebe, sebe i drugoga. Jedino što tražiš jest da Tvoju ponudu prihvatim i zahvalim. Krajnje je vrijeme da to ovog Uskrsa i napravim.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

7 RIJEČ: Iz Evanđelja po Luki (Lk 23,46)

I povika Isus iza glasa: „Oče, u ruke Tvoje predajem duh svoj!“

Opažam, Isuse, da tvoj prvi i zadnji zaziv s križa počinje riječju, Oče! Otac te je poslao, došao si ispuniti njegovu volju i u njegov zagrljaj se vraćaš. Čitav tvoj zemaljski život bio je pod geslom: „Djelo je moje vršiti volju onoga koji me poslao!“ Otac kojeg mi ti objavljuješ sama je dobrota, prepun milosrđa. On je onaj koji bdije nada mnom. Kao što si ti predao duh svoj u ruke Očeve, tako i ja želim svoj život prepustiti u Očeve ruke bez opiranja, s vjerom u pobjedničku snagu Očevih ruku.

Pomolimo se!

Isuse, dolazim ti sa svim svojim brigama, strahovima, željama. Odlučujem stati pred Tebe i slušati. Duša je moja potrebna mira, sigurnosti, ljubavi, topline. Pogledaj moju samoću, oslobodi me za ljubav, Gospodine, za ljubav me osposobi, Isuse! Učini me spremnim/om prihvatiti sve iz tvoje ruke, da shvatim na što me pozivaš, za što me osposobljavaš, gdje me to i kako trebaš. Molim te za mir srca i predanost života, da živim u povjerenju i radosti!

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

S voditeljem zajednice „Prilika za Susret“, Tomislavom Belavićem, te s članovima Anitom i Slavenom, razgovarali smo u Booku za svibanj 2020.

Tomislav se osvrnuo i na našu knjigu „Tri koraka do prave ljubavi“: TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI Voditelj zajednice „Prilika za susret“: Ključ uspjeha držiš u svojim rukama!

Facebook stranica zajednice: „Prilika za Susret“

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh