Duhovnost

MATEJ HALUŽAN

Primi silu Božje ljubavi, koja je sam Duh Sveti! Očekujem to, želim, nadam se, vjerujem. Dođi, Duše Sveti, ispuni moje srce

Foto: Miftah Rafli Hidayat


Prvi spomen Duha Svetog u Bibliji se nalazi već u drugom retku Knjige Postanka: „Duh Božji lebdio je nad vodama.“

Lebdio je i posvećivao sve oko sebe, čak i prije stvaranja. On je prethodio stvaranju. U duhovnom smislu sve što će biti stvoreno bit će posvećeno Duhom Svetim. Nakon pada, svijet gubi njegovu posvećenost, ali ne za dugo.

Već kod Jone vode potopa predstavljaju sakrament krštenja koji potapa sve grešno i rađa novi život, novi početak (Post 6-9).

Kad se narod bunio da nema, Bog Otac daje im vodu preko pećine. Dakle ni iz čega Bog otvara milost i napaja svoj narod. Pavao u slici te vode vidi Isusa: „…pili su naime iz duhovne stijene koja ih je pratila, a ta stijena bijaše Krist.“ (1 Kor 10,4)

U Izlasku prelazak preko Crvenog mora također predstavlja početak novog života. Izraelci se čiste od robovanja i prelaze preko prema Obećanoj zemlji. Bog ih vodi posred mora po suhu i potapa neprijateljsku vojsku koja ih želi ponovno odvesti u ropstvo. (Izl 14-15)

U Izlasku, kad se narod bunio da nema, Bog Otac daje im vodu preko pećine. Dakle ni iz čega Bog otvara milost i napaja svoj narod. Pavao u slici te vode vidi Isusa: „…pili su naime iz duhovne stijene koja ih je pratila, a ta stijena bijaše Krist.“ (1 Kor 10,4)

Dođimo k Isusu i napijmo se žive vode. (Iv 7,37-39) Izaija kaže: „O svi koji ste žedni, dođite na vodu, ako novaca i nemate – dođite“ (Iz 55,1).

Iz Isusove nutrine poteći će potoci žive vode, poteći će Duh Sveti iz Isusova boka koji će biti proboden. Dođimo k Isusu i napijmo se žive vode. (Iv 7,37-39) Izaija kaže: „O svi koji ste žedni, dođite na vodu, ako novaca i nemate – dođite“ (Iz 55,1).

Jer mi smo ta zemlja suha, žedna, bezvodna, mi smo ti koji žeđamo za Duhom Svetim, mi smo ti koji žeđamo čuti riječi: „Ti si sin/kći moja, ljubljeni i ljubljena moja, tebe sam odabrao.“ Mi smo žedni našeg stvoritelja i on je željan nas.

Jer mi smo ta zemlja suha, žedna, bezvodna, mi smo ti koji žeđamo za Duhom Svetim, mi smo ti koji žeđamo čuti riječi: „Ti si sin/kći moja, ljubljeni i ljubljena moja, tebe sam odabrao.“ Mi smo žedni našeg stvoritelja i on je željan nas

Duh Sveti je Duh posinstva. U njemu kličemo Abba Oče (Rim 8,15 i Gal 4,6). On je taj koji ima dovršiti svako posvećenje, i bolje je za nas da Isus ode jer će nam poslati svoga Duha.

Jesmo li spremni za Pedesetnicu?

Jesmo li spremni primiti silu Božje ljubavi koja je sam Duh Sveti? Očekujem li uopće to? Jesam li toga željan? Gdje mi je nada?

Želja Duha Svetoga od postanka do sada je da me posveti i ispuni Očevom ljubavlju. On me želi oprati od svakog grijeha, i čistoga i u novom životu dovesti me Kristu!

Matej Halužan, Mladi Kristofori; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh