Aktualnosti

PRILIKA ZA RASVJETLJAVANJE JOŠ UVIJEK NEDOVOLJNO ISTRAŽENE TEME ‘Između komunističkog ideala i zbilje’ – znanstveni skup o utjecaju komunizma na hrvatsku povijest Hrvatsko katoličko sveučilište i Hrvatski institut za povijest u Zagrebu organiziraju znanstveni skup u povodu 80. obljetnice Komunističke partije Hrvatske/Saveza komunista Hrvatske: 'Između komunističkog ideala i zbilje' (1937.-1990.). Skup će se održati 10. studenog s početkom u 10 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Ove godine navršava se osamdeset godina od osnutka Komunističke stranke Hrvatske, koja je malo iza toga nazvana svojim puno poznatijim imenom Komunistička partija Hrvatske. Nastala je u ozračju snažnog jačanja hrvatskog nacionalnog pokreta pod vodstvom HSS-a pred osnivanje Banovine Hrvatske i Drugi svjetski rat, kada nije bilo oportuno nastupati u hrvatskim područjima pod jugoslavenskim nazivljem, odnosno pod imenom Komunističke partije Jugoslavije.

Razlog više za ovaj skup je i 100. godišnjica Listopadske revolucije koja je predstavljala kamen temeljac za gradnju revolucionarnog poretka nakon 1945. Stoga bismo navedenu godišnjicu željeli obilježiti znanstvenim skupom posvećenim utjecajem koju su Komunistička partija Hrvatske/Savez komunista Hrvatske (od 1952.), njezina marksistička ideologija i revolucionarna tradicija imali na hrvatski narod i društvo.

Nakana je ovim znanstvenim skupom dotaknuti glavne političke, društvene, kulturne i ekonomske procese koji su se razvijali pod vodstvom KPH/SKH, a u vremenskom fokusu bit će gotovo cjelokupno dvadeseto stoljeće. Dakako pri tome ne gubeći iz vida niti širi kontekst, odnosno utjecaj Komunističke partije Jugoslavije/Saveza komunista Jugoslavije i ukupnih kretanja na ondašnjem jugoslavenskom prostoru u navedenom razdoblju.

Kako istraživanje ove teme još uvijek ograničava i otežava selektivna dostupnost izvorne građe u hrvatskim arhivima bit će prilika da istraživači razmjene međusobna iskustva i iznesu svoje probleme u vezi s tim.

Znanstveni skup održat će se u petak 10. studenoga 2017. s početkom u 10 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u novoj zgradi na Kampusu Sveučilišta (drugi kat).

Izvor: Hrvatsko katoličko sveučilište; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh