Duhovnost

HOĆU POSTATI SVET/A

Pripremaj ‘materijal’ za Božje čudo promjene Naše su male vjernosti molitvi, obavezama, odlukama, poput kante vode. Često nam se to čini bijedno, mizerno, nekako neodgovarajuće uzvišenom projektu pod naslovom "Hoću postati svet", ali to je naš udovičin novčić. Malo, ali sve što imamo

Pripremaj „materijal“ za Božje čudo promjene

Foto: Pixabay

 

…Također je potrebno izbjegavati interferenciju u prostor Božjih sposobnosti. Kada tko kaže: „Odlučio sam se promijeniti“, što on pod time misli? Valjda jedino na plastičnu operaciju. Jer na polju duhovnog života to je kao da kažete: „Slušaj, pretvorit ću vodu u vino. Vlastitim silama!“ No, izvoli, počni raditi. Blagoslovi, Bože! Vidjet ćemo posljedice toga.

Naše su male vjernosti molitvi, obavezama, odlukama, poput kante vode. Često nam se to čini bijedno, mizerno, nekako neodgovarajuće uzvišenom projektu pod naslovom Hoću postati svet, ali to je naš udovičin novčić

Jedino nas Bog može promijeniti iznutra, ozdraviti, osloboditi. Ali to ne znači da mi ništa ne možemo učiniti. Treba Isusu donositi vode. Pripremati „materijal“ za Božje čudo promjene. Naše su male vjernosti molitvi, obavezama, odlukama, poput kante vode. Često nam se to čini bijedno, mizerno, nekako neodgovarajuće uzvišenom projektu pod naslovom Hoću postati svet, ali to je naš udovičin novčić. Malo, ali sve što imamo. To je naš trud kojim Bogu govorimo: „Žudim za tvojim djelovanjem u mojem životu.“ I tada Isus može krenuti u akciju.

Bog će ostvarivati velika čudesa ako s naše strane čuje odlučno da, izraženo na stotinu načina u angažiranosti i vjernosti

Marija je postala Isusovom majkom zahvaljujući silnoj Božjoj milosti, koja ne poznaje granice. Ali da bi ta milost mogla početi djelovati, bila je potrebna Marijina suglasnost. Njezino da izrečeno u vjeri i povjerenju. Samo toliko, a tako mnogo. Sve ostalo bilo je na Bogu. Upravo tako je i u našem životu. Bog će ostvarivati velika čudesa ako s naše strane čuje odlučno da, izraženo na stotinu načina u angažiranosti i vjernosti.

Ako se Duh Sveti neće moliti u meni, moj trud bit će uzaludan. Ali Duh Sveti neće me na čaroban način prenijeti u kapelu. Neće mi organizirati vrijeme klanjanja. Odluka o mjestu i vremenu molitve ovisi o meni

Naprimjer, kada želim moliti, prati me zapravo ispravno uvjerenje da to ne znam činiti. Ako se Duh Sveti neće moliti u meni, moj trud bit će uzaludan. Ali Duh Sveti neće me na čaroban način prenijeti u kapelu. Neće mi organizirati vrijeme klanjanja. Odluka o mjestu i vremenu molitve ovisi o meni. O meni ovisi i vjerna ustrajnost, što je moja deklaracija da čeznem za susretom s Bogom. I tada, kako nam obećaje riječ, dolazi Duh Sveti da pomogne našu slabost i zauzima se za nas.
Poniznost se upravo rađa iz svijesti da je taj naš trud malen, nedostatan za velika Božja djela koja se na taj način ostvaruju. Tada jasno shvaćamo da je to čin Božje moći, a da smo mi samo glinene posude u kojima se on ostvaruje. Bogu je takva naša suradnja dovoljna. On daje 99 %, a mi jedva 1 %. Ali samo zajedno ostvarujemo stopostotnu djelotvornost.

 

 

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice časne sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh