Duhovnost

RAZGOVOR S TALIJANSKIM EGZORCISTOM // Kako se postaje vračarom ili vješcem? Donosimo serijal pitanja i odgovora iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?“, talijanskog egzorcista Raula Salvuccija, koja iz tiska izlazi početkom rujna 2017.

Kako se postaje vračarom ili vješcem?

Foto: Shutterstock

 

Pitanje:

Kako se postaje vračarom ili vješcem? Je li dovoljno da to osoba zaželi i prijavi se? Postoje li pravila, obred inicijacije?

Odgovor:

Svijet okultnoga je neprobojan i djeluje potajice.

Teško je reći kako se dogodi da Sotona uspostavi suradnju s čovjekom i čovjek sa Sotonom. Nešto se ipak može reći sa stanovitom sigurnošću. Neophodno je pritom razlikovati dvije temeljne kategorije ljudi: profesionalci u pravom smislu riječi, koji djeluju s ovlaštenjem i učinkovito, te improvizatori, kao stanovita subverzivna skupina, koji su katkad pravi prevaranti.

Pođimo od profesionalaca i istaknimo tri točke.

a) Jedan od načina pristupa toj kategoriji jest inicijacija, koja se sastoji od dugih obreda koji se obavljaju tijekom sastanaka već afirmiranih vračara. Ti se susreti obično upriličuju na prikladnim mjestima, koja se već stoljećima koriste u te svrhe. Po završetku inicijacije, pristupnik dobiva knjižicu „zapovijedi“ ili „moći“.

„Izvorne knjižice“ su veoma stare. Kako svjedoče oni koji su ih vidjeli, maloga su formata, crnih korica i sadrže stranice požutjele od brojnih stoljeća, koje su gusto, teško čitljivim rukopisom, ispisane drevnim magijskim formulama obreda i molitava za prizivanje duhova. Čini se da postoje suvremene reprodukcije tih knjižica, no njihova je izrada popraćena dugim obredima i održava se na posebno odabranim mjestima, u prisutnosti značajna broja visoko pozicioniranih vračara.

b) Drugi je način, možda i najrasprostranjeniji, prijenos moći i knjižice od osobe na osobu. Smatra se da svaki vračar prije smrti mora prenijeti službu na drugu osobu na koju mu ukaže sam duh. Kad sam bio mlad svećenik i kada nisam mogao ni slutiti koja će mi služba biti povjerena, dobivao sam, iz stanovitih razloga, povjerljive informacije od očevidaca. Jedan od njih mi je ispripovjedio:

„Od tog sam časa obdaren izvanrednim moćima koji su mi promijenili život“

Radio sam u jednoj tvrtki kao vozač. Jednog me je dana hitno nazvao vlasnik i zatražio od mene da ga pratim u rodni kraj jer mu je otac izdisao u strašnim mukama. Ušao sam i ja u bolesnikovu sobu. Prije nego smo otišli, taj me je starac, kojega nikada prije nisam sreo, naloživši svima da izađu, pozvao da nasamo porazgovara sa mnom. Objasnio mi je da ima „knjižicu moći“, koju mora ostaviti nekomu prije smrti te da mu je duh otkrio da sam ja osoba kojoj ta knjižica mora biti povjerena. Tako je i bilo. Od tog sam časa obdaren izvanrednim moćima koji su mi promijenili život.

c) Neosporno je da se profesionalci često sastaju da bi unaprijedili svoje zlokobno djelovanje. Da bi bacili kakav osobito težak urok, zajedno izvode svoje zlokobne obrede. Teško je međutim ustvrditi postoji li registar profesionalaca u koji su svi upisani s unaprijed propisanim ovlastima. Ne zna se jesu li ti sastanci sporadični, prema potrebi, ili se odvijaju sustavno i redovito. Jednom od najvećih živućih egzorcista

[1]

Sotona je jednom rekao po opsjednutomu: „Umislio si da imaš toliku moć protiv mene, ali ne možeš mi ništa: ja imam dvije tisuće organiziranih skupina koje djeluju diljem Italije.“

Sotona je otac laži, kako je rekao Isus (usp. Iv 8, 44, nap. prev.) i stoga nije lako razlučiti istinu od laži u izjavama opsjednutih tijekom obreda egzorcizma. Osobno imam svoju pretpostavku: ako je riječ samo o vračevima, odnosno onima koji po narudžbi bacaju uroke, broj skupina je preuveličan, no ako je Sotona pritom mislio i na sve one skupine koje se sastaju na spiritističke seanse, crne mise i sl., broj od dvije tisuće skupina u Italiji je očekivan.

„Sotoni nije stalo da dugo, zahtjevnim studijima i meditacijama priprema svoje službenike, kako to čini Crkva sa svojim svećenicima“

Potom postoje improvizatori, prevaranti, suradnici nižega reda: to je čitava vojska, koja se iz dana u dan povećava.

Poznato je zapravo da se mnogi moćnici, bilo da bi proširili svoju djelatnost, bilo da bi se bolje skrili, koriste pomoćnicima: osobama koje, za skromnu zaradu, primaju narudžbe i izvršavaju ih, preuzimaju obvezu postavljati začarane predmete na zadana mjesta, prosipati prah itd. Neki pak za malu svotu novca kupuju od profesionalaca upute i materijal, potom pokušavaju djelovati sami, no uvijek uz nadzor profesionalaca, kojima odgovaraju za svoj rad.

Jedno je sigurno. Sotoni nije stalo da dugo, zahtjevnim studijima i meditacijama priprema svoje službenike, kako to čini Crkva sa svojim svećenicima. Cilj je razaranje vrtlogom mržnje i zlobe; tko je god u bilo kojem dijelu svijeta voljan pomoći i tako se povezati sa silama zla, dobrodošao je.

Molitve smo preuzeli iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?” talijanskog egzorcista Raula Salvuccija. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Što s đavlima i vračarskim urocima?“

Ovaj cjeloviti priručnik – koji je već postao klasik – sadrži pojašnjenja svih aspekata zagonetne stvarnosti okultnog svijeta. Jasan i potkrijepljen rezultat je duga proučavanja brojnih kvalificiranih egzorcista, svećenika i laika.

Namijenjen je:

  • svima koji žele otkriti jesu li pogođeni silama zla
  • onima koji doživljavaju duhovne napade te im treba oslobođenje
  • pastirima Crkve koji žele poučiti i voditi vjernike prema oslobođenju od zla
  • članovima Crkve i društva koji žele rasvijetliti i pojasniti misteriozne pojave.

Napisan je jednostavnim i svima razumljivim stilom.

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh