Duhovnost

RAZGOVOR S TALIJANSKIM EGZORCISTOM // Može li vrač svojim djelovanjem prouzrokovati nečiju smrt? Donosimo serijal pitanja i odgovora iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?“, talijanskog egzorcista Raula Salvuccija, koja iz tiska izlazi početkom rujna 2017.

Može li vrač svojim djelovanjem prouzrokovati nečiju smrt?

Foto: Shutterstock

 

Pitanje:

Prethodno si ustvrdio da među narudžbama upućenim vračarima ima i onih kojima se izaziva smrt neke osobe. Naše je društvo postalo iznimno osjetljivo na sve što može oduzeti život nekoj osobi: vodi se borba za ukidanje smrtne kazne, katkad se poduzimaju riskantne mjere da bi se spasio jedan jedini ljudski život. Je li moguće da ti ljudi, koji, prizivajući zloduhe, ubijaju druge ljude, mogu nekažnjeno i spokojno nastaviti hodati ulicom? Zar zaista tvrdiš da mogu na taj način uzrokovati smrt drugih ljudi?

Odgovor:

Zapravo su vračarski čini najkukavičkiji način kojim se može napakostiti bližnjemu. Nazvao sam ih kukavicama jer, budući da je riječ o duhovnim i nevidljivim radnjama, ne mogu ni na koji način biti procesuirane i kažnjene. U svojoj sam se službi nagledao i naslušao svega, ali nikada nisam čuo ni za jednu jedinu kaznenu prijavu protiv njih. Nisam čak čuo da na cijelom svijetu ima ijedan kazneni zakon koji bi sankcionirao zločine počinjene djelovanjem zloduha. Uostalom, javno mnijenje se zadovoljava time da ustvrdi da su to sve prevaranti.

Je li dakle istina da mogu uzrokovati smrt?

U pravilu postoji oprez u priznavanju te mogućnosti, premda osobno smatram takav oprez pretjeranim, jer sam se uvjerio da se to događa određenom učestalošću. Pojasnit ću.

Onaj tko se obraća tim ljudima iznosi im konkretan zahtjev, a vračar ih uvjerava da će biti udovoljen, premda laže, jer zna da može biti prepreka. Provodeći čin u djelo na zahtjev naručitelja, može naići na prepreke povezane s razinom molitvenog života osoba protiv kojih je urok uperen.

Da bismo izbjegli dugu i nepotrebnu raspravu, posegnimo za zamišljenom ljestvicom vrijednosti u postotcima. Dvije su ljestvice:

Prva ljestvica jest sposobnost da se dosegne željeni učinak magijskog čina. Ako vračar zaprimi narudžbu da uzrokuje smrt osobe, kolika je vjerojatnost da će u tome potpuno uspjeti? Stavimo vjerojatnost uspjeha na ljestvicu od 0 do 100: 100 ako će osoba umrijeti, a 0 ako joj neće biti ništa.

Druga ljestvica mjeri stupanj religioznosti osoba kojima se želi i planira smrt. Stavimo stupanj religioznosti, prema razini vjere i molitvenog života osobe, na ljestvicu od 0 do 100.

„…što je jača duhovna zaštita koju urok susreće kod osobe, tim je manja vjerojatnost da će se ostvariti ono što vračar traži u svojim obredima“

Dakle možemo razabrati obrnuto razmjeran odnos tih dviju varijabli: ako je narudžba smrti usmjerena protiv osobe koja je u vjerskom životu na nuli, učinak će biti stopostotan, osobu će ubrzo snaći smrt. Ako pak osoba kojoj se želi smrt ima skromnu vjersku praksu, koja bi se mogla izmjeriti s 30 %, smrtna kazna će se ostvariti u učinku od 70 %: osoba će dakle biti loše, veoma loše, možda će dospjeti u bolnicu, ali neće umrijeti. Ako pak živi intenzivnim vjerskim životom, procijenimo to na 80 %, kazna će postići učinak od samo 20 %: snaći će ju mala nelagoda, neke smetnje neuobičajene s fiziološke strane, ali ništa ozbiljno.

Mislim da je sada jasno: što je jača duhovna zaštita koju urok susreće kod osobe, tim je manja vjerojatnost da će se ostvariti ono što vračar traži u svojim obredima.

Duhovna je zaštita poput obrambenog zida koji se sastoji od duhovnih sredstava koji se zbrajaju i djeluju zajedno: molitva, kako osobna, tako i molitva obitelji, dobrih ljudi i Bogu posvećenih osoba, koje je moguće zamoliti za zagovornu molitvu, dati slaviti svetu misu, zatražiti blagoslove, hodočašće u kakvo svetište (gdje se obično čuvaju zemni ostatci svetaca).

Ali i najmanje stvari, koje se također zbrajaju: poput ogrlice s križem ili blagoslovljene medaljice, slike svetaca u novčaniku, sveti predmet u automobilu, blagoslovljena voda, sol i ulje, kako ćemo u nastavku vidjeti. To, naravno, vrijedi, za svaku vrstu uroka ili đavolskog nasrtaja. Jedine su iznimke đavolski nasrtaji koje Bog dopušta u nekih svetaca. No ograničit ćemo se na redovite slučajeve.

Svekrva kao gromobran

Jedan bračni par mi je jednom pripovjedio da su, obilazeći vračare, doznali da im je učinjeno jedno veliko zlo.

No uvidio sam da male smetnje na koje su se tužili ne odgovaraju po jačini onome što bi ih moralo pogoditi s obzirom na čini koji su na njih bačeni.

U jednom mi je trenutku gospođa rekla: „Mi u kući imamo svekrvu koja je prava svetica: to potvrđuju i naši susjedi. Toliko je ponizna i pristupačna, moli cijeli dan.“ „Gospođo“ – rekao sam joj – molite Boga da vam još dugo poživi svekrvu, jer ona je za vas oboje poput gromobrana.“

Molitve smo preuzeli iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?” talijanskog egzorcista Raula Salvuccija. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Što s đavlima i vračarskim urocima?“

Ovaj cjeloviti priručnik – koji je već postao klasik – sadrži pojašnjenja svih aspekata zagonetne stvarnosti okultnog svijeta. Jasan i potkrijepljen rezultat je duga proučavanja brojnih kvalificiranih egzorcista, svećenika i laika.

Namijenjen je:

  • svima koji žele otkriti jesu li pogođeni silama zla
  • onima koji doživljavaju duhovne napade te im treba oslobođenje
  • pastirima Crkve koji žele poučiti i voditi vjernike prema oslobođenju od zla
  • članovima Crkve i društva koji žele rasvijetliti i pojasniti misteriozne pojave.

Napisan je jednostavnim i svima razumljivim stilom.

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh