Aktualnosti

CATHOLIC HERALD

Priznati britanski katolički časopis objavio intervju kardinala Puljića o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini „Oko deset tisuća Hrvata katolika napušta Bosnu i Hercegovinu svake godine jer se nalaze u diskriminatornom položaju“, rekao je u razgovoru kardinal Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je da su Hrvati katolici diskriminirani u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge brojnije narode, upozoravajući da je to jedan od ključnih razloga zašto ih svake godine iz zemlje iseli oko deset tisuća.

„Oko deset tisuća Hrvata katolika napušta Bosnu i Hercegovinu svake godine jer se nalaze u diskriminatornom položaju“, rekao je u razgovoru kardinal Puljić.

U intervjuu za dobrotvornu organizaciju Kirche in Not (Pomoć Crkvi u nevolji), kojega je objavio Catholic Herald, vrhbosanski nadbiskup pojasnio je da je katolička i hrvatska nazočnost u BiH istovjetna:

„Ako više ne bude Hrvata neće biti ni katolika, budući da su većina Hrvata katolici. Zbog toga je veoma važno stvoriti ozračje jednakih prava za sve“, rekao je Puljić.

Upozorio je se izvor svih nepravdi nalazi u Daytonskome sporazumu, koji Hrvatima nije omogućio jednaka prava:

„Daytonski sporazum nije proveden u praksi i tu su ponajviše prepatili katolici Hrvati koji su u brojčanoj manjini. Ne postoje jednaka prava za katolike ondje gdje su oni manjina, među većinom druge etničke skupine. Ova se diskriminacija očituje u političkom i administrativnom smislu, a osobito u području zaposlenja“, rekao je kardinal Puljić.

Izvor: HINA; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh