Recenzije knjiga

WWW.FIGULUS.HR

„Razgovarati s Bogom“ – djelo sv. Alfonza Liguorija koje će nam pomoći da se odvažimo na molitvu i ustrajemo u njoj Ta svečeva opomena vrlo je aktualna i danas. Doista smo dezorijentirani bespoštednim ritmom svakodnevnoga života, zaokupljeni mnogim problemima i pitanjima, pa je stoga potrebno da se često u nutrini saberemo kako bismo osmislili svoj život i susreli se s Bogom.

„Razgovarati s Bogom“ – djelo sv. Alfonza Liguorija koje će nam pomoći da se odvažimo na molitvu i ustrajemo u njoj

Foto: B.R.; LM Design

 

Najvažniji posao u životu

Za Alfonza cilj života jest ljubiti i služiti Bogu te postići vječno spasenje: „Bog te je na svetome krštenju posinio, ljubi te više od zemaljskoga oca i stvorio te zato da ga ljubiš i služiš mu u ovome životu kako bi ga zatim vječno uživao u raju. Dakle, niti si rođen niti trebaš živjeti zato da uživaš, da se obogatiš i postaneš moćan, da samo jedeš, piješ i spavaš poput životinje, nego zato da ljubiš Boga i spasiš se za vječnost“ (Vječna načela, 1).

Ostvariti taj cilj najvažniji je ‘posao’ u životu, jedini uistinu potreban. A u tome nam najviše pomaže molitva. Doista, velika je ljudska krhkost i slabost, stoga, da bismo se borili protiv napasti i prevladali opasnosti za dušu, da bismo vršili Kristov zakon i ustrajali u dobru, potrebna nam je molitva.

Sveti je Alfonz u tome uvjerenju sazrio tijekom svojega dugog života i svojim mnogovrsnim iskustvom, najprije kao angažirani laik u svijetu, potom kao redovnik, misionar i biskup. „Vidim“, piše svetac u uvodu za svoje djelo Veliko sredstvo, „s jedne strane apsolutnu potrebu za molitvom te, naprotiv, kako kršćani malo primjenjuju to veliko sredstvo svojega spasenja.“

Odvažiti se na molitvu

Stoga tijekom cijeloga života i u svakomu svojem djelu ustraje na potrebi molitve i preporučuje svima to veliko sredstvo. Na kraju svojega djela Veliko sredstvo snažno nam doziva u pamet: „Kažem, opetujem i nanovo ću opetovati dok živim, da je cijelo naše spasenje u molitvi. Stoga svi pisci u svojim knjigama, svi sveti govornici u svojim propovijedima i svi ispovjednici u podjeljivanju sakramenta pokore, trebaju uvijek najviše preporučivati molitvu. Trebaju je uvijek savjetovati, dozivati i neprestano ponavljati: molite, molite i nikada ne prestajte moliti. Jer ako molite, vaše je spasenje sigurno. Ali ako prestanete moliti, onda je vaša propast neminovna.“

Ta svečeva opomena vrlo je aktualna i danas. Doista smo dezorijentirani bespoštednim ritmom svakodnevnoga života, zaokupljeni mnogim problemima i pitanjima, pa je stoga potrebno da se često u nutrini saberemo kako bismo osmislili svoj život i susreli se s Bogom. Sveti Alfonz pomaže nam da se voljno odvažimo na molitvu. On, koji je molitvu učinio stožerom svojega života i djelovanja, neka nam bude istinski učitelj.

Otac Gilberto Silvestri

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”. 

Osnovne informacije

Naslov: Razgovarati s Bogom. Veliko sredstvo molitve
Autor: sv. Alfonz Marija Liguori
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2021.
Jezik: hrvatski
Prijevod s talijanskoga jezika: s. M. Benedikta Matošević, OVM
Broj stranica: 150
Uvez: meki
Veličina knjige: 12,7 x 19,7 cm

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh