Duhovnost

O. AUGUSTYN PELANOWSKI

Promotri danas Isusovo lice Gledajući u to lice, znat ćeš da živiš, da postojiš

Milosrdno lice Isusovo book evangelizacija

Foto: Milosrdno lice

 

Svatko je od vas bio fasciniran ljudskim licem, zaljubljen u nekog i sjećate se tog osjećaja, te fascinacije i te vatre koja se javlja u čovjeku kada promatra lice voljene osobe. Sjeti se što tada proživljavaš u svojoj nutrini. To je takav plamen da čovjeka peče iznutra. To je plamen koji je također težak.

Jesi li tako nešto proživio gledajući Isusovo lice? Jesi li tako nešto osjetio ili osjećaš dok gledaš Isusovo lice? (…) Lice je dostojno kontemplacije, tako snažnog gledanja da samo promatranje jest postojanje. Gledajući u to lice, znat ćeš da živiš, da postojiš, a zašto sam onda odustao i odbacio ga.

Gospodine, probudi u meni na početku tog susreta s tobom još jednom tu prvu ljubav

Nije moguće živjeti bez divljenja i ljepote. Ne može se živjeti bez nježnosti i ne može se živjeti bez ljubavi. Bog je ljubav. On je prva i najvažnija ljubav. A možemo reći: „Nitko me ne voli, ja nikoga ne volim. Uopće ne postoji takva situacija u kojoj bih mogao osjetiti tu vatru ili taj plamen.“ U tom slučaju Isus će te promotriti. Što on tada osjeća? Ako iz rezignacije idemo k njemu ili zato što me nitko drugi nije „potpalio“, možda će me srce Isusovo malo zagrijati. Ali i tada se uglavnom molimo na taj način: „Gospodine, volim te, ali daj mi…“ Možda će i dati. Ali što se događa s tvojim voljenim ili voljenom kada ti nisi primijetio ili primijetila da sam Ja prva ljubav?
Ako ne izvlačiš iz mene ljubav, što će se dogoditi s tvojom ljubavi? Jer, pojavit će se drugo lice, vidjet ćeš drugo lice, bit ćeš faciniran i utonut ćeš u to lice, ali Ja te više neću spasiti jer ćeš zaboraviti na mene. Poduzmi prve korake, odbaciti, prezreti, odstupiti, povući se. Gospodine, probudi u meni na početku tog susreta s tobom još jednom tu prvu ljubav.

>>>Pogledaj to lice i pouzdaj se u Božju milosrdnu ljubav: Bog te ljubi! 

Iz knjige „Kako zavoljeti svoj život?“ patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh