Osobni razvoj

PROMIŠLJANJE PATERA PELANOWSKOG

Punina života u Kristu ne temelji se samo na izvršavanju moralnih obveza nego trebamo dopustiti sebi potpuno otvoreno pristupiti Božjemu licu, bez stida i straha Netko cijeli dan posprema, radi… Možda rinta u tvrtci ili u uredu, u školi, župi ili u samostanu… Vraća se kući, pije piće, možda dva ili tri… Nema vremena zastati, uroniti u sebe, suočiti se s neraščišćenim osjećajima ili odlukama koje se boji donijeti. A dovoljno je primijetiti obične predmete, pronaći mir, susresti se s Bogom i sa sobom bez ikakve bojazni…

Punina života u Kristu ne temelji se samo na izvršavanju moralnih obveza nego trebamo dopustiti sebi potpuno otvoreno pristupiti Božjemu licu, bez stida i straha

Znamo što je izvor nagomilanih loših osjećaja: ropstvo erotskoj požudi, strah od vlastite strastvene naravi. Sram, krivica, strah, ljutnja – sve su to mučni osjećaji i najčešće im pokušavamo umaći mehanizmom samoobrane koji nas je u djetinjstvu štitio od takvih osjećaja, a koji su se poslije ukopali u nas pa smo počeli živjeti kao izvan sebe, bez potpuna doživljaja svoga „ja“, osuđujući druge i sebe. U takvoj situaciji čovjek osjeća olakšanje jedino bježeći u ovisnosti, kompulzivno ponašanje i u seksualnost.

Mnogi osjećaju trenutan mir pijući ili masturbirajući, provodeći duge sate pred televizijskim ekranom ili monitorom računala, prejedajući se, padajući u emocionalne navezanosti ili radoholizam. Sve to rade kako bi se obranili od mučnih osjećaja i zaboravili na uspomene te pobjegli od nerazriješenih kriza i sukoba, od neprilagođenosti i straha. Takav egzistencijalni status ukazuje na bolestan odnos s roditeljima, nedostatak kontakta sa samim sobom i na iskrivljen odnos s Bogom. Živimo tada samo dio sebe, a ne svoju puninu. Na koncu padamo u tjelesnu grješnost, i možda se tek tada pojavi šansa da čujemo Božji glas. Tada nas Isus zove imenom kao što je zazvao i Savla na putu u Damask. Seksualne požude ograničavaju i usmjeravaju ljudsku pozornost na malen komadić stvarnosti. A živjeti u Kristu treba puninom života.

Uronimo u Bibliju

Uranjajući u Bibliju, vraćaš se ne samo Bogu nego i samom sebi. (…) Uranjajući u Bibliju, možeš se vratiti sjećanjima, u prošlost bez straha, možeš postići ozdravljenje, milost oprosta, ljubav, mir. Nestaje straha. U Pismima susrećeš Isusa i vraćaš se samomu sebi. Biblija nije samo obična knjiga nego i prilika za ostvarenje odnosa s osobom Isusa Krista, a po njemu i s drugim ljudima, i u konačnici sa samim sobom.

„U dokolici je mudrost zakonoznanca, i tko je od poslova slobodan postaje mudar. Kako će omudriti onaj tko upravlja plugom i komu je sva slava u šiljku ostana.” (Sir 38,24-25)

Drugačije je s onim što dušu svoju posvećuje razmatranju Zakona Svevišnjeg Boga. Tražit će on mudrost drevnih otaca i slobodno vrijeme posvetiti proroštvima. Sačuvat će spomen na govore glasovitih muževa i prodirati u tančine mudrih izreka – tražit će skriveni smisao poslovica i zaokupljati se tajnama prispodoba (v. Sir 39,1-3).

Punina života u Kristu ne temelji se samo na izvršavanju moralnih obveza, bile one i dušobrižničke, nego je potrebno dopustiti sebi potpuno otvoreno pristupiti Božjemu licu, bez stida i straha, pa makar često poradi stida i straha. Kompulzivni aktivizam prerasta u utrku prepunu agresije, nepotrebne prerevnosti i rada do besvijesti. Savao je odisao glađu za krvlju. Nije li istina da popuštajući strasti, ne možemo ovladati svojim gnjevom? Jednako tako i radoholizam može djelovati poput alkoholizma – da ne bismo osjećali ono što nas razdire.

Zastani, uroni u sebe, suoči se s neraščišćenim osjećajima i odlukama kojih se bojiš donijeti

Možemo stalno trčati, poput Savla, od obveze do obveze, prisiljavajući sebe i druge preko vlastitih snaga, u potrazi za zadovoljstvom prepuštajući se gorljivosti, preciznosti, pedantnosti, skrupuloznosti, perfekcionizmu. Sve samo zato da ne bismo osjećali neprestano nezadovoljstvo zbog popuštanja grijehu bludnosti. Netko cijeli dan posprema, piše, radi uredske poslove ili čisto fizičke, možda pere suđe i pedantno pere pod… Možda rinta u tvrtci ili u uredu, u školi, župi ili u samostanu… Vraća se kući, pije piće, možda dva ili tri, a uvečer masturbira ili mehanički vodi ljubav, zatim spava, i izjutra ponovno ista priča. Ali to nije život, već samo žalostan njegov djelić, mučna podrtina. Nema vremena zastati, uroniti u sebe, suočiti se s neraščišćenim osjećajima ili odlukama koje se boji donijeti. A dovoljno je primijetiti obične predmete, pronaći mir, susresti se s Bogom i sa sobom bez ikakve bojazni. Potrebno je odlučiti se za neki stil života. Najgore je bojati se donijeti odluku. Bolje je riskirati poduzimajući određene korake nego od straha odustati od bilo kakve odluke. Tek je nakon svih tih koraka moguća molitva u kojoj se susrećemo s Bogom i ne bježimo od tog susreta. Prihvatiti skromnost postojanja i odreći se strasti da neprestano budemo zadovoljni. Tek je tada moguće govoriti o rekreaciji, odmoru, određenu odmaku, o susretu s drugima. (…)

Iz knjige patera Augustyna Pelanowskog „U potrazi za Božjim duhovnicima”. Do nedjelje, 25. ožujka, knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 56 kuna (redovna cijena iznosi 80 kuna). Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Autor: pater Augustyn Pelanowski

O knjizi „U potrazi za Božjim duhovnicima“

Kako pronaći duhovnika?

Kako se zaljubiti u Bibliju?

Gotovo dvadeset godina imam teškoće s masturbacijom. Ni molitva ni terapija ne pomažu. Što mi, oče, predlažete?

Kako mogu izići na kraj sa strahovima iz djetinjstva, a koji snažno utječu na moj život?

Kako čitati Sveto pismo, sustavno ili nasumce?

Koje korake poduzeti da moj odnos s Isusom postane osoban?

Kako prepoznati Božji odgovor na pitanje u konkretnoj stvari?

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh