Aktualnosti

PRISPODOBA O TALNETIMA Papa Franjo: ‘Što osjećamo pred Bogom – strah ili pouzdanje?’ Strah uvijek blokira – primijetio je Papa – i često čini da se donose krive odluke. Strah obeshrabruje u poduzimanju inicijativâ, potiče na pribjegavanje sigurnim i zajamčenim rješenjima, i tako se na kraju ne ostvari ništa dobro.

Papa Franjo: 'Što osjećamo pred Bogom – strah ili pouzdanje?'

Strah ili pouzdanje – što osjećamo pred Bogom? – o tom je pitanju papa Franjo razmišljao u jučerašnjem podnevnom nagovoru, posljednje nedjelje liturgijske godine, kada nam u misnim čitanjima Matejevo Evanđelje donosi prispodobu o talentima.


Strah ‘blokira’

Sveti se Otac jučer obratio vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra pozivajući ih da razmisle upravo o pouci koja dolazi iz te prispodobe, i o različitom ponašanju slugâ kojima gospodar daje jedan, dva i pet talenata, u skladu s njihovim sposobnostima. Svi su upotrijebili svoje talente, osim jednoga koji je, bojeći se gospodara, svoj talent skrio. Strah uvijek blokira – primijetio je Papa – i često čini da se donose krive odluke. Strah obeshrabruje u poduzimanju inicijativâ, potiče na pribjegavanje sigurnim i zajamčenim rješenjima, i tako se na kraju ne ostvari ništa dobro. Kako bismo išli naprijed i rasli na putu života, ne trebamo se bojati; naprotiv, trebamo imati pouzdanja – istaknuo je papa Franjo.

Ispravna i neispravna slika o Bogu

Otuda dolazi prva pouka koju valja izvući iz evanđeoske prispodobe: važno je imati pravu ideju o Bogu – napomenuo je Sveti Otac. Ne smijemo misliti da je On zao, tvrdokoran i strog gospodar koji nas želi kazniti. Ako je u nama ta pogrješna zamisao o Bogu, naš život neće moći biti plodan, jer ćemo živjeti u strahu, a to nas neće dovesti ni do čega konstruktivnoga; štoviše, strah nas paralizira, samouništava – istaknuo je Papa. Od objavâ u Starom zavjetu pa do Isusovih riječi, Bog se uvijek pokazao ocem punim ljubavi, nježnosti, ocem dobrote – primijetio je Sveti Otac te dodao – zbog toga možemo, i moramo, imati beskrajno pouzdanje u Njega. Isus nam na više načina pokazuje Očevu velikodušnost i brigu: riječima, gestama, prihvaćanjem sviju, posebice grješnika, malenih i siromašnih – na što nas danas podsjeća Prvi svjetski dan siromaha – ali i svojim opomenama koje očituju njegovo zanimanje za nas kako ne bismo beskorisno protratili svoj život.

To je znak – primijetio je Papa – velikoga poštovanja koje Bog ima prema nama, a ta nam svijest pomaže da budemo odgovorni u svakom svojem djelovanju. Stoga nas prispodoba o talentima poziva na osobnu odgovornost i na vjernost koja postaje sposobnost da uvijek krećemo novim putovima, ne skrivajući u zemlju talent, odnosno darove koje nam je Bog povjerio i za koje će nas pitati.

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh