Želim da živiš

#DOBROSAM

PRIKLJUČI SE! Studenti komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu pokrenuli zanimljivu humanitarnu akciju Studenti druge godine preddiplomskog studija komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u adventu su pokrenuli humanitarnu akciju: odlučili su pomoći udruzi „Životna linija“ koja se bavi širenjem svijesti o samoubojstvu i depresiji. Odaziv je veći nego što su očekivali...

Foto: Instagram (dobrosam.akcija)

 

Okolnosti u kojima se nalazimo potaknule su razvoj sve većeg broja suicidalnih i „crnih“ misli kod ljudi te razvoju anksioznosti i depresije.

Kada nekoga pitamo kako je, najčešći odgovor koji čujemo jest „Dobro sam“, a iza tog odgovora skriva se puno toga…

Kada nekoga pitamo kako je, najčešći odgovor koji čujemo jest „Dobro sam“, a iza tog odgovora skriva se puno toga što neku osobu muči, borbe koje proživljava, a o kojima mi ostali ne znamo ništa. Taj odgovor je ponekad i čista laž jer se netko osjeća svakako, samo ne dobro te smo upravo zato našu akciju nazvali „Dobro sam“.

S akcijom smo započeli 14. prosinca 2020., kada je izašao naš uvodni video pod nazivom „Kako si?“ Video prikazue tzv. vox populi – slučajne prolaznike pitali smo kako se osjećaju. Cilj videa bio je dokazati kako je dovoljno postaviti samo jedno potpitanje kako bismo od „Dobro sam“ dobili pravi odgovor: „Pa i nisam baš, nešto me ipak muči“.

Također, podijelili smo (u jednoj objavi) savjete „Što ne govoriti osobama koje se bore s depresijom“, zatim videe podrške brojnih poznatih lica…

Nakon objavljivanja tog videa, uslijedile su objave poput motivacijskih citata, statistike podataka o kojima se šuti vezano uz depresiju te poruke za ljude koji se psihički ne osjećaju dobro. Također, podijelili smo (u jednoj objavi) savjete „Što ne govoriti osobama koje se bore s depresijom“, zatim videe podrške brojnih poznatih lica, poput pjevačice Vanne, pjevača Roka Blaževića i zvjezdice Ane Bertić. Oni su snimili promo video, u kojem pozivaju svoje pratitelje da se uključe u našu humanitarnu akciju te da progovore o tabu temama depresije i suicidalnih misli, baš kao što su i pjevač Luka Nižetić i plesačica Paula Jeričević pozvali svoje pratitelje putem svojih Instagram storyja da posjete našu stranicu dobrosam.akcija i pridruže se našoj akciji.

Najviše prašine podignuo je upravo video intervju sa sestrom dečka koji je počinio samoubojstvo

Najviše prašine podignuo je upravo video intervju sa sestrom dečka koji je počinio samoubojstvo, čije ime nećemo odavati. Video se zove „Što kada ti bliska osoba počini suicid?“ Njime smo htjeli ljude upoznati s posljedicama depresije, te kako depresija može, u nekim slučajevima, dovesti do samoubojstva voljenih osoba.

Osim toga, uz pomoć našeg Sveučilišta, izradili smo maskice za lice s logom naše akcije, koje su dostupne svima koji izraze želju imati ih. Cijena maskice je 30 kuna, a novac ide na žiro-račun spomenute udruge.

Zbog mnogobrojnih poruka anonimnih pošiljatelja na profilu akcije (koji se bore upravo s depresijom i suicidalnim mislima), planiramo ostvariti suradnju i s psiholozima…

Ispočetka nismo očekivali veliku pažnju, no dobili smo ju praktički odmah, čim smo napravili stranicu. Naš je cilj otpočetka bio razbiti tabu o temama depresije i suicidalnih misli, te pokazati osobama kojima je to potrebno da nisu same i dati im savjete koje možda do sada nisu dobili. Kontaktirali smo udrugu „Životna linija“, s kojom smo ostvarili suradnju, a njezin žiro-račun piše na dnu naših objava, u slučaju da netko želi ostaviti svoj doprinos.

Nadalje, zbog mnogobrojnih poruka anonimnih pošiljatelja na profilu akcije (koji se bore upravo s depresijom i suicidalnim mislima), planiramo ostvariti suradnju i s psiholozima, kako bi nas uputili k još boljem i konstruktivnijem pristupu temi naše humanitarne akcije.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, svakodnevno uspijevamo podijeliti zadatke tako da svi iz naše generacije studija komunikologije dobiju poneki zadatak te da uspješno vodimo našu Instagram stranicu.

Nadamo se da ćemo našim malim koracima napraviti velike promjene.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh