Aktualnosti

RASTUĆA PODJELA U ENGLESKOJ CRKVI O LGBT PITANJIMA // Prvo ‘gay’ vjenčanje u Anglikanskoj crkvi u Škotskoj podiglo na noge čelnike anglikanske zajednice Vjenčanje je uslijedilo nakon nekoliko mjeseci nakon što je Škotska crkva ukinula anglikanski Zakon, u kojem je navedeno da je brak zajednica „muškarca i žene“.

Foto: Shutterstock

 

U crkvi sv. Ivana u Edinburghu nedavno je održano vjenčanje istospolnog para, prvo koje se održalo u crkvi u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako prenosi The Christian post.

Čelnici Anglikanske crkve trebali bi se danas sastati u Canterburyju i donijeti odluku što će učiniti vezanos s tim slučajem. Crkva u Škotskoj ima oko 60 tisuća vjernika i 350 zajednica. Vjenčanje je uslijedilo nakon nekoliko mjeseci nakon što je Škotska crkva ukinula anglikanski Zakon, u kojem je navedeno da je brak zajednica „muškarca i žene“.

Većinski stav – ‘brak je cjeloživotno udruženje muškarca i žene’

Nadbiskup Josiah Idowu-Fearon, glavni tajnik anglikanske zajednice, o tom je slučaju rekao sljedeće: „Postoje različita gledišta o istospolnom braku u anglikanskoj zajednici, ali to dovodi Škotsku crkvu u sukobu s većinskim stavom da je brak cjeloživotno udruživanje muškarca i žene. To je odstupanje od vjere i učenja koju je potvrdila većina anglikanskih provincija o doktrini braka“.

Markus Dunzkofer, rektor crkve sv. Ivana u Škotskoj, koji je vjenčao istospolni par, rekao je da se „osjećalo kao da nešto nedostaje, kao da nešto nije u redu, ali u konačnici, moći to učiniti bilo je kao ispunjenje onoga gdje nas je Duh usmjeravao da idemo. Sve se činilo smislenim i sve se posložilo“.

Podjele u Engleskoj crkvi

Skupina konzervativnih anglikanaca napisala pismo u kojem se govori o rastućoj podjeli u Engleskoj crkvi kada se govori o LGBT pitanjima, upozoravajući na nadolazeću pobunu onoga što nazivaju ‘kapitulacijom svjetovnih vrijednosti’. Gavin Ashenden, bivši Kraljičin kapelan, zajedno s još 22 pripadnika konzervativnih anglikanaca, potpisao je pismo u kojem se govori o mogućnostima „proglašenja neovisnosti“ od onih koji osjećaju da su njihova tradicionalna gledišta o LGBT pitanjima marginalizirana. U pismu stoji da „postoje slučajevi“, kako kažu, „kada je Crkva dužna biti ‘protukulturalna’“.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh