Aktualnosti

PROGRAM ZA MLADE // Forum plus akademija: ‘Ima li nade za nas?’ Mladi iz udruge 'Forum Plus Hrvatska' svojim edukativnim programima potiču mlade na aktivni i afirmativni društveni angažman, koji je u skladu s kršćanskim vrednotama. Jedan od jedinstvenih projekata koji provode na pet hrvatskih sveučilišta jest i Forum plus akademija (F+A). F+A namijenjena je studentima i radničkoj mladeži od 18 do 30 godina, a broj sudionika je ograničen.

Forum plus akademija: 'Ima li nade za nas?'

U vremenu kada mladi ljudi spas traže u inozemstvu, teško je ne zapitati se kako je došlo do toga da će dijete čiji je roditelj životom branio boje Lijepe naše, spremiti stvari i zatražiti žig u putovnici. Jesmo li kao društvo doprinijeli beznađu koje je rezultiralo enormnim iseljavanjima mladih koji diplome stečene u svojoj domovini naplaćuju u stranim zemljama, doprinoseći njihovu razvoju umjesto da uloženo vrate ruci koja ih je hranila? Jesmo li se, kao malaksale ribe, prepustili struji da nas vodi kamo joj se prohtje? Gdje je nestao inat i želja za pravdom? Zašto smo dopustili da nas se uvjeri kako ne možemo učiniti ništa? Pogotovo kad znamo da možemo! I da nas ima!

Izlazak iz zone komfora

Nejasna ostaje činjenica koliko dugo treba čekati da se jedan od mnogih odvaži reći „dosta je!“. Samo, taj izljev negodovanja najčešće dolazi kao vatrogasna reakcija na zadiranje u svetinje pojedinca, a ne kao sustavno i dugoročno planiranje i provođenje odgojnih mjera čiji bi cilj bio edukacija i motiviranje mladih nezatrovanih generacija da svojim entuzijazmom i elanom pokrenu i kreiraju društvenu klimu temeljenu na istini, pravednosti, čovjekoljublju, solidarnosti i slobodi. Jesu li takva očekivanja nerealna? Je li preoptimistično očekivati da su današnji mladi uopće zainteresirani za izlazak iz vlastite komforne zone? Ima li danas, u vremenu užitaka i sebeljublja, onih koji će učiniti ‘zer’cu’ više od onoga što se od njih traži i očekuje?

Grebanjem površine satkane od melankolije, pesimizma i prividne društvene paralize, vrlo se lako dolazi do gorljivih entuzijasta željnih svijetlije i perspektivnije budućnosti. Onih koji su kratkotrajne revolucionare pobune još kraćeg vijeka zamijenili temeljitim i analitičkim promišljanjem, što je rezultiralo strateškim planiranjem izgradnje društva istinskih vrijednosti koje će dugoročno mijenjati svijest naroda. Mnogi od njih zasebnim djelovanjem čine promjene nedovoljno zanimljive oku globalnog promatrača, no dovoljno velike da pomnim zalijevanjem iskre rada i nade imaju potencijal postati primjerom. Svima koji negoduju iz naslonjača. Svima koji odlučuju iz naslonjača.

Forum plus akademija

Jedni od njih su i mladi iz udruge Forum Plus Hrvatska, koji svojim edukativnim programima potiču mlade na aktivni i afirmativni društveni angažman, koji je u skladu s kršćanskim vrednotama. Jedan od jedinstvenih projekata koji provode na pet hrvatskih sveučilišta jest i Forum plus akademija, skraćeno F+A.

F+A 17/18 Akademija za leadership i socijalne projekte mladih, od studenog 2017. do svibnja 2018. provodit će se na sveučilištima u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Splitu. Svojim će raznolikim i dinamičnim programom F+A biti vjetar u leđa svima onima koji žele doprinijeti društvu vlastitim znanjem, sposobnošću, vještinama, željama i potencijalima u skladu s kršćanskim vredontama.

Teme

Program će se odvijati kroz dva susreta mjesečno u trajanju od najviše 90 minuta i to tako da će zatvorena predavanja na programski definirane teme obrađivati sveučilišni profesori i stručnjaci pojedinog područja (20 minuta) nakon kojega će slijediti forum polaznika koji će diskutirajući i razmjenjujući mišljenja dobiti priliku za preispitivanjem vlastitih stavova, ali i učenja slušanjem drugačijeg mišljenja. Program obuhvaća teme koje za cilj imaju educiranje mladih intelektualaca o vrlinama istinskog vođe i područjima u kojima su njegove karakteristike poželjne i potrebne, a sve to u svrhu da ga se potakne na promišljanje o mogućnostima vlastitog doprinosa društvenoj zajednici kroz različite inicijative i projekte. Naslovi tema preuzeti su iz knjiga Istinsko vodstvo (autora Alexandrea Havarda) i DOCAT-a (Socijalnog nauka Katoličke crkve) u izdanju Youcat instituta.

F+A namijenjena je studentima i radničkoj mladeži od 18 do 30 godina, a broj sudionika je ograničen. Participacija za sudjelovanje, koja pokriva materijale i troškove organizacije, jednokratno iznosi 300kn.

Program

STUDENI

6.11. – Uvodni susret

20.11. – Teambuilding

PROSINAC

4.12. – Veličina i služenje

18.12 – Razboritost: sposobnost donošenja ispravnih odluka

SIJEČANJ

8.1. – Vođa se ne rađa, vođa se postaje vježbanjem

22.1. – Liderstvo i samoispunjenje

VELJAČA

5.2. – Zašto ne možemo biti istinski kršćani bez društvenog angažmana?

19.2. – Rad kao prilika za sudjelovanje u stvarateljskom djelu

OŽUJAK

5.3. – Budućnost demografskog trenda „tri psa i jedno dijete“

19.3. – Što se događa s hrvatskom ekonomijom?

TRAVANJ

9.4. – Doprinosi li globalno upravljanje razvoju državnih autonomija?

23.4. – Održivi razvoj – prilika za novi početak?

SVIBANJ

12.5. – INKUBATOR RAVOJA PROJEKTA 1.

19.5. – INKUBATOR RAZVOJA PROJEKTA 2.

 

Prijave su otvorene i traju do 21. listopada, a broj polaznika ograničen je!

Prijaviti se možete OVDJE.

Za sva pitanja o točnom mjestu i vremenu održavanja obratite im se na jedan od mailova (ovisno o tome kojemu sveučilištu pripadate):
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].

Više o Forum plus akademiji pogledajte u videu ispod. 🙂

 

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh