Osobni razvoj

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Prije nego što s nekim počnemo hodati, važno je znati što tražimo "Jeste li spremni naručiti?"

Foto: Pixabay

Iznenađena sam kad vidim koliko mladića i djevojaka hoda s drugima, ne znajući što žele, a kamoli što im je potrebno. Za njih je hodanje poput čitanja interaktivne knjige za djecu: s radnjom knjige se upoznaju usput.

Prije nego što s nekim počnemo hodati, važno je znati što tražimo.

Ne želim umanjiti činjenicu da nas po ulasku u vezu neminovno čeka niz nepoznanica i uzbuđenja, ali nepoznanice nas ne bi trebale voditi. Prije nego što s nekim počnemo hodati, važno je znati što tražimo. Ljudi prečesto ulaze u veze samo zbog snažne kemije ili uzbuđenja uzrokovanog jednostavnom činjenicom da se je netko za njih zainteresirao. To je prirodno, ali oni koji nisu prije razmislili o tome što traže u vezi, mogu se u svemu tome pogubiti.

Denisina priča

Denise se je posve razlikovala od ostalih brucošica na fakultetu. Prijatelji su je opisivali kao zrelu i pobožnu djevojku velika srca. Uvijek je sanjala o savršenoj vezi, ali nikada nije razmišljala što to za nju točno znači. Samo je tražila princa na bijelom konju. Kao novopečenoj studentici, izlasci i dečki su joj bili nešto novo. Zato ne čudi što se je ludo zaljubila u prvog mladića, koji ju je oborio s nogu.

Izvodio ju je na večere, pratio na predavanja, pridržavao vrata. Denise se osjećala poput princeze.

Ryan je bio princ na bijelom konju u svakom pogledu. Pratila ga je reputacija pravog džentlmena s juga, odakle je i bio podrijetlom. Oborio ju je s nogu svojim šarmantnim južnjačkim naglaskom i lijepim manirama. Izvodio ju je na večere, pratio na predavanja, pridržavao vrata. Denise se osjećala poput princeze.

Što ga je više upoznavala, to je bilo očitije da nemaju ništa zajedničko i da će se uskoro razići.

Kako su prolazili mjeseci i godine, njihova se je veza razvijala, no Denise je počela čeznuti za nečim boljim. Sviđalo joj se to što je Ryan šarmantan i pažljiv prema njoj, ali nešto je nedostajalo. Što ga je više upoznavala, to je bilo očitije da nemaju ništa zajedničko i da će se uskoro razići. Čeznula je za nekim uz koga bi mogla napredovati, tko bi ju poticao da raste u vjeri, dijelio njezinu strast. Denise se je osjećala zatočenom i dužnom ostati u toj vezi jer je u nju uložila mnogo vremena i emocija. Jednostavno nije mogla podnijeti pomisao da s nekim drugim počinje iznova.

Denise se je osjećala zatočenom i dužnom ostati u toj vezi jer je u nju uložila mnogo vremena i emocija.

Tješila se je da je Ryan „dovoljno dobar“. I bio je. Ali nažalost, prečesto se u životu djevojke udaju za „gospodina Dovoljno Dobrog“ umjesto za „gospodina Pravog“.

Zanimljivo je koliko se posvećujemo planiranju drugih područja svoga života, a tako se slabo pripremimo za vezu s potencijalnim bračnim partnerom

Koji je plan?

Osobe koje ne razmisle što traže u vezi prije nego što u nju uđu, potratit će mnogo vremena i emotivno će se iscrpiti. Još su nesretniji oni koji uđu u brak samo s nejasnom zamisli o tome što brak zaista jest, umjesto s dobro razrađenim planom. Zanimljivo je koliko se posvećujemo planiranju drugih područja svoga života, a tako se slabo pripremimo za vezu s potencijalnim bračnim partnerom.

Sastavi popis i provjeri ga dvaput

Zahvalna sam jednoj nevjerojatnoj ženi, mojoj mentorici na drugoj godini fakulteta, koja je sa mnom podijelila svoju životnu mudrost. Predavala je psihologiju, i osvojila me je na prvu. … Jednog je dana Sundi sa mnom podijelila nešto tako jednostavno, a toliko duboko i važno. To mi je pomoglo da shvatim što želim i trebam u vezi. (…)

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Debra Fileta licencirana je stručna savjetnica i autorica brojnih članaka i knjiga o vezama i braku.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh