Osobni razvoj

PREDATI SVOJ ŽIVOT ISUSU!

Provjeri jesi li istinski kršćanin Osjećaš svoju napuštenost od Boga, svoje profućkane talente, gubitak životnog smisla? Odluči se posve za Boga. Potpuno mu se predaj! Tada ćeš moći živjeti i ostvariti sve što ti je ponudio!

Provjeri jesi li istinski kršćanin

Foto: Shutterstock

 

Mnogi kršćani nisu još nikad u svom životu doživjeli pravo obraćenje. Još se nikad nisu istinski opredijelili za Boga. Oni još ne znaju svim svojim srcem da je Bog njihov otac na nebu. Ne pitaju uistinu o Božjoj volji. Oni još ne žive u uvjerenju da poslije smrti čeka na njih Gospodar života i želi ih zauvijek odvesti u očinski dom. Kakva je to vjera? Isus kaže: „Obratite se i vjerujte u Radosnu vijest!” (Mk 1,15) Ali kako se može dospjeti do tako dubokog uvjerenja?

Prvo obraćenje: od „smrti duše” u „život duše”

Prvo je obraćenje korak od „smrti duše” u „život duše”. I radi toga je to najčešće pritjesnjujuća, smrtno-ozbiljna situacija, u kojoj se čovjek posve svjesno posvećuje Bogu. U svakoga je drukčije, a ipak je u mnogih slično: „Duh istine” otkriva ono što je bilo skriveno na dnu duše. On nam pokazuje ispraznost naših dosadašnjih želja i nastojanja. On nam daje svijest o tome koliko još obmane i privida postoji u našem životu. U dubini duše javlja se osjećaj krivnje: „Toliko toga nije u meni dobro, ispravno, onako kako bi trebalo biti”. Opažamo da nas obuzima unutarnji kaos. Tada zovemo: „Bože, pomozi mi!” Taj vapaj Bogu ne dolazi iz promišljanja razuma, već iz unutarnjeg svjetla koje nam pritom daje Bog. On nam u našoj duši pokazuje da postoji smisao i ljubav, put i nešto konačno, polaganje računa i sud. To je vrijeme milosti. Bog ti se pokazao, privukao te sebi. Otada živiš posve svjesno s Bogom: moliš, vjeruješ u vječni život. Sklopio si savez s Bogom.

Drugo obraćenje: „Oni primiše Duha Svetoga!”

Ali vjera je sjeme koje je predodređeno da raste! I tvoja vjera mora rasti. Mi smo doduše, kao većina kršćana našega doba, primili kao djeca krštenje i time Svetog Duha. No manjka nam snaga vjere. Manjka posve očito djelovanje Božjeg Duha. Stoga Biblija ne govori samo o krštenju, već o drugom obraćenju Bogu koje je tako duboko da pritom postaje posve jasnim Božje djelovanje u čovjeku, tako da svi spoznaju: „Oni primiše Duha Svetoga!” (Dj 8,7) Kako postaje moguće to drugo obraćenje? Prijatelju, učini Isusa posve izričito Gospodarom svoga života! Primi ga u svoj život. I to posve i zauvijek. Pavao spominje 88 puta glavni sadržaj vjere: „Isus je Gospodin!” (1 Kor 12,3) Srž je vjere glad i srž obnovljenog čovjeka da posve svjesno možemo Isusu reći: „Isuse, budi odsada Gospodar moga života! Raspolaži sa mnom, neka ti pripada sve što jesam i što imam, moje želje, moji planovi, moja budućnost.”

Ako Isusa učiniš Gospodarom svoga života, tada moraš primiti njegovu riječ, slušati Njegovu riječ, učiniti Njegovu riječ temeljem i smjernicom svoga života. Čitaš li Bibliju? Razmišljaš li iz dana u dan o Kristovim riječima? Upravljaš li čitav svoj život po Njemu? To je vjera. To je Božja vlast u tvome životu. Tko vjeruje u Njega, taj već sada ima život vječni, živu zajednicu s Bogom i mjesto „na nebesima”. (Ef 2,6) Ti si „novi čovjek”, tako kažu ljudi. Ti si „novi stvor”, kaže Sveto pismo. (Gal 6,15) Sada doživljavaš nebo. Ti Bogu daješ sve i Bog tebi daje sve. Bogu daješ vlast nad svojim životom, svojim novcem, svojim slobodnim vremenom, svojim željama. A On tebi daje svoj mir, svoju radost, svoju snagu, svoj vlastiti Duh Božji.

„Bog je pravi!”

I drugo se obraćenje često ostvaruje tek pod pritiskom patnje i boli. Osjećaš svoju napuštenost od Boga, svoje profućkane talente, gubitak životnog smisla. Dok tvoja duša ne uzvikne: „Bog je pravi!” To su trenuci milosti i tvog drugog obraćenja. Poslije toga dobivaš posve novo razumijevanje za Riječ Božju, za propovijed na gori, za učeničko nasljedovanje, za propovijed o Božjem sudu i za milost križa. Raste tvoja glad da uistinu spoznaš i živiš Božju volju: „Gospodine, što želiš da činim?” Bog daje već po tim ljudima silne znakove svoga prebivanja u njima. On posve očito djeluje u životu tih ljudi. A ipak ima još toliko mnogo praznih prostora, vremena udaljenosti od Boga, nemara prema Bogu. Još se očituju mnogi, duboko ukorijenjeni poroci, loše navike još uvijek izlaze na vidjelo. Sve dok Bog jednoga dana ne progovori čovjeku na novi način:

Odluči se posve za Boga. Potpuno mi se predaj! Tada ćeš moći živjeti i ostvariti sve što sam ti ponudio!

Odsada će Bog na tebe izlijevati duh molitve i samilosti

Prijatelju, Bog želi da mu posve pripadaš! Onako kao Marija, njegova službenica. Kao Isus, sluga Božji, Bog te želi privući sebi, trajno, tako da u svako doba budeš njegovo oruđe kojim se može koristiti kad se želi, kako želi i u kojoj mjeri želi. Predaj se Bogu, kako bi te On u svemu mogao voditi. Daj mu svoje srce, kako bi ga On mogao preobraziti. Bog želi da mu potpuno otvoriš svoje srce. Posveti se molitvi! Ne ostavljaj više prazne prostore u svome životu. Moli bez prestanka. Odluči se posve za Božju ljubav. Daj molitvi prvo mjesto. Tada će tvoje moljenje postati posve novim. Pripadat ćeš Bogu. Bit je molitve predanost Bogu. Ta je predanost zapravo ljubav. To je ljubav prema Bogu. On zaslužuje naše srce. Odsada će Bog na tebe izlijevati duh molitve i samilosti. Primio si snagu Duha Svetoga. On je došao na tebe. (Dj 1,8) Njegovo je obilježje neprestana molitva, vođenje po Svetom Duhu. Prijatelju, želiš li to?

Oče na nebu, pomozi mi pri toj odluci

Oče na nebu, znam da se sada nalazim

na raspuću:

predam li se posve Gospodinu,

tada ću mu biti posve blizu.

No želim li mu se posve predati?

Želim li mu posve predati svoj život?

Želim li da Bog odsada raspolaže sa mnom

i da budem tu posve za njega?

Oče na nebu, pomozi mi pri toj odluci.

Jer sada sam zapitan/a. Sada ovisi o meni.

Sada ti moram odgovoriti.

Pomozi mi, Oče! Jer ja te želim!

Želim živjeti s Isusom.

Žarko ga želim. Amen.

Ulomak iz knjige Herberta Madingera, „Obiteljska molitva – nezamjenjivo jamstvo za sretnu budućnost”

Izdavač: Karitativni fond UPT Đakovo” (Narudžbe na adresu: Knjižnica U PRAVI TRENUTAK, 31 400 Đakovo, p.p 51; Tel/fax: 031/811-774)

Autor: Herbert Madinger

Najčitanije

Na vrh