Duhovnost

RAZGOVOR S TALIJANSKIM EGZORCISTOM // Ignorira li se danas Sotonino djelovanje? Donosimo serijal pitanja i odgovora iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?“, talijanskog egzorcista Raula Salvuccija, koja iz tiska izlazi početkom rujna 2017.

Ignorira li se danas Sotonino djelovanje?

Foto: Shutterstock

 

Pitanje:

Već si upozorio na činjenicu da pastiri Crkve nisu dovoljno osjetljivi na taj problem. Što možeš reći svojim kolegama? Čemu taj suzdržan pristup Crkve?

Odgovor:

Krenimo od suzdržana pristupa Crkve.

Danas se čini da je stajalište Crkve spram Sotoninu djelovanju u svijetu ono stida: stide se priznati tu stvarnost.

Od pedesetih godina naovamo tradicionalna je religioznost u Italiji doživjela zaprepašćujući krah, s nebrojenim krvarenjima na svim stranama: među klerom, u običajima, u vjerskoj praksi, u snagama struktura. Uočljiv je velikodušan napor, osobito u redovima biskupstva, da se nadoknade gubitci nastojeći poboljšati sliku Crkve suvremenijom, posadašnjenom prezentacijom. Moglo bi se reći da kroje odijelo da bi se predstavili društvu današnjice.

„Uvidjeti potrebu imenovanja novih egzorcista jest kao nanijeti crnu mrlju iz srednjeg vijeka na brižno skrojenu haljinicu“

Zamislimo djevojčicu koja ujutro na dan svoje prve svete pričesti odjene lijepu bijelu haljinicu i nakon poduga zagledanja u zrcalo izađe iz kuće i krene u crkvu. No putem se sudari s neotesanim dječakom, koji joj zalije haljinicu bočicom crne tinte.

Tako je i s Crkvom. Priznati da i danas Sotona djeluje u zajednici vjernika i, kako neprestano ponavlja sveti otac

[1]

, uvidjeti potrebu imenovanja novih egzorcista jest kao nanijeti crnu mrlju iz srednjeg vijeka na brižno skrojenu haljinicu.

No neobične se zgode opetuju i potreba za egzorcistima raste. I onda?

Uvjeti imenovanja egzorcista

Sve su brojniji biskupi koji pristaju imenovati egzorciste, no to čine uz precizne uvjete, koje ću ovdje izložiti s istančanom ironijom:

– neka egzorcist djeluje diskretno, iza paravana;

– neka mu subraća uzvrate nepovjerenjem, a katkad i prijezirom, da ne bi došlo do kompromitacije;

– tko je dugo predano djelovao kao egzorcist, neka mu se, čak i ako je sposoban, uskrati napredovanje na određene položaje i visoke funkcije – jer imenovati ga na neku važnu, javnu funkciju, značilo bi učiniti vidljivijom srednjovjekovnu mrlju na modernoj haljini.

Ta gorka zbilja se snažno odražava u već spomenutoj knjizi Renza Allegrija Kroničar iz pakla.

„Sotonu se u praksi ignorira“

Istina, Sotona, demonska opsjednuća, egzorcizmi, sa stanovišta Katoličke crkve, nešto su što se proučava i promišlja u teološkim knjigama. Proučimo li temeljna načela na kojima u Crkvi počiva čitavo poimanje stvarnosti, Sotona, pobunjeni anđeo, jest okosnica i još od početaka povijesti spasenja zauzima središnje mjesto. No u praksi ga se ignorira. Egzorcisti su poput pripadnika specijalnih postrojbi, šalje ih se službeno na prvu crtu bojišnice, no po dovršetku poslanja postaju poput nepodobnih ratnih heroja, poput veterana Vijetnamskog rata u Americi.

Životi egzorcista

Na svojem putovanju nisam susreo nijednog egzorcista koji je izgradio karijeru u crkvenoj hijerarhiji, koji bi imao ured u Vatikanu, u tajništvima Svete stolice. Susreo sam mnoge, međutim, koji, nakon časne i dramatične karijere, umiru zaboravljeni u bolnici ili u kakvu domu za starije svećenike, puni tjelesnih oboljenja. Službeno su to nepostojeće osobe, o čijem životu i djelovanju crkveni autoriteti koji nešto kotiraju ne znaju ništa. (R. Allegri, Kroničar iz pakla, nav. dj., str. 287)

Molitve smo preuzeli iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?” talijanskog egzorcista Raula Salvuccija. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Što s đavlima i vračarskim urocima?“

Ovaj cjeloviti priručnik – koji je već postao klasik – sadrži pojašnjenja svih aspekata zagonetne stvarnosti okultnog svijeta. Jasan i potkrijepljen rezultat je duga proučavanja brojnih kvalificiranih egzorcista, svećenika i laika.

Namijenjen je:

  • svima koji žele otkriti jesu li pogođeni silama zla
  • onima koji doživljavaju duhovne napade te im treba oslobođenje
  • pastirima Crkve koji žele poučiti i voditi vjernike prema oslobođenju od zla
  • članovima Crkve i društva koji žele rasvijetliti i pojasniti misteriozne pojave.

Napisan je jednostavnim i svima razumljivim stilom.

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh