Duhovnost

ČUTI BOGA U SNOVIMA

Razmišljala je o Duhu Svetome – nije si ga mogla predočiti, a onda je usnula jedan san… Taj je san podigao moj odnos s Duhom Svetim na novu razinu i zahvalna sam mu što mi je to omogućio i dao mi da osjetim njegovu ljubav i prihvaćanje na tako snažan način

žena, duh sveti

Foto: Unsplash, Fuu J 


 

Sljedeće tumačenje izvanredan je primjer kako možemo osjetiti Božje srce i što nam ono govori u snu, kako možemo dobiti uvid u ono kako nas Bog vidi i što misli o nama i kako gledati na sve iz njegove perspektive, što može sve promijeniti.

Kad sam počela više razmišljati o Duhu Svetome, usnila sam jedan san i još se uvijek sjećam kako sam se osjećala nakon njega

Od svih članova Presvetog Trojstva možda si je najteže predočiti Duha Svetoga. Kako on izgleda? Boga Oca nije nam tako teško vizualizirati, jer ga prisličujemo svojim očevima. Isus je živio kao čovjek na zemlji, pa si ga je lako zamisliti.
Ali što s Duhom Svetim? Nisam prevelika ljubiteljica duhova, bilo svetih bilo nesvetih. Kad sam počela više razmišljati o Duhu Svetome, usnila sam jedan san i još se uvijek sjećam kako sam se osjećala nakon njega. Prizor je bio veoma jednostavan, ali osjećaji koje je u meni pobudio potpuno su me promijenili.

San

U noćnom viđenju bila sam u društvu s Duhom Svetim. Nisam ga odmah prepoznala, što je bilo očekivano, s obzirom na to da si ga nisam mogla predočiti. To i nije tako loše jer se ne bismo trebali obraćati duhovima za savjet (usp. Pnz 19, 31).
Bio je veoma neobičan i tajanstven, zbog čeg sam poželjela družiti se s njim i bolje ga upoznati. Da budem iskrena, u mojem snu nije izgledao previše lijepo, ali u njem je bilo nešto privlačno. Nešto me je vuklo k njemu i nisam se mogla odvojiti od njega.

Taj je san podigao moj odnos s Duhom Svetim na novu razinu i zahvalna sam mu što mi je to omogućio i dao mi da osjetim njegovu ljubav i prihvaćanje na tako snažan način

I tako sam u snu dugo ostala s njim. Kamo god je Sveti Duh pošao, išla sam za njim. Najbolje od svega bilo je to što se je smijao na moje šale, čega se još uvijek dobro sjećam! To me je još dublje povezalo s njim i dalo mi osjećaj sigurnosti i mira u životu. Znala sam da me ljubi. Sviđam mu se! Prihvaća me! Misli da sam zabavna i želi biti sa mnom.
Taj je san podigao moj odnos s Duhom Svetim na novu razinu i zahvalna sam mu što mi je to omogućio i dao mi da osjetim njegovu ljubav i prihvaćanje na tako snažan način.

Mislim da ćete se i na temelju toga što sam vam dosada rekla složiti da je to bio prekrasan san. Njegova mi je poruka bila toliko jasna da se pitam trebam li vam reći ostalo, ali htjela bih da ga razumijete u kontekstu onoga kako inače snovi najčešće izgledaju.
Mogu vam ispričati više pojedinosti o snu, kao, naprimjer, da je tip koji je predstavljao Duha Svetoga čistio nečiji auto. Dok je to činio, mi ostali igrali smo neku društvenu igru. Dok smo se mi igrali, on je pošao obaviti neke poslove za vlasnika automobila. Isključila sam se iz igre i pitala ga mogu li poći s njim, jer se nisam htjela odvojiti od njega.
Pri analizi tog sna neki će postaviti pitanja poput: „Bog čisti auto? Bog izvršava zadatke? Ne znam koliko je to duhovno. Gdje je to u Bibliji? Kako uopće znaš da je to Duh Sveti?“

Biblija kaže da je zadaća Duha Svetoga odvratiti svijet od grijeha, pravednost i osuda (usp. Iv 16, 8). Ali kako to prikazati u snu? Kojim bi se slikama to moglo predočiti?

Istina! Izvršavanje zadataka i čišćenje automobila nije zabilježeno u Bibliji. No i Biblija kaže da je zadaća Duha Svetoga odvratiti svijet od grijeha, pravednost i osuda (usp. Iv 16, 8). Ali kako to prikazati u snu? Kojim bi se slikama to moglo predočiti?
Božji je posao olakšavati teške i zahtjevne stvari i pojednostavljivati ono što je složeno. Ja imam auto. Ponekad ga i očistim. Tako da je to za mene bio jasan simbol: Bog čisti smeće iz naših života.

Kad pomislim na san, odmah vidim jukstapoziciju rada u odnosu na igru i znam da je ta osoba bila Duh Sveti, koji radi na našim životima po svojoj volji i na svoje zadovoljstvo (usp. Fil 2, 13). On je taj koji nas posvećuje i koji pročišćava naša srca (usp. Sol 5, 23)
Bog je uzeo te uzvišene slike i od njih stvorio film koji mi je prikazao u snu, a koji je toliko jednostavan da bi ga i dijete moglo razumjeti. Mi smo Božja djeca i ona nam sve želi toliko pojednostaviti da možemo razumjeti. Bog želi da razumijemo njegove poruke koje nam daje u snovima i više nego što ih mi sami želimo razumjeti.

Iz knjige „Čuti Boga u snovima” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti u elektroničkom izdanju, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh