Razmišljamo o evanđelju

OTAC LORENZO MONTECALVO

Punu Crkvu, ali bez uvjerenih kršćana, vodi i oblikuje lažni prorok Njegova riječ privlači samo zato što naviješta pogodno Evanđelje, ugodno uhu onoga koji se samo želi skrivati iza fasade kršćanstva

Punu Crkvu, ali bez uvjerenih kršćana, vodi i oblikuje lažni prorok

Foto: Unsplash, Priscilla Du Preez

 

Divlje stablo ne može donijeti dobre plodove. Ako ga se u pravo vrijeme ne obrađuje, nakalemljuje i obrezuje, uvijek će donijeti plodove koji neće sazrijeti. Prerano će pasti sa stabla

Ja sam sin seljaka. Kad nisam išao u školu, majka me uvijek vodila sa sobom u vinograd. Majka me htjela naučiti okopavati, ali sjećam se da sam joj jednog dana rekao: Ne želim naučiti okopavati jer ću biti svećenik. Odrastavši u seljačkoj kulturi, dobro razumijem Isusove riječi kada kaže: Stablo se po plodovima prepoznaje. Divlje stablo ne može donijeti dobre plodove. Ako ga se u pravo vrijeme ne obrađuje, nakalemljuje i obrezuje, uvijek će donijeti plodove koji neće sazrijeti. Prerano će pasti sa stabla.

Punu Crkvu, ali bez uvjerenih kršćana, vodi i oblikuje lažni proro

Pravi Božji prorok uvijek u obilju donosi plodove istinskog obraćenja gdje naučava i naviješta Evanđelje u svojoj cjelovitosti, bez popusta. Lažni prorok može biti i kao raskošno zeleno stablo, puno listova, ali bez ploda. Punu Crkvu, ali bez uvjerenih kršćana, vodi i oblikuje lažni prorok. Njegova riječ privlači samo zato što naviješta pogodno Evanđelje, ugodno uhu onoga koji se samo želi skrivati iza fasade kršćanstva.

Ne slušaj i ne slijedi onog koji ti kaže: Bog je milosrđe, stoga živi kako ti srce hoće..

Ima li i danas lažnih proroka u Crkvi? Ima ih i bit će ih uvijek. To su proroci koji naučavaju doktrine protivne Evanđelju.
Ne slušaj i ne slijedi onog koji ti kaže: Bog je milosrđe, stoga živi kako ti srce hoće… Nema ništa nemoralnog u homoseksualnim zajednicama… Ako ima ljubavi, predbračni odnosi nisu nemoralni… Pilula ‘dan poslije’ nije abortivna… Ako ne voliš svog bračnog druga, možeš se razvesti… Isus Krist je bio samo čovjek iz Nazareta… Euharistija nije uistinu Tijelo i Krv Isusa Krista… Samo Bog može oprostiti grijehe, a ne svećenici… Za biti kršćanin nije potrebno pripadati Crkvi…

Ljubi onoga koji ti govori o Isusu ne samo Riječju, već iznad svega primjerom

Lažni prorok voli lagodan život; njegov cilj je izgraditi karijeru u Crkvi; uvijek kleveće pravog Božjeg proroka; govor mu je meden; srdi se kad ga se ne slijedi i prijeti ognjem i sumporom onima koji ga ne slušaju.
Ljubi onoga koji ti govori o Isusu ne samo Riječju, već iznad svega primjerom.
Amen. ALELUJA.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh