Osobni razvoj

PROMIŠLJANJE PATERA PELANOWSKOG

Duhovni kukavičluk: Hoćemo li poći Božjim putem ili ćemo se vratiti na stari put koji nam je utro rođeni otac? „Bog ti daje priliku da povjeruješ u snagu njegova uspjeha, u njegovu snažnu milost, i zadovoljiš Onoga koji želi tvoju sreću i tvoj uspjeh…”

Put na koji nas upućuje Bog često zahtijeva borbu sa strahom od nezadovoljstva drugih ljudi

Očeva očekivanja trebaju biti u skladu s Božjim očekivanjima, ali rijetko koji otac računa s onim što Bog želi vidjeti u djetetu. Bog pomaže Gideonu pobijediti vlastite komplekse i strah od očeva neodobravanja. Ciljano mu naređuje da iz očeva stada uzme dva teleta i sruši Baalov oltar, koji je u vlasništvu oca (Knjiga o Sucima; 6. pogl.). Biblija jasno ističe da je telad, kao i oltari, pripadala ocu Joašu. To je kraj obožavanja oca i početak otkrivanja oca u Bogu. Dotada je Gideon živio na utabanoj stazi koju mu je naznačio vlastiti otac – sada se pred njim otvara prilika da krene vlastitim putem koji mu je naznačio Bog. To je put velikih pobjeda. To je ono što Bog želi. Ali mi možemo ustrajati i zavući se u svoje tijesne okvire koje nam je označio rođeni otac. Hoćemo li poći Božjim putem ili ćemo se vratiti na stari put koji nam je utro rođeni otac?

Borba sa strahom od nezadovoljstva drugih ljudi

Bog ti daje priliku da povjeruješ u snagu njegova uspjeha, u njegovu snažnu milost, i zadovoljiš Onoga koji želi tvoju sreću i tvoj uspjeh. No put na koji upućuje često zahtijeva borbu sa strahom od nezadovoljstva drugih ljudi. Često je taj drugi upravo sam otac. Mjera udovoljavanja Bogu odgovara mjeri rizika da razočaraš ljude radi njega. Neki su očevi zadovoljni nama samo kada im možemo poslužiti da svladaju vlastite frustracije – jer smo potratili život, jer smo nevrijedni i ništa nam ne polazi za rukom. To im pruža priliku za trijumf i da učvrste sliku o vlastitoj vrijednosti. Grade zgradu svog ponosa na ruševinama životnog poziva vlastita djeteta. To se događa. Kada sin ne pokazuje znakove slabosti i kada mu krene u životu, takvi očevi pokazuju nezadovoljstvo i upravo je to ono što može spriječiti sina da postigne uspjeh. Netko u sebi može potisnuti strah od izvršenja svoje uloge i sumnjati u vlastitu sreću. Takav stav tjera na potpuno povlačenje.

Iz tog razloga možemo tražiti ostvarenje svojih ciljeva u drugima na vrlo zahtjevan način, možemo biti okrutni, a istovremeno vrlo povučeni. Drugi nam tada služe da bismo im držali prodike i kritizirali ih, upozorili ih na pogreške, zahtijevajući od njih savršenost i veličinu. Nije to mana samo zakržljalih očeva obitelji nego i zakržljalih duhovnih očeva. Hraniti se zadovoljstvom na račun drugih izražavajući nezadovoljstvo njihovom nesposobnošću i pogrješivošću može minimalno ublažiti osjećaj osobna duhovnog kukavičluka.

Jedini jamac zaista ispunjenog i uspješnog života

Bog Otac uvelike je unaprijedio Gideona. Htio je od njega učiniti sretna i uspješna čovjeka. No Gideon je u odlučujućem trenutku okrenuo leđa uspjehu i naposljetku završio u grobu vlastita oca. Možda je očeva sjena za Gideona cijeli život bila svojevrstan grob? Sveti Grgur u svojim je pravilima pastirima istaknuo dijalog između Isusa i Petra nakon uskrsnuća. Krist izgovara riječi u kojima stavlja znak jednakosti između ljubavi prema njemu i službe pastira ovcama i janjcima. Komentirao je to na sljedeći način: „Ako je pastirska briga dokaz ljubavi, onda čestit čovjek koji odbija pasti Božje stado dokazuje da ne ljubi Vrhovnog Pastira.”[1] (…)

[1] Grgur Veliki, Księga reguły pasterskiej [Pravila za pastire], Krakov 2003., str. 58

Iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima” autora patera Augustyna Pelanowskog, koju do petka, 31. kolovoza, možete nabaviti po sniženoj cijeni od 56 kuna (redovna cijena iznosi 80 kuna). Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

O knjizi „U potrazi za Božjim duhovnicima“

Kako pronaći duhovnika?

Kako se zaljubiti u Bibliju?

Gotovo dvadeset godina imam teškoće s masturbacijom. Ni molitva ni terapija ne pomažu. Što mi, oče, predlažete?

Kako mogu izići na kraj sa strahovima iz djetinjstva, a koji snažno utječu na moj život?

Kako čitati Sveto pismo, sustavno ili nasumce?

Koje korake poduzeti da moj odnos s Isusom postane osoban?

Kako prepoznati Božji odgovor na pitanje u konkretnoj stvari?

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh