Duhovnost

PRIPREMA ZA BOŽIĆ U ZADNJI TREN

Kako spasiti došašće (još nije kasno!) Zasučimo rukave, pripremimo si šalicu kave (ili natočimo čašu vina) i primimo se posla!

Kako spasiti došašće (još nije kasno!)

Foto: Shutterstock


 

Jeste li podbacili u svome nastojanju i želji da vrijeme došašća iskoristite na najbolji mogući način? I meni se je to dogodilo. Adventski vijenac koji sam brižno izrađivala raspao se odmah prvog tjedna pa sam ga stavila na balkon. (Ta je slika nekako dobra metafora za duhovno stanje u kojem se trenutno nalazim.)

Možda ste u došašće krenuli s velikim očekivanjima i s pregršt preambicioznih odluka. I ja sam. Htjela sam pjevati adventske pjesme svojem sinu i svakodnevno čitati evanđelje. Htjela sam malo usporiti i čitati više knjiga duhovne tematike. U najmanju ruku, htjela sam si iz dana u dan sve više posvješćivati da je došašće. Ali kad je došla nedjelja radosti, treća nedjelja došašća, shvatila sam da nisam uspjela ni to.

Došašće je ove godine kratko, no unatoč tome možemo ga doživjeti u punini (i za to još uvijek nije kasno!). Božić još nije došao, dakle još imamo vremena. A mislim da Bog ništa ne voli toliko koliko dobro obraćenje u jedanaesti sat… (Mt 20)

Stoga, nemojmo očajavati, zasučimo rukave, pripremimo si šalicu kave (ili natočimo čašu vina) i primimo se posla! Donosim nekoliko jednostavnih načina na koje možemo svoju pozornost usredotočiti na ovo liturgijsko vrijeme te se pripremiti za Božić u zadnji tren.

Svijeće. Svijeće svuda oko nas…

Ako imate adventski vijenac, upalite svijeće na njemu. Ugasite svjetla i večerajte uz svjetlo svijeća. Večerajte uz svijeće i ako nemate vijenac (poslužit će i one najmanje lučice ili velika mirisna svijeća koju ste pronašli u ‘špajzi’). Krist je svjetlo svijeta i zato čekanje na njega u mračnoj prostoriji osvijetljenoj svjetlom svijeće na poseban način donosi mir duši. Ovakva atmosfera dat će Vam osjećaj da se sprema nešto posebno. A zaista se sprema.

Malo počistite

Možda mrzite čistiti, ali ne morate se zbog toga zabrinjavati. Isti problem imaju mnogi sveti. Međutim, budući da nam dolazi veoma važan gost, bilo bi dobro da barem oribamo kupaonicu i raščistimo one hrpe stvari u kutovima. Očekujemo najvažnijeg Gosta, i malo čišćenja nas može podsjetiti na to da se nalazimo pred velikim događajem. I naše kuće i naše duše bit će spremnije za Božić.

Upalite glazbu

Adventsku glazbu slušamo samo tijekom ova četiri kratka tjedna u godini. Prema tome, adventske bi nam pjesme mogle pomoći da se prisjetimo došašćâ kada smo se bolje uspjeli pripremiti za Božić.

Zašto izbjegavati božićne ukrase?

U Vatikanu su već 7. prosinca okitili svoje božićno drvce, ali naravno da još nije kasno za kićenje božićnim ukrasima. Štoviše, mnogi kite drvca i ukrašavaju kuće na Badnju večer. Jaslice i božićno drvce snažno nas podsjećaju na ono što čekamo. I ne zabrinjavajte se ako nije savršeno. Mi imamo umjetno drvce, a vijenac je već pomalo otrcan, ali nema veze – bitno da su tu. Također, isprintala sam si „Božićnu himnu” Richarda Wilbura i zataknula ju za ogledalo u kupaonici. Rasplačem se svaki put kad ju pročitam.

Odi na ispovijed

Ako napravimo i samo to, možemo se smatrati u potpunosti spremnima za Božić. U mnogo crkava svećenici ispovijedaju i nakon velikih župnih ispovijedi, koje se održavaju uoči treće nedjelje došašća. Na koncu, možeš nazvati župni ured i dogovoriti se sa svećenikom za termin koji bi ti uz sve obveze najbolje odgovarao. Zato postoje svećenici. Ispovijed je najbolji rođendanski dar koji možemo dati Isusu.

Dakle, što još čekamo? Krenimo!

Autor: Anna O’Neil  (Aleteia.org; Book.hr)

Prevela i priredila Martina Vidaković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh