Duhovnost

PRIPRAVA ZA SLAVLJE DUHOVA ZA VAS I VAŠU OBITELJ // Sedam načina na koje se možemo pripraviti za Duhove

Foto: Unsplash, Joseph Barrientos 

 

Godišnja proslava toga svetog dana trebala bi biti prigoda da obnovimo svoje predanje misiji koja nam je dana kao Božjoj djeci. Kako? Evo sedam načina na koje se možemo pripraviti za svetkovinu Duhova i postati svjesniji djelovanja Duha u našem životu i u svijetu

Za Božić se pripravljamo u četiri tjedna došašća, a za Uskrs četrdesetodnevnim prolaskom kroz pustinju korizme. Radosno uskrsno vrijeme trebalo bi ujedno biti korizma (pokora/priprava) i došašće (radosno iščekivanje) za svetkovinu rođenja Crkve – Duhova.

Ne možemo se zatvoriti u gornju sobu poput Marije i apostola i čekati Duha Svetoga, ali to vrijeme priprave treba nas podsjetiti na prve Duhove i uvesti nas u proslavu činjenice da je Duh Sveti s nama, sa svima nama i uvijek.

Godišnja proslava toga svetog dana trebala bi biti prigoda da obnovimo svoje predanje misiji koja nam je dana kao Božjoj djeci. Kako? Evo sedam načina na koje se možemo pripraviti za svetkovinu Duhova i postati svjesniji djelovanja Duha u našem životu i u svijetu.

1. Doznajte dan svoje potvrde

Papa Franjo nas potiče da doznamo na koji smo dan kršteni i slavimo ga kao dan na koji smo postali članovi Kristove Crkve i bili očišćeni od istočnog grijeha. Na isti način trebamo slaviti dan na koji smo odlučili prigrliti vjeru svojom slobodnom voljom i bili izabrani i poslani naviještati radosnu vijest. Sakrament potvrde dijeli se jednom u životu, a ima cjeloživotno djelovanje. Doznajte što više o svetcu kojeg ste izabrali za zaštitnika. Nađite se svojim krizmenim kumom i molite s njim ako možete, a ako ne, molite za njega i na taj dan pođite na misu ili klanjanje. Zahvalite Duhu Svetomu na njegovim darovima i zaštiti.

2. Upoznajte se s darovima Duha Svetoga…

…mudrošću, razumijevanjem, pobožnošću, znanjem, savjetom, hrabrošću i strahom Božjim. Zamolite Duha Svetoga da vam da karizme i darove koji su vam potrebni te za vodstvo da prepoznate što je Božja volja za vas u građenju vidljiva tijela Kristova – Crkve.

3. Zamolite Duha Svetoga da vas vodi kroz ispit savjesti…

…i pripravi vas da primite sakrament pomirenja. Što smo dalje od grijeha, to smo bliže Presvetomu Trojstvu.

4. Sudjelujte u najstarijoj crkvenoj devetnici, devetnici Duhu Svetomu

Da bi promovirala i potaknula pobožnost prema trećoj božanskoj osobi, Crkva daje oproste povezane s tom devetnicom.

5. Uključite se u obnovu lica zemlje

Mi smo tijelo Kristovo i svatko je od nas organ Duha Svetoga. Kad su apostoli primili dar Duha na Duhove, izišli su van i naviještali vjeru i onoga kojeg su voljeli i za kojeg su znali da je Krist. Više se nisu bojali javno govoriti o onome što su vjerovali. Podijelili su sve što su imali i što su znali s onima koje su susreli. I vi iziđite i podijelite svoju vjeru. Pođite ljudima ususret i ne bojte se govoriti.

6. Razveselite Duha Svetoga

Provedite neko vrijeme služeći Bogu tako da služite drugima. Činite tjelesna ili duhovna djela milosrđa u svojem domu i zajednici. Molite se Duhu Svetomu.

7. Provedite neko vrijeme u zahvaljivanju Trojstvu

Jedan od najlakših načina da to učinite jest da uzmete krunicu i ponavljate na svim zrnima: „Hvala ti, Bože Oče!“ Potom: „Hvala ti, Isuse Kriste, Bože Sine!“ po cijeloj krunici, a na kraju: „Hvala ti, Sveti Duše!“ na svim zrnima krunice. Učinite to na klanjanju ako je moguće. Teško da se nećete osjećati preplavljeni zahvalnošću do kraja te molitve.

Izvor: (Aleteia.org) (preneseno s dopuštenjem); Book.hr

Autor: Sherry Antonetti

Preveo Josip Sinjeri

Najčitanije

Na vrh